2024.8.4 10:42
Olvasási idő 0:41
Krajnyák Petra

Milák Kristóf 100 pillangón lett olimpiai bajnok

SPORT 2024-ES PÁRIZSI OLIMPIA OLIMPIA OLIMPIAI JÁTÉKOK ÚSZÁS

A sportoló a magyar küldöttség hetedik érmét szerezte Párizsban.

Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszás első magyar olimpiai bajnoka lett 49,90-es idejével, így a magyar küldöttség már hét éremmel büszkélkedhet. A 24 éves úszó három éve a tokiói ötkarikás játékokon 200 méteres pillangóúszásban nyert aranyat, azonban a 2024-es megmérettetésen nem tudta megvédeni címét.

Milák Kristóf 200 méteres pillangóúszásban a legjobb idővel került a döntőbe, a verseny alatt pedig szinte végig úgy tűnt, hogy több mint fél hosszal veri a közvetlenül mögötte úszó Léon Marchandot. A véghajrában azonban alig pár tizedmásodperces előnnyel végül a francia győzedelmeskedett, így a magyar úszó nyakába ezüst érem került.

Miláknak azonban így sincs miért szomorkodnia, hiszen a magyar úszósport 31. olimpiai bajnoki címét szerezte meg. Ráadásul egymás után két olimpián szerzett aranyat, erre korábban a magyarok közül csak Egerszegi Krisztina és Darnyi Tamás volt képes.


A 2024-es párizsi olimpián eddig a legtöbb aranyat a Kínai Népköztársaság szerezte, összesen 16 sportolójuk állt eddig a dobogó csúcsára. De hazánknak sincs miért szégyenkeznie. Az ugyancsak úszó Kós Hubert 200 méter háton szerzett aranyat, a férfi párbajtőrcsapat pedig a címvédő Japánt utasította maga mögé.