2024.8.6 15:35
Olvasási idő 1:02
Kovács M. Dávid

Banksy újabb titokzatos munkákkal jelentkezett Londonban, még a rajongók is bajban vannak a jelentésükkel

KULTÚRA BANKSY EGYESÜLT KIRÁLYSÁG LONDON STREET ART

A világ első számú street art művésze ezúttal egy kecskét, valamint két elefántot fújt egy-egy londoni épület falára – még nem mindenki számára világos, hogy pontosan miért.

Banksy ezúttal is az Instagram-oldalán vette nevére egyik legújabb munkáját, amit ezúttal egy délnyugat-londoni épület falán láthatunk: a bristoli street art művész legutóbbi alkotása egy vékony peremen egyensúlyozó kecskét örökít meg, lábai alatt néhány lepottyanó szikladarabbal.

Az alkotásnak a fehér épület térfigyelő kamerája is részét képezte, ami Banksy fotóján még a kecskét pásztázta, a BBC cikke szerint azóta azonban már visszaállították az eredeti pozíciójába. Mivel az alkotó ezúttal is mindennemű kommentár nélkül publikálta a munkáját, a közönsége ezúttal kicsit gondban van az értelmezésével.

Van olyan értelmezés, amely szerint a szakadék szélén álló kecske valójában a „kihalás szélén álló“ emberi fajt jelképezi, egy másik magyarázat szerint Banksy a biztonsági kamera bevonásával arra utalt, hogy még a legeldugottabb helyeken is meg vagyunk figyelve, de olyan vélemény is akad, amely szerint a művész egyszerűen csak úgy gondolta, hogy „jól mutatna ott egy kecske“.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés

Miközben a nemzetközi sajtó a feladványon törte a fejét, Banksy kedd délután egy újabb állatos alkotást is nevére vett az Instagram-oldalán. Ezen két elefánt tekint egymásra egy-egy vakablakból, miközben ormányuk csaknem összeér. Az alkotó ehhez a munkájához sem fűzött magyarázatot, követői azonban megfejtették, hogy a helyszín London Chelsea városrészének egyik kereszteződése lehet.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés

Mint ismert, Banksy a nyáron már az Idles zenekar Glastonbury fesztiválon adott koncertjén is akciózott, ahol egy felfújható gumicsónakot indított útnak a közönség feje felett, amikor az erősen politikus zenekar a Danny Nedelko című, bevondárláspárti himnuszát játszotta éppen. A csónakban nyolc, narancssárga mellényes bábu ült, a brit művész ezzel utalt a Földközi-tengeren és a La Manche-csatornán hánykolódó emberekre, akik az életük kockáztatásával kívánnak eljutni egy-egy általuk választott országba.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés