2024.8.3 10:02
Olvasási idő 6:29
Krajnyák Petra

A Ballerina Farm-botrány: miért háborog a világ egy táncosnő életén, aki ma 8 gyerekkel, influenszerként él a természet lágy ölén?

A Ballerina Farm-botrány: miért háborog a világ egy táncosnő életén, aki ma 8 gyerekkel, influenszerként él a természet lágy ölén?
Forrás Instagram / @ballerinafarm
TÁRSADALOM ÉLETMÓD INFLUENSZER

A Times Ballerina Farmot bemutató cikke nem kevés ellentmondásra világított rá. A brand mögött álló influenszert sokan manipulatív férje elnyomása alatt élő áldozatként könyvelték el, míg mások szerint önként választotta a tradwife életet.

Megan Agnew újságíró valószínűleg nem sejtette, mekkora port kavar majd a Ballerina Farm név mögött álló influenszerről szóló cikke. A  Times virtuális hasábjain nemcsak a tradwife-mozgalom tökéletes megtestesülése, hanem egy ellentmondásokkal teli családi dinamika bontakozik ki előttünk, mely végletekig megosztotta az internetet. A hagyományos nemi szerepek szerint élő háztartásvezető anyák az elmúlt egy évben hódították meg a közösségi médiát házi készítésű kovászos kenyereikkel, otthonuk kényelmében köpült vajaikkal és az 50-es évek Amerikájába illő ruháikkal.

A magyar internetes legendáriumba a gumicukortól kezdve a rágóig mindent saját kezűleg készítő Nara Smith került be a trad wife-ok Chanel kosztümös nagyasszonyaként, az USA-ban viszont Hannah Neeleman vált a jelenség arcává.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Hannah @Ballerina Farm (@ballerinafarm)

Agnew egy napot töltött Hannah Neelemannel és családjával Ballerina Farm névre keresztelt birtokukon, hogy interjút készítsen a Juilliard balerina növendékéből lett háziasszonyok gyöngyével, aki két héttel nyolcadik gyerekének világrahozatala után már a Mrs. American szépségversenyen pózolt fürdőruhában. A verseny után rengeteg kritika érte, amiért irreális elvárásokat támaszt női követői elé és rossz példát mutat a fiataloknak. Pártfogói ezzel szemben azzal érveltek, hogy tartalomgyártóként az a munkája, hogy figyelemfelkeltő, irreális és megosztó legyen.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Hannah @Ballerina Farm (@ballerinafarm)

A beszélgetés során Hannah azonban nem igazán tudott érvényesülni férje mellett, aki sokszor szavába vágva válaszolt a kérdésekre, ráadásul gyerekei végig körülöttük nyüzsögtek. Agnew-val együtt az olvasók többségének is az a benyomása támadt, hogy Hannah férje engedélye nélkül nem válaszolhat, vagy legalábbis nem őszintén. A házaspár viselkedése mellett szintén aggodalmat keltett megismerkedésük története, melyből sokan arra következtettek, hogy Hannah nem önként választotta az idillinek tűnő vidéki gazdasszony életet.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Hannah @Ballerina Farm (@ballerinafarm)

Hannah Wright egy nyolcgyerekes mormon családban nőtt fel a Utah állambeli Springville-ben, ahol a szülei virágboltot vezettek. Testvéreivel együtt magántanuló volt és hamar elkezdett érdeklődni a balett iránt. Tizennégy évesen már részt vett a Julliard nyári táborán, melynek költségét szépségversenyekből állta, 17 évesen pedig felvételt nyert a nagy presztízsű iskolába. Daniel a több amerikai belföldi légitársaságot birtokló David Neeleman kilenc gyerekének egyikeként szintén mormon neveltetésben részesült. Már abban a pillanatban megtetszett neki Hannah, hogy közös barátjuk bemutatta őket egymásnak egy kosármeccsen. Rögtön elhívta randizni, a lány azonban kikosarazta, mert tanulmányaira szeretett volna koncentrálni.

Kiemelt tartalom
Mi azzal a baj, ha hétköznapi emberek életét éljük? – Bemutatjuk Connor Hubbardot és a „Normalize the norm” jelenségét Mi azzal a baj, ha hétköznapi emberek életét éljük? – Bemutatjuk Connor Hubbardot és a „Normalize the norm” jelenségét 2024.8.31 8:37

Fél évvel később Hannah megemlítette Danielnek, hogy Salt Lake City-ből New Yorkba fog repülni, aki erre válaszul közölte, hogy ő is éppen ugyanazzal a géppel utazik majd. Hannah-ban ekkor nem tudatosult, hogy Daniel apjának egyik légitársaságával fog utazni, így meglepetésként érte, hogy a mellette lévő ülésre Neeleman jegye szólt. Ahogy az interjúból kiderül, ez nem éppen a véletlennek, hanem Danielnek köszönhető, aki „megmozgatott pár szálat“ az ügy érdekében. Arról viszont nem esett szó, hogy vajon egy másik különös véletlen mögött is a milliárdos fiú áll-e. A már profi táncosként dolgozó lány beszédbe elegyedett a JFK reptéren egy Daniel szülővárosából származó családdal, akikre Isten küldte angyalokként emlékezett vissza Instagramon. Ugyanis mit ad Isten, ugyanarra a járatra szólt a jegyük, az út során pedig megemlítették, hogy „azt a Neeleman fiút bizony jobb nem elszalasztania“. Ezután hívta fel Danielt, hogy találkozzanak.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Hannah @Ballerina Farm (@ballerinafarm)

Egy hónappal később már jegyben jártak, két hónappal később összeházasodtak és beköltöztek Daniel Upper West Side-i lakásába, három hónappal később Hannah már terhes volt. A kapcsolat fejlődésének üteme viszont szembement Hannah terveivel, ugyanis egy évet mindenképpen várni akart az esküvőig, hogy befejezhesse az iskolát. Neeleman azonban kijelentette, hogy „az nem fog működni“. Daniel az apja biztonsági cégének igazgatója lett és Rio de Janeiroba költöztek, ahol a háromfős család hatfősre duzzadt. Hannah egy ideig táncosként dolgozott, csak azután hagyott fel a tánccal, hogy letelepedtek Utah-ban, ahol jövedelmező gazdaságukat felépítették. 

@4bforever99#ballerinafarm#coercivecontrol#highcontrolreligion#domesticabuseawareness#domesticviolenceawareness#abuseawareness#lovebombing💔#narcissist♬ original sound - 4B Forever

Szerelmi történetük két olvasatot kapott: Daniel vagy befolyásával visszaélve, rámenősen bombázta szerelmével kiszemeltjét, amíg az be nem adta a derekát, vagy kitartóan, filmbe illő romantikus gesztusokkal udvarolt a lánynak, akibe első látásra beleszeretett. Az előbbi eshetőség a love bombing tökéletes esete (a jelenségről itt írtunk részletesen), amikor egy friss romantikus kapcsolatban az egyik fél folyamatosan elárasztja a másikat szerelmének jeleivel: ajándékokat küld, üzenetekkel bombáz, nagy és látványos gesztusokat tesz.

@4bforever99#ballerinafarm#eggapron#domesticelabor#coercivecontrol#exmormon#toomuchlabour#tradwife#highcontrolreligion#domesticviolenceawareness#hannahneeleman♬ original sound - 4B Forever

Szintén sokaknak szemet szúrt, mennyire eltérően nyilatkoznak közös vállalkozásukról. Férje távollétében Hannah elmondta Agnew-nak, hogy kezdetben egyáltalán nem ilyen életről álmodott. Imádta New York energiáját és balerina szeretett volna lenni.

Úgy volt, hogy balerina leszek (és) jó balerina voltam. De tudtam, hogy amint gyereket vállalok, máshogy fog kinézni az életem.

