2024.8.10 11:35
Olvasási idő 0:43
Krajnyák Petra

Olimpiai bajnok lett a Hámori Lucát is legyőző Imane Helif

SPORT 2024-ES PÁRIZSI OLIMPIA BOX HÁMORI LUCA IMANE KHELIF OLIMPIA OLIMPIAI JÁTÉKOK

Imane Helif egyhangú pontozással lett ökölvívó olimpiai bajnok a női 66 kilogrammosok súlycsoportjában, a kínai Liu Jang sem bírt az algériai ökölvívóval.

A Hámori Lucát a negyeddöntőben legyőző algériai Imane Helif egyhangú pontozással nyerte a női 66 kilós döntőt kínai ellenfelével szemben. A második helyen a kínai Jang Liu, a harmadik helyen a thai Janjaem Suwannapheng és a tajvani Nien Csen Csön végeztek.

A bokszolónő azután került kritikák kereszttüzébe, miután olasz ellenfele, Angela Carini 46 másodperc után feladta a küzdelmet. Helif női mivoltát azóta rengetegen megkérdőjelezték, mivel két évvel ezelőtt a sportoló megemelkedett tesztoszteronszintje miatt nem indulhatott el Indiában a világbajnokságon. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kritériumainak ugyan megfelelt, párizsi kvalifikációját azonban sokan megkérdőjelezik.

Imane Helif a ringben
Imane Helif a ringben Forrás Richard Pelham/Getty Images

Az algériai bokszoló, akiről korábban bővebben írtunk, indulása ellen a magyar szövetség tiltakozott, a Magyar Olimpiai Bizottság közleményt adott ki, a Nemztközi Olimpiai Bizottság szerint azonban minden rendben van vele. Az ügyben többen is felszólaltak már, mások mellett Elon Musk, J. K. Rowling és Schmitt Pál is.

Forrás Isabel Infantes/PA Images via Getty Images

A magyar lincshangulatot talán csak tovább fokozta, hogy Hámori TikTokon és Instagramon is olyan videókat osztott meg, amelyekben férfiként hivatkozott ellenfelére. A felvételeket alig két órával a közzététel után eltávolította. Hámori Luca bár kikapott a negyeddöntőben Heliftől, a hazai szövetség bronzérmesként tekint rá.