2024.8.28 10:59
Olvasási idő 0:49
Szécsi Krisztián

3500 éves agyagkorsót tört össze egy óvodás Izraelben

ÉLETMÓD MÚZEUM RÉGÉSZET TÖRTÉNELEM

A kisfiú kíváncsi volt, mi lehet az edényben – ez vezetett a szerencsétlen incidenshez. Ám a haifai múzeum nem neheztel a családra, vissza is hívták őket egy múzeumlátogatásra.

Egy óvodás véletlenül összetört egy bronzkori agyagkorsót a haifai Hecht Múzeumban – írja a BBC. 

Az intézmény közleménye szerint a lelet, mely épsége miatt ritkaságnak számított, időszámításunk előtt 2200 és 1500 közötti időszakból származik. Ennek ellenére a múzeum bejárata mellett volt kiállítva üveg nélkül, mivel a múzeum szerint különleges varázsa van annak, ha a régészeti leleteket „akadályok nélkül” mutatják be.
A négyéves gyerek apja azt nyilatkozta a szerencsétlen baleset után, hogy kisfia kíváncsi volt, mi lehet a korsóban, így megához húzta, ami így azonnal eldőlt és szét is tört. Az apa saját bevallása szerint sokkos állapotba került, de azonnal megnyugtatta kisfit és beszélt egy biztonsági őrrel. 

 

„Vannak olyan esetek, amikor a kiállítási tárgyakat szándékosan megrongálják, és az ilyen eseteket nagyon szigorúan kezeljük, beleértve a rendőrség bevonását is“ – mondta Lihi Laszlo a múzeum munkatársa a BBC-nek. A Hecht Múzeum az incidenset követően is úgy gondolja, hogy a tárgyakat védőberendezések nélkül kell bemutatni, és annak jeléül, hogy az intézmény nem neheztel az ügyetlen négyévesre, vissza is hívta a családot egy szervezett tárlatvezetésre. A korsó restaurálására már meg is bíztak egy szakembert.

Kiemelt tartalom
Polgári „falu“, építészeti kavalkád és zsidó miliő: Újlipótváros nyomába eredtünk Polgári „falu“, építészeti kavalkád és zsidó miliő: Újlipótváros nyomába eredtünk 2024.9.18 12:22

A kérdéses edény valószínűleg bor és olívaolaj tárolására vagy szállítására szánták.
A bibliai Dávid és Salamon király idejét megelőzően készült, és a Földközi-tenger keleti partján fekvő Kánaán vidékére jellemmző jegyeket visel.