Hozzátette, hogy házasságuk első évei nagyon megterhelőek voltak, mert mindketten hatalmas áldozatokat hoztak, mivel volt egy közös álmuk. Ezen a ponton Daniel szavába vágva tisztázta, hogy még mindig ugyanazt az álmot dédelgetik. Úgy fogalmazott, hogy a táncot elengedni olyan volt, mintha önmagából veszített volna el egy darabot. Daniel pedig lemondott üzleti ambícióiról, melyeket apja birodalmában biztosan megvalósíthatott volna. Érdekes módon egyik 2015-ös videójában teremtőerejüknél fogva állította párhuzamba a táncot és anyaságot: hosszú tanulás után a test egyaránt képes előállítani egy mozdulatot és egy élőlényt is. Tehát az anyaság és a tánc nagyon is megfért egymás mellett Hannah szemében.

 

Hannah eredetileg azt tervezte, hogy a farmjukon lévő egyik pajtát balettstúdióvá alakítja át, csakhogy végül a gyerekek osztálytermét rendezték be ott.

Kiemelt tartalom
Így találd meg az életcélod: Ikigai, a japán módszer, ami segít, ha el vagy veszve Így találd meg az életcélod: Ikigai, a japán módszer, ami segít, ha el vagy veszve 2024.8.30 13:13

Hannah szinte valamennyi gyermeke születésekor lemondott a fájdalomcsillapítóról, kivéve Martha esetében, akit a szokásos otthonszülés helyett kórházban szült meg. Miközben férje épp nem volt a szobában, a Times újságírójának suttogva bevallotta, hogy lánya születésekor epidurális érzéstelenítést kapott, mert a kislányt két héttel túlhordta, és már 4,5 kilót nyomott. Mosolyogva hozzátette, hogy nagyszerű élmény volt.

@makeupfresh Everyone keeps saying that Ballerina Farm should just leave if she’s unhappy but it’s not easy to leave a relationship like that. Especially if your husband is the heir to billions of dollars. Also, while she chose that man, it doesn’t mean she chose everything in the life she is now living. #ballerinafarm♬ original sound - Makeup Fresh

Az olvasók többsége előtt egy nárcisztikus férfiért álmait feláldozó, elnyomott nő körvonalazódott ki, akitől a teste feletti önrendelkezést is megtagadja férje. Ugyanakkor semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy Daniel megtiltaná a fájdalomcsillapító, vagy akár a fogamzásgátló szedését feleségének. Ballerina Farm rajongói szerint azonban egy elfogult újságíró élt vissza pozíciójával és saját értékrendje szerint mutatta be a házaspárt. Szerintük Hannah nem a karrierjéről mondott le a férje unszolására, hanem az anyaságot választotta a karrier helyett. A The Toast podcast műsorvezetői szerint egyáltalán nem meglepő Daniel egyértelmű dominanciája, hiszen egy tradwife, ahogy arra a neve is utal, a hagyományos nemi szerepek szerint él, tehát a férje a szószóló, döntéshozó. Daniel védelmében elhangzott az is, hogy ő felel a mosásért, ami egy 10 fős család esetében „teljes munkaidős állás”.

Kiemelt tartalom
Miért akarnak a fiatal lányok hirtelen háziasszonyok lenni? – A tradwife-trend meghódította a közösségi médiát Miért akarnak a fiatal lányok hirtelen háziasszonyok lenni? – A tradwife-trend meghódította a közösségi médiát 2024.8.2 14:03

Csakhogy egy hagyományos, patriarchális értékrendszer mentén szervező családban a férj kellene, hogy legyen a kizárólagos kenyérkereső. Ezzel szemben Hannah személyére épül az egész Ballerina Farm brand, ami a család megélhetését biztosítja. 

A Neelemanek mindketten részt vesznek a háztáji munkában, csakhogy a méhviaszgyertya, kősó, marhahús és liszt előállításán kívül Hannah-nak az online felületekről, a háztartásról és nyolc gyerekről is gondoskodnia kell. Hiszen a hagyományos, patriarchális rendszer diktálta szabályok szerint a nő reszortja a gyereknevelés.

Ne felejtsük el, hogy a Neeleman-birodalom örököseként Danielnek nem kis tőke áll a rendelkezésére ahhoz, hogy megkönnyítse felesége életét, aki elmondása szerint a kimerültségtől olykor egy hétig nem tud kikelni az ágyból. A férfi minden gyerekneveléshez nyújtott segítséget kategorikusan elutasított, és már kapcsolatuk elején elvárta, hogy elsősorban Hannah foglalkozzon gyerekeikkel.

@makeupfresh Watching her dance is seeing her in her true farm. The name ballerina farm in itself shows her joy freedom and her cage essentially. The fact that her husband got her an egg apron and not the tickets to Greece that she asked for is just the terrible cherry on top of it all. #ballerinafarm♬ original sound - Makeup Fresh

A családi vállalkozás „társ-vezérigazgatóiként” jellemezték magukat, ami szintén kikezdi a tradicionális nemi szerepeket. Arra a kérdésre, hogy tud-e azonosulni a tradwife kifejezéssel, szintén Danieltől érkezett az első válasz. 

Mi már együtt voltunk, amikor a tradwife mozgalom megjelent. Mi vagyunk akik vagyunk. Ha mi traddad és tradwife vagyunk, hát legyen

– mondta Neeleman. Felesége, akinek a kérdés eredetileg szólt, így felelt:

Nem feltétlenül azonosulok vele, mert tradicionálisak vagyunk abban az értelemben, hogy egy nő és egy férfi vagyunk gyerekekkel, de hiszem, hogy sok szempontból úttörők vagyunk.

Sokakat feldühített az is, hogy a család az élete nagy részét a közösségi médián éli, mégsem engedik a gyerekeiket internet közelébe. Szintén tömegeket bosszant az átlag embert cosplayező milliárdos látványa, aki az önerőből építkező vállalkozó illúziójával még gazdagabb lett. Ugyancsak sokak vérnyomását megtámogatta, hogy Hannah legutóbbi születésnapjára egy tojásszedő kötényt kapott. Egy „ajándékot“, ami valójában munkaeszköz.

@hannal.ballerinafarm ❤️❤️❤️ #foryou#ballerinafarm♬ original sound - hannal.ballerinafarm

Hosszú hallgatás után Hannah is reagált a cikk által kiváltott aggályokkal teli visszhangra. Szerinte az előítéletes interjúztató torz képet festett a családról és a házasságáról, azt a látszatot keltve, hogy ő csupán egy elnyomott áldozat férje mellett. Ennek ellenére a kommentek alapján továbbra is kirobbanóban van a „Szabadítsuk ki Hannah-t“ mozgalom. 

Semmit sem mondtunk az interjú alatt, ami erre a konklúzióra vezetett volna. Emiatt úgy gondolom, a nézőpont (amelyből a cikk íródott) már előre meghatározott volt. Danielnek és nekem Isten és a család élvez elsőbbséget. Minden más csak másodlagos. Életem legszebb napja volt, amikor 13 évvel ezelőtt Daniellel összeházasodtunk. Nulláról építettünk fel együtt egy vállalkozást, nyolc gyermeket adtunk a világnak, és mindvégig a házasságunkat priorizáltuk. Együtt neveljük a gyerekeinket, társ-vezérigazgatók vagyunk, mindketten cseréljük a pelenkákat, takarítjuk a konyhát, együtt hozzuk a döntéseket. Egyek vagyunk. Jobban szeretem most, mint 13 évvel ezelőtt. Sok álmot kell még megvalósítanunk, nem végeztünk a gyerekvállalással, nagyon izgatottak vagyunk az új farm megnyitása miatt, és alig várom, hogy lássam, mit tartogat még nekünk a jövő. Most azt csinálom, amit a legjobban szeretek: anya, feleség, üzletasszony, farmer, vagyok.

@balllerinafarm What i’ve been thinking lately #hannahneeleman#ballerinafarm#ballerinafarmsourdough♬ Listen to Your Heart - Jhonatan Rodrigues

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!