2024.8.4 13:07
Olvasási idő 1:24
Krajnyák Petra

Közel fél évvel a kegyelmi botrány után költözött ki Novák Katalin az államfői rezidenciáról

KÖZÉLET NOVÁK KATALIN

Majdnem pontosan fél év telt el azóta, hogy a politikus elnöki kegyelmet adott a bicskei Kossuth Zsuzsa gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki rávett egy szexuálisan zaklatott kiskorút, hogy vonja vissza vallomását.

Majdnem pontosan fél év telt el azóta, hogy kegyelmi botrány miatt lemondott Novák Katalin. Azonban egészen augusztusig tartott Nováknak és családjának, hogy elhagyják a Béla király úti rezidenciát, szúrta ki a 444. Titkársága a Magyar Hanggal augusztus 2-án közölte, hogy Magyarország első női köztársasági elnöke elhagyta a mindenkori államfő lakhelyéül szolgáló rezidenciát és saját tulajdonú otthonába költözött családjával.

Novák lemondását február 10-én adta be, miután a politikus elnöki kegyelmet adott a bicskei Kossuth Zsuzsa gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki rávett egy szexuálisan zaklatott kiskorút, vonja vissza vallomását. Utódját, Sulyok Tamást február 26-án választotta meg az Országgyűlés és március 5-én már hivatalba is állt, így Nováknak már ekkor távoznia kellett volna, hiszen a köztársasági elnökre vonatkozó jogszabály értelmében az államfő nemcsak jogosult az elnöki rezidencia használatára, hanem köteles igénybe venni azt.

Bár Novák titkársága július közepén nem reagált a 444 megkeresésére, a Köztársasági Elnöki Hivatal viszont megerősítette a lapnak, hogy még mindig a rezidencián tartózkodik. A Hivatal szerint ekkor Sulyok Tamás és felesége még abban az ingatlanban éltek, ami alkotmánybírósági elnöksége alatt használtak. Július 29-én pedig azt a választ adták, hogy Sulyok még mindig nem költözött be a rezidenciába. Természetesen Novák kiköltözése után kötelessége elfoglalni az ingatlant, a kérdés, mennyi idő alatt teszi meg azt.

A Béla király úti elnöki rezidencia Novák Katalin kinevezése után drasztikus, csaknem 280 milliós átalakításon esett át 2022-ben. Az RTL nem sokkal lemondása után megszerezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől a berendezéslistát, mely alapján az alábbi tárgyak és bútorok kerültek az ingatlanba:

  • 2 beépített mélysugárzó (671 ezer forint)
  • 7 beépített hangfal (kb. 3 millió forint)
  • 1 hangáteresztő vetítővászon (2,46 millió forint)
  • 1 végerősítő (480 ezer forint)
  • 4 kanapé (960 ezer forint)
  • 1 bográcsállványt (312 ezer forint)
  • 1 zöldséghűtőt (720 ezer forint)
  • 1 borhűtőt (290 ezer forint)
  • 1 komód (1,6 millió forint)
  • 1 könyves szekrény (2,6 millió forint)
  • 1 étkezőasztal 10 székkel (összesen 5,5 millió forint)

Ezek mind a rezidenciához tartoznak, tehát  az állam tulajdonát képezik, így ezek a kiköltözés után Sulyok Tamás kényelmet szolgálják majd.

Természetesen Nováknak ezek után sem kell majd nélkülöznie, hiszen havi 4,6 millió forintos tiszteletdíj, háromfős titkárság, új rezidencia és ingyenes egészségügyi ellátás illeti meg élete végéig.