2024.8.1 9:03
Olvasási idő 0:46
Masszi-Rigó Csilla

Ezüsteső az olimpián: Milák Kristóf és a magyar férfi kardcsapat is érmet szerzett

SPORT 2024-ES PÁRIZSI OLIMPIA OLIMPIA OLIMPIAI JÁTÉKOK ÚSZÁS VÍVÁS

Csak egy hajszálon múlott, hogy Milák Kristóf nem tudta megvédeni címét 200 méteres pillangóúszásban, végül ezüstéremmel a nyakában távozott a párizsi La Défense Arénából, így ő nyerte az első magyar ezüstérmet a 2024-es párizsi olimpián.

Sikeres napot zárt szerdán a magyar olimpiai csapat, a válogatott ugyanis két ezüstéremmel is gazdagabb lett a párizsi játékokon.

Milák Kristóf 200 méteres pillangóúszásban a legjobb idővel került a döntőbe, a verseny alatt pedig szinte végig úgy tűnt, hogy több mint fél hosszal veri a közvetlenül mögötte úszó Léon Marchandot, a véghajrában azonban alig pár tizedmásodperces előnnyel végül a francia győzedelmeskedett.

Milák Kristóf és a férfi kardcsapat ezüstérmes
Milák Kristóf ezüstérmes 200 pillangón. Forrás MTI/ Kovács Tamás

A francia sajtóban Milákot többször is Marchand mumusának nevezték.  Ahogy a Telex is beszámol a versenyszámról, mindkét indulónak ugyanolyan erősen sikerült a rajt, ötven méternél pedig Milák fordult elsőnek, féltávig pedig meg is tartotta fél testhosszas eredményét, sőt még a harmadik ötvenen is 72 századdal úszott riválisa előtt, Marchand viszont az utolsó 25 méteren fogta be a 24 éves magyar sportolót, végül 1:51,21-el nyert Milák 1:51,75-ös eredményével szemben.

Milák Kristóf és a Magyar kardcsapat is ezüstérmes az olimpián
A magyar kardcsapat: Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Szatmári András és Rabb Krisztián. Forrás MTI / Illyés Tibor

Milák Kristóf az első ezüstérmet hozta meg a magyarok számára, nem ő volt azonban tegnap az egyetlen, aki éremmel gazdagodott. A férfi kardvívócsapat (Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Szatmári András és Rabb Krisztián) az olimpiai bajnok dél-koreai csapattal szemben maradt alul a döntőben 45-41-es végeredménnyel. A magyarok előzőleg az olaszokat 45-38-ra, az irániakat pedig 45-43-ra győzték le. A férfi kardcsapat 1996 után szerepelt megint döntőben, és szerzett ezüstérmet.