2023.3.21., kedd

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Kultúra
Kovács M. Dávid
2023.1.3 16:12
Olvasási idő  0:51

Még a saját tettestársait is átverte az ukrajnai Banksy-tolvaj a gázálarcos nő eltüntetésekor

Akár tizenkét év börtönt is kaphat az a férfi, aki társaival, az épület szigetelésével és vakolatával együtt próbálta meg ellopni a streetart-művész egyik graffitijét Hosztomelben.

Kovács M. Dávid
2023.1.3 16:12 Olvasási idő  0:51
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Az ukrán főügyészség eljárást kezdeményezett az ellen a tolvaj ellen, aki el akarta lopni a világhírű brit graffitiművész, Banksy egyik kijevi házfalra festett alkotását.

 

Banksy (még érintetlen) alkotása az ukrajnai Hosztomelben Forrás: Ed Ram/Getty Images

 

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, a férfi több társával december elején metszette ki azt a műalkotást, amelyet Banksy az ukrán főváros Hosztomel külvárosában hagyott. A köntöst és gázálarcot viselő, kezében tűzoltókészüléket tartó nőalakot a streetart-művész egy az orosz támadások áldozatává váló lakóépület oldalára fújta fel.

 

A hatóságok közleménye szerint csak egy személy ellen indult eljárás az ügyben, mivel a tolvaj, segítőtársait megtévesztve, azt mondta nekik, hogy minden engedélyt beszerzett a műalkotás eltávolításához.


A főügyész hivatala hétfői közleményében leszögezte, a férfi tisztában volt a mű értékével, ezért el akarta adni. A kép kivágását a helyi lakosok vették észre és jelentették a rendőrségnek, amely elfogta az elkövetőt.

A Kyiv Independent korábbi információi szerint az elkövetők az elfogásuk után azt állították: azért tulajdonították el a műalkotást, hogy aztán túladjanak rajta, a bejövő összeggel pedig az ukrán fegyveres erőket, ezáltal a hazájuk védelmét kívánták támogatni.


A műalkotást a hatóságok lefoglalták, sorsáról az ukrán kulturális minisztérium dönt majd. Banksy – akinek alkotásai dollármilliókért kelnek el – novemberben a háború sújtotta Ukrajna több épületén is otthagyta a keze nyomát.

 

Arról, hogy ki állhat a Banksy művésznév és a világ leghíresebb streetart-alkotásai mögött, ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: MTI Thumbnail:  Ed Ram/Getty Images
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában kultúra
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra