2023.3.20., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Kultúra
Kovács M. Dávid
2022.12.7 16:12
Olvasási idő  2:00

Hazafias műkincstolvajok lovasították meg Banksy egyik graffitijét Ukrajnában

Egy hosztomeli épület faláról lopták le a streetart-művész egyik alig párhetes munkáját, amelyet egy oroszok által lerombolt épületre fújt fel.

Kovács M. Dávid
2022.12.7 16:12 Olvasási idő  2:00
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Hazafias műkincstolvajok lovasították meg Banksy egyik graffitijét Ukrajnában
Forrás: Ed Ram/Getty Images;

 

Az épület szigetelésével és vakolatával együtt próbálták meg ellopni, majd eladni Banksy egyik alkotását Ukrajnában, írta meg az Ukrainska Pravda híre nyomán a Kyiv Independent.

 

A köntöst és gázálarcot viselő, kezében tűzoltókészüléket tartó nőalakot egy az orosz támadások áldozatává váló lakóépület oldalára fújta fel a streetart-művész még néhány héttel ezelőtt a Kijev melletti Hosztomelben.

 

A helyi hatóságok közlése szerint az elkövetők Banksy alkotását egyszerűen kimetszették a falból, a bűncselekmény helyszínén készült felvételeken már csak a tégláig csupaszított falszakaszt láthatjuk.

 

 

A hivatalos tájékoztatás szerint a bűncselekményt a rendőrség akadályozta meg. A megyei rendőrfőnök közlése szerint összesen nyolc embert vettek őrizetbe, a tolvajok 27 és 60 év közöttiek, mindannyian Kijevben, illetve Cserkasziban élnek.

A Kyiv Independent információi szerint az elkövetők azt állították: azért tulajdonították el a műalkotást, hogy aztán túladjanak rajta, a bejövő összeggel pedig az ukrán fegyveres erőket, ezáltal a hazájuk védelmét kívánták támogatni.

 

A BBC a megyei kormányzó közlése nyomán arról ír: a graffiti jó állapotban van, sértetlenül megúszta az esetet, jelenleg pedig a rendőrség őrzi.

 

Végtére is ezek a képek az ellenség elleni harcunk szimbólumai (...) Mindent megteszünk azért, hogy megőrizzük ezeket az alkotásokat mint győzelmünk szimbólumait

 

– írta Olekszij Kuleba.

 

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, Banksy először egy borogyankai alkotásáról rántotta le a leplet az Instagram-oldalán. Egy másik falfestmény egy Putyinra emlékeztető alakot ábrázolt, akit egy kisfiú győz le dzsúdóban, az orosz elnök kedvelt küzdősportjában – a művész valószínűleg Dávid és Góliát küzdelmére utalt a művel.

 

A következő napokban ezek mellett további Banksynek tulajdonított falfestéseket is felfedeztek a háború sújtotta Ukrajnában. A művész végül az Art Newspaper nevű művészeti lapnak erősítette meg, hogy összesen hét ukrajnai helyszínen hagyta ott a kézjegyét – Hosztomel és Borogyanka mellett többek között Kijevben és Irpinyben.

 

A világ leghíresebb streetart-művésze nem sokkal később egy komplett videót is közzétett az ukrajnai tartózkodásáról:

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés

Érdekel egy igazán különleges Banksy-tárlat?

Banksy műveiből nemrég egyébként egy használaton kívüli templomban nyílt kiállítás Firenzében, amelynek három termében – a Euronews szerint – a művész mintegy kétszáz alkotását állították ki.

A rendhagyó helyszín harmadik termében egyébként épp azokat a Banksy-műveket idézik meg, amelyeket idegen kezek távolítottak vagy pusztítottak el. A kiállítás 2023. február végéig látogatható.

Közelebbi Banksy-kiállítást keresel?

Ha Firenzét esetleg túl messzinek találod, akkor van egy jó hírünk: elég Bécsbe is elugranod Banksy munkáiért (Kijev környékét most érthető okokból nem ajánljuk): a The Mystery of Banksy – A Genius Mind című vándorkiállítás tavaly Münchenből indult világkörüli turnéra, és már több mint egymillió ember látta.

 

Az engedély nélküli kiállítás mintegy 150 alkotáson – graffitin, fényképen, szobron és installáció minőségi reprodukcióján – keresztül mutatja be a graffitiművész munkásságát. A tárlat 2023. február 4-ig látogatható Bécs legnagyobb rendezvényközpontjában, a Wiener Stadthalléban, további részletek itt.

 

Arról, hogy ki állhat a Banksy művésznév és a világ leghíresebb streetart-alkotásai mögött, ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Ed Ram/Getty Images
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában kultúra
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra