2024.8.1 10:00
Olvasási idő 1:48
Maier Péter

PREMIER: „Szerelem, ADHD, tripla szorongás“ – Megérkezett a Libidø zenekar első albuma

PREMIER: „Szerelem, ADHD, tripla szorongás“ – Megérkezett a Libidø zenekar első albuma
Forrás Schweitzer Szabolcs
ZENE LIBIDØ MAGYAR ZENE PREMIER

A zenekar, ami már a 0. pillanatban legendássá vált – miután az ő koncertjük után zárt be először a Manyi –, megérkezett első lemezével, ami színes zenei hatások közt kalandozva őrzi a magyar alter hagyományait.

Lehet, hogy még csak első albumával érkezik a budapesti Libidø, de a Spotify-lejátszások nem feltétlenül adják át, milyen komoly vonzereje van a zenekar koncertjeinek a fővárosi alter szubkultúrában. A történetük 2022-ben indult, de 2023-ban már olyan telt házas koncertet vágtak a Manyiban, hogy egy időre bezártak a helyet (jó, az ok-okozati összefüggés felállítása valóságtorzításnak tűnhet, de jól hangzik, nem?).

Azóta telepakolták az A38 tetőteraszát, az Akva Lokált és a Gödört is. Időszerű tehát, hogy a fiatal felnőttség kínlódásait keserédesen megéneklő zenekar album formájában is lehorgonyozzon az alterzene feltörekvő generációjának legpotensebb nevei között. Talált tárgyak című debütálásuk nálunk, a Refresher oldalán hallható először.

A Talált tárgyak koncepció azért alakult ki, mert mindegyik szám teljesen más történetet járt be, mindegyik számnak megvan a saját története arról, hogy hogyan született meg, a közös kocsmázásoktól kezdve a gimnázium elején íródott versekig minden számnak megvan a saját eredettörténete

– fogalmaznak a zenekar tagjai. „A dalok túlnyomó része nem egy tipikus próbateremben összedolgozott szám, hanem inkább úgy születtek, hogy mindenki hozott valamit a saját zsebében és azt bedobta, majd ebből a masszából összeállt valami, és így a zenekar közösen formázta meg az elkészült anyagot“ – mesélik a dalok összerakásáról, amiben nagy segítséget kaptak a szcénában jól ismert Beke István 'Bex' producer-hangmérnöktől, aki nélkül – a banda beszámolója szerint – a lemez fele se lenne kész. „Számunkra eddig ismeretlen minőséget hozott a zenekar életébe“ – mondják a Libidø tagjai.

A Libidø tagjai: Balogh Artúr Péter, Gyarmati András Akira, Hajnal Balázs Keve, Sebő Dániel, Vajda Bence
A Libidø tagjai: Balogh Artúr Péter, Gyarmati András Akira, Hajnal Balázs Keve, Sebő Dániel, Vajda Bence Forrás Schweitzer Szabolcs

Az albumról három dal jelent meg korábban, az „elsőszülött gyermek“ Terasz, a Pepco (amiről mi is megemlékeztünk), illetve a fesztiválszerelem által ihletett Mindenjó. Ezeken felül hét új dalt kap a közönség, amelyek közt van egy óda a Club Matéhoz, bocsánat, Klub Mátéhoz, ami egy utolsó pillanatban – Messenger-hangüzenetekben – megírt intró, van egy hangosan énekelhető ballada (Tulipán), ami talán a legerősebb pillanat érzelmileg a lemezen, és még egy Yung B!te-featre is jutotta: ez a Divatdepresszió, amit már a megjelenés előtt is örömmel ordított a közönség a koncerteken, érthető okokból. 

A zenekar mint közösség is nagy változáson ment keresztül, de egyénileg is nagy hatással volt a stúdiómunka a csapat minden tagjára. Voltak stresszes pillanatok, könnyek, de az alkotói vágy sosem veszett el

– foglalják össze az alkotás érzelmi hullámvasútját a Libidø tagjai, akiknek jó okuk van helyet aspirálni maguknak az alterfesztiválok lineupjában. A magyar alter spektrumán talán a Csaknekedkislányhoz vannak legközelebb, de a szövegvilágukban sokkal nagyobb arányban van jelen egyfajta bizakodó magasztosság, mintsem a Csepella-féle cinizmus, ami miatt teljesen távol vannak attól, hogy az epigonság vádjával lehetne őket illetni. Érdemes lesz rájuk odafigyelni a jövőben.

A "Talált tárgyak" című album borítója
A "Talált tárgyak" című album borítója Forrás Sebő Dániel / Balogh Artúr

A Talált tárgyak című lemezt augusztus 3-án mutatják be a Turbina nagytermében

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!