2023.1.3 16:12
Olvasási idő 0:51
Kovács M. Dávid

Még a saját tettestársait is átverte az ukrajnai Banksy-tolvaj a gázálarcos nő eltüntetésekor

KULTÚRA BANKSY STREET ART UKRAJNA

Akár tizenkét év börtönt is kaphat az a férfi, aki társaival, az épület szigetelésével és vakolatával együtt próbálta meg ellopni a streetart-művész egyik graffitijét Hosztomelben.

Az ukrán főügyészség eljárást kezdeményezett az ellen a tolvaj ellen, aki el akarta lopni a világhírű brit graffitiművész, Banksy egyik kijevi házfalra festett alkotását.

Banksy (még érintetlen) alkotása az ukrajnai Hosztomelben Forrás Ed Ram/Getty Images

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, a férfi több társával december elején metszette ki azt a műalkotást, amelyet Banksy az ukrán főváros Hosztomel külvárosában hagyott. A köntöst és gázálarcot viselő, kezében tűzoltókészüléket tartó nőalakot a streetart-művész egy az orosz támadások áldozatává váló lakóépület oldalára fújta fel.

A hatóságok közleménye szerint csak egy személy ellen indult eljárás az ügyben, mivel a tolvaj, segítőtársait megtévesztve, azt mondta nekik, hogy minden engedélyt beszerzett a műalkotás eltávolításához.


A főügyész hivatala hétfői közleményében leszögezte, a férfi tisztában volt a mű értékével, ezért el akarta adni. A kép kivágását a helyi lakosok vették észre és jelentették a rendőrségnek, amely elfogta az elkövetőt.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk júniusban? – 7 kiállítás, amivel berúghatod a nyarat Hová menjünk, miket nézzünk júniusban? – 7 kiállítás, amivel berúghatod a nyarat 2024.6.1 8:49

A Kyiv Independent korábbi információi szerint az elkövetők az elfogásuk után azt állították: azért tulajdonították el a műalkotást, hogy aztán túladjanak rajta, a bejövő összeggel pedig az ukrán fegyveres erőket, ezáltal a hazájuk védelmét kívánták támogatni.


A műalkotást a hatóságok lefoglalták, sorsáról az ukrán kulturális minisztérium dönt majd. Banksy – akinek alkotásai dollármilliókért kelnek el – novemberben a háború sújtotta Ukrajna több épületén is otthagyta a keze nyomát.

Arról, hogy ki állhat a Banksy művésznév és a világ leghíresebb streetart-alkotásai mögött, ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.