2024.8.15 16:59
Olvasási idő 1:10
Masszi-Rigó Csilla

Banksy londoni gorillája a teljes állatos sorozatnak értelmet adott

KULTÚRA BANKSY EGYESÜLT KIRÁLYSÁG LONDON STREET ART

Banksy kilenc nap alatt kilenc új alkotással tette látványosabbá Londont: legfrissebb munkája a londoni állatkert egyik redőnyén kapott helyet, a street art művész csapata szerint ez az állatos sorozat utolsó darabja is egyben.

Kilenc nap után befejeződött Banksy legújabb projektje: a bristoli művész múlt hétfő óta minden egyes nap újabb állatos alkotásokkal jelentkezett London különböző pontjain, legutóbb éppen a helyi állatkert bejáratánál. A képen egy gorilla látható, amint felemeli az egyik redőnyt, hogy kiszabadítson néhány denevért, madarat és egy oroszlánfókát, miközben a háttérben több állat is szökésre készen sorakozik fel a sötétben.

A londoni állatkert szabadságharcos gorillája már a sorozat kilencedik darabja, amely nemcsak értelmet ad a korábbi műveknek, hanem egyúttal le is zárja a projektet. Banksy csapata a BBC-nek erősítette meg, hogy a legújabb alkotás a sorozat utolsó darabja. Az alkotásokat a művész minden egyes nap az Instagram-oldalán vette a nevére, és a jelek szerint minden alkalommal az éjszaka leple alatt dolgozott.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, múlt hétfőre virradóra egy kecske képe jelent meg egy délnyugat-londoni épület falán, ami után két vakablakból kikandikáló elefánt sziluettjei tűntek fel. Ezeket három majom, egy farkas, két pelikán, egy macska, egy csapat piranha és egy autót meghágó orrszarvú követte a város különböző pontjain.

Kiemelt tartalom
Banksy újabb titokzatos munkákkal jelentkezett Londonban, még a rajongók is bajban vannak a jelentésükkel Banksy újabb titokzatos munkákkal jelentkezett Londonban, még a rajongók is bajban vannak a jelentésükkel 2024.8.6 15:35

Némileg meglepő módon a londoni állatkert zseniálisnak nevezte a bejáratnál felfújt alkotást, majd mindenkit biztosított arról, hogy a művet meg fogják őrizni. „Banksy a londoni élet részévé vált, és nagyon jó, hogy ikonikus státuszát megoszthatjuk a világ egyik legikonikusabb állatkertjével. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ma reggel a mi nyílászáróinkat választotta, hogy elhelyezze egyik hihetetlen műalkotását“ – mondta a BBC-nek Daniel Simmonds, a londoni állatkert üzemeltetési vezetője.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés

Banksy sorozata nemcsak Londont, hanem az egész világot is napokig lázban tartotta, azonban nem minden alkotás maradt fenn: a parabolaantennára fújt farkast ellopták, Cricklewoodban pedig biztonsági okokból leszereltek egy használaton kívüli hirdetőtáblát, amin Banksy egy nyújtózkodó macskát helyezett el.