2024.8.2 14:03
Olvasási idő 2:54
Kremmer Magdi

Miért akarnak a fiatal lányok hirtelen háziasszonyok lenni? – A tradwife-trend meghódította a közösségi médiát

Miért akarnak a fiatal lányok hirtelen háziasszonyok lenni? – A tradwife-trend meghódította a közösségi médiát
TÁRSADALOM ÉLETMÓD FEMINIZMUS KÖZÖSSÉGI MÉDIA TIKTOK TREND

Gyereknevelés, takarítás és főzés az uradnak. Feministák ezrei harcoltak hosszú évtizedeken át azért, hogy ne ez legyen a nők egyetlen kilátása, a közösségi médián most mégis azt látjuk, hogy egyre több fiatal lány vágyik klasszikus háziasszony szerepre.

Az Instagramról évekkel ezelőtt lejöttem, és egy jó ideje már a TikTokot sem használom. Persze így sem tudom teljes mértékben elkerülni a néhány másodperces kis klipeket és időnként engem is teljesen beszippant a YouTube shorts-ok vagy épp a Facebook Reelsek világa. Mivel ezeken a felületeken nem követek tartalomgyártókat és nem is a hírhedten jó TikTok-algoritmus tárja elém a célzott videókