2024.8.3 18:23
Olvasási idő 2:02
Krajnyák Petra

A fél világot foglalkoztató bokszmeccs: Hámori Luca ötödik lett, egyhangú pontozással nyert Imane Helif

A fél világot foglalkoztató bokszmeccs: Hámori Luca ötödik lett, egyhangú pontozással nyert Imane Helif
Forrás Mehmet Murat Onel/Anadolu via Getty Images
SPORT 2024-ES PÁRIZSI OLIMPIA BOX HÁMORI LUCA IMANE KHELIF OLIMPIA OLIMPIAI JÁTÉKOK

Magyar vereséggel zárult az olimpia egyik legnagyobb figyelemmel kísért eseménye, a női ökölvívók 66 kilogrammos negyeddöntője, ahol Hámori Luca szállt ringbe az algériai Imane Helif ellen.

Alighanem az egész világ tűkön ülve várta a női ökölvívók 66 kilogrammos negyeddöntőjét, melyen Hámori Luca az algériai Iman Heliffel ütközött meg. A bírók egyhangúlag az algériait látták jobbnak. Hámori óvatosan közeledett Helif felé, így edzője több ütést kért tőle, az algír ugyanis bátrabban támadott, de nagy kárt nem tett ellenfelében.

Nem tudok nyerni

– mondta a szorító sarkában Hámori edzőjének, aki tovább buzdította. A mérkőzés azonban ellenfele győzelmével zárult, akinek indulása az ötkarikás játékokon hatalmas botrányt okozott.

Két évvel ezelőtt ugyanis a sportoló megemelkedett tesztoszteronszintje miatt nem indulhatott el Indiában a világbajnokságon. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kritériumainak ugyan megfelelt, párizsi kvalifikációját azonban sokan megkérdőjelezik.

Helif a csütörtöki mérkőzése után került a kritikák kereszttüzébe, amely mindössze 46 másodpercig tartott. Olasz ellenfele, Angela Carini ugyanis az első hírek szerint orrtörést szenvedett és feladta a meccset. Az eredmény kihirdetése után Carini sírva rogyott össze a ring közepén, Helif kézfogását is elutasította.

Ellenpólusként előbb Angela Carini kért bocsánatot, amiért a vereségét követően nem fogott kezet Heliffel.

„Sajnálom az ellenfelemet is az őt ért támadások miatt. Ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy döntött, hogy indulhat, akkor tiszteletben tartom a döntést. Szeretnék bocsánatot kérni tőle, és mindenki mástól. Egyszerűen csak dühös voltam, mert az olimpiám ezzel véget is ért. Ha legközelebb találkoznék Heliffel, megölelném”

– nyilatkozta a La Gazzetta dello Sportnak.

„Az algériai bokszoló nőnek született, nőként anyakönyvezték, nőként élte az életét, nőként bokszolt, és minden okmányában nőként szerepel”

– nyilatkozta az ügyről a NOB szóvívője, Mark Adams.

Kiemelt tartalom
Tovább dagad a párizsi olimpia eddigi legnagyobb botránya Hámori Luca szombati ellenfele miatt Tovább dagad a párizsi olimpia eddigi legnagyobb botránya Hámori Luca szombati ellenfele miatt 2024.8.2 14:28

Az algériai bokszoló indulása ellen a magyar szövetség tiltakozott, a Magyar Olimpiai Bizottság közleményt adott ki, a Nemztközi Olimpiai Bizottság szerint azonban minden rendben van vele. Az ügyben többen is felszólaltak már, mások mellett Elon Musk, J. K. Rowling és Schmitt Pál is.

Schmitt Pál volt köztársasági elnök és fideszes politikus megvédte a kormánypárti politikusok által is támadott algériai bokszolónőt.

Azt mondta,

Nincs olyan jogi kitétel, hogy ne lehessen nőnek tekinteni. A tudományos vizsgálatok – mint a tesztoszteronszint, vagy a fizikai, biológiai, hormonális vizsgálat is – azt igazolja, hogy Imane Helif nőként versenyez. Mivel rengeteg ellenőrzésen megy keresztül, éppen ezért nem merném azt állítani, jogtalanul versenyez, mivel ha így lenne, akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megvédené az esélyegyenlőséget, a fair play legfontosabb alapszabályát”

– nyilatkozta az egykori olimpiai bajnok vívó.

A helyzetet talán csak tovább rontotta, hogy Hámori TikTokon és Instagramon is olyan videókat osztott meg, amelyekben férfiként hivatkozott ellenfelére. A felvételeket alig két órával a közzététel után eltávolította.

Kiemelt tartalom
Mi is az a Gender Studies, amivel a kormány évek óta riogatja a magyar társadalmat? – Interjú Steve On Gender Studies kutatóval Mi is az a Gender Studies, amivel a kormány évek óta riogatja a magyar társadalmat? – Interjú Steve On Gender Studies kutatóval 2024.8.25 11:05

Imane Helif elleni veresége után nyilatkozott az M4 Sportnak Hámori Luca, aki azt mondta, a meccs előtt teljesen kizárta a médiát és az interneten folyó dolgokat.Telefonján is kikapcsolta az értesítéseket, ahogy elkezdődött a felhajtás. Ez nagyon sokat segített neki a meccs előtt.

 
Hámori azt mondta, ugyanúgy ment fel a ringbe, mint az előző két meccsén. Edzőjével nem beszéltek meg különös taktikát, csak önmagát adta. Próbált nem szabálytalankodni, és megadni a tiszteletet az ellenfelének.

„Éreztem, hogy ez most sajnos nem jöhet össze, ezért próbáltam élvezni a történteket”.

Hámori boldog, hogy első női olimpikonként ötödik helyezett lett. Azt mondta, óriási hálával tartozik a szurkolóinak, miattuk sikerült ezt az eredményt elérnie. Interjúja végén további sok sikert kívánt Helifnek.