2024.8.14 14:27
Olvasási idő 0:59
Szöllősi Anna

J. K. Rowling és Elon Musk neve is előkerül Iman Helif online zaklatások miatt tett feljelentésében

SPORT BÍRÓSÁGI ÜGY CYBERBULLYING ELON MUSK IMANE KHELIF J.K. ROWLING

Iman Helif cyberbullying miatt tett feljelentést a francia hatóságoknál. J. K. Rowling és Elon Musk mellett Donald Trump is érintett lehet.

Iman Helif aranyérmes olimpikon cyberbullying, pontosabban „súlyos online zaklatás“ miatt tett büntetőfeljelentést a francia hatóságoknál, a dokumentumban pedig J. K. Rowling és Elon Musk neve is szerepel, írja a Variety.

Iman Helif
Iman Helif Forrás GettyImages / Richard Pelham

A párizsi ügyészség már megkapta az Iman Helif által benyújtott panaszt, majd „nemi hovatartozás miatti online zaklatás, nemi hovatartozás miatti nyilvános zaklatás, diszkriminációra való nyilvános felbujtás és származás miatti nyilvános zaklatás“ vádpontjaiban indított vizsgálatot. Az ügyészség nagyobb mozgástere miatt a feljelentést ismeretlen személyek ellen nyújtották be, így azok is felelősségre vonhatók, akik álnéven írtak gyűlöletkeltő üzeneteket.

Helif ügyvédje, Nabil Boudi a lapnak megerősítette: az iratokban J. K Rowling és Elon Musk neve is említésre kerül, valamint Donald Trump is érintett lehet, hiszen mindhárman erős mondatokat fogalmaztak meg online felületeiken a sportolóval szemben. 

A 2024-es párizsi olimpián aranyérmet szerzett Iman Helif úgy döntött, hogy új harcot indít: az igazságosság, a méltóság és a becsület harcát. A bűnügyi nyomozás meghatározza, hogy ki kezdeményezte ezt a nőgyűlölő, rasszista és szexista kampányt, de azokra is összpontosítani kell, akik ezt a digitális lincselést terjesztették


– idézte a 24.hu a bokszoló ügyvédjét.

Helif azután került kritikák kereszttüzébe, hogy olasz ellenfele, Angela Carini 46 másodperc után feladta a küzdelmet a párizsi olimpián. A bokszoló női mivoltát azóta sokan megkérdőjelezték, mivel két évvel ezelőtt megbukott a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) egészségügyi vizsgálatán: megemelkedett tesztoszteronszintje miatt nem indulhatott el Indiában a világbajnokságon. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kritériumainak ugyan megfelelt, párizsi kvalifikációja azonban megosztónak számított nemzetközileg és hazai viszonylatban is. Helif a negyeddöntőben a magyar Hámori Lucát is legyőzte.

Kiemelt tartalom
Mindenki kiborult Imane Helif sikerén, pedig a férfias jegyekkel bíró női sportolók nem a modern, „beteg világ“ hozományai Mindenki kiborult Imane Helif sikerén, pedig a férfias jegyekkel bíró női sportolók nem a modern, „beteg világ“ hozományai 2024.8.11 9:46