2024.8.2 9:12
Olvasási idő 0:56
Krajnyák Petra

Kós Hubert olimpiai aranyat nyert 200 méteres hátúszásban

SPORT 2024-ES PÁRIZSI OLIMPIA KÓS HUBERT OLIMPIA OLIMPIAI JÁTÉKOK ÚSZÁS

A 21 éves sportoló a magyar olimpiai csapat negyedik érmét szerezte meg a francia fővárosban.

Kós Hubert nyerte meg a 200 méteres hátúszást a párizsi olimpián. A 21 éves úszó az elmúlt másfél évben Bob Bowman irányítása mellett készült, aki többek között a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelpset is edzette.

Kós a második legjobb reakcióidővel kapta el a rajtot, ötven méter után azonban negyedikként fordult. A verseny utolsó pillanatáig a görög Aposztolosz Hrisztu vezetett, de az utolsó ötven méteren Kós előretört és 1:54.26-os idővel megnyerte az olimpiát. Így Hrisztu lett a második, a dobogó harmadik fokára pedig a svájci Roman Mityukov állhatott.

Kós Hubert nyerte meg a 200 méteres hátúszást a párizsi olimpián.
Kós Hubert nyerte meg a 200 méteres hátúszást a párizsi olimpián. Forrás Varga Jennifer / 24.hu

„Hihetetlen érzés, még nem tudtam feldolgozni. Nem is tudom, mit mondjak. Aaron Peirsol, a világcsúcstartó mondta, hogy 200 hátat érzésre kell úszni. Ahogy érzed magad a versenynapon, úgy kell beosztani az idődet. Én most ezt csináltam. [...] Semmit nem láttam a versenyből, saját magamra fókuszáltam. Tudtam, hogyha megcsinálom, amit kell és amit tudok, akkor nem lehet baj“ – mondta a magyar újságíróknak Kós.

Úgy sétáltam ki, hogy rá sem néztem az öt karikára, nem gondolkoztam azon, hogy ez egy olimpia, meg hogy utolsó esély, és négy év múlva van a következő. Ebbe bele lehet halni, úgyhogy próbáltam csak élvezni. Úgy gondolni rá, hogy ez is csak egy verseny, amiből milliót leúsztam már.

Kós Hubert Magyarországon Magyarovits Zoltánnal készült és elsősorban vegyesen úszott, majd másfél évvel ezelőtt a került Bob Bowman csapatához. Az amerikai edzőlegenda terelte Kóst a 200 méteres hátúszás felé. 2023-ban a magyar sportoló Fukuokában nyert világbajnoki címet a számban.