2024.8.12 13:41
Olvasási idő 1:21
Maier Péter

Vasárnapra akváriumot csinált egy rendőrségi fülkéből, hétfőre autót kúró orrszarvút festett Banksy

KULTÚRA BANKSY EGYESÜLT KIRÁLYSÁG LONDON STREET ART

Habár a BBC azt hitte, Banksy sorozata csak egy hétig tart majd, és a vasárnapi akvárium valóban látványos zárása lehetett volna a projektnek, hétfőn újabb állat bukkant fel London utcáin.

Hetedik napra tartogatta állatos sorozatának első színes munkáját Banksy, aki múlt héten minden egyes nap állatos alkotásokat hagyott London utcáin.

Ahogy arról korábban a Refresher is beszámolt, a bristoli street art művész jóvoltából az első két nap egy kecske és két elefánt jelent meg a brit fővárosban, amit három majom és egy farkas követett szerdán és csütörtökön.

Pénteken aztán két halászó pelikán tűnt fel egy helyi halas hely felett, míg szombaton egy lepukkant óriásplakát helyén hagyott egy nagyot nyújtózó macskát a művész.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés

A vasárnapi műalkotás lett az eddigi legkomplexebb, Banksy ugyanis egy utcai rendőrségi őrbódét alakított át akváriummá az Old Bailey és a Szent Pál-székesegyház közelében. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés

A londoni rendőrség közölte: tudomásuk van a fülke „bűncselekményből eredő megrongálásáról“, és kapcsolatban állnak a fenntartóval, a City of London Corporationnel. Szemtanúk szerint a vállalat egyik dolgozója elbarikádozta a fülkét, majd megpróbálta az úttestről letessékelni az odasereglő érdeklődőket.


Egy szóvivő közlése szerint már a műalkotás megőrzésének lehetőségein tanakodnak.
A Banksy által kipingált fülke egyike azoknak a 90-es években telepített őrbódéknak, amiket a forgalmat figyelő rendőrök az IRA támadásainak megelőzésére használtak.

Banksy műve, amin akváriumfestménnyé alakított át egy utcai rendőrfülkét
Banksy műve, amin akváriumfestménnyé alakított át egy utcai rendőrfülkét Forrás Ryan Hiscott/Getty Images

A BBC korábban arról írt, hogy a tudomásukra jutott információk szerint Banksy egyhetesre tervezte az állatos sorozatát, de a művész kibabrált az angol médiával, ugyanis hétfő délután újabb utcai alkotást mutatott meg az Instagramon.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk szeptemberben? – 5 kiállítás, hogy tartalmasan induljon az ősz Hová menjünk, miket nézzünk szeptemberben? – 5 kiállítás, hogy tartalmasan induljon az ősz 2024.9.1 9:31

Ezúttal egy orrszarvút fújt az egyik londoni falra, ami éppen egy lerobbant autó mögött áll, és messziről úgy néz ki, mintha hátulról tenné magáévá a járgányt. Magyarázat ezúttal sem érkezett, mindenki értse úgy, ahogy akarja.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés

Az alkotások közül eddig hármat távolítottak el vagy rongáltak meg. Az óriásplakátot a macskával együtt a tulajdonos biztonsági okokra hivatkozva már órákkal a felfedés után – az összegyűlő tömeg füttyszavával kísérve – leszedette. 

Az elefántokat pénteken csíkokkal fújták le, míg a műholdvevő-antennát, amelyre a farkast fújta fel Banksy, álarcos férfiak lopták el néhány órával azután, hogy posztolt róla a művész.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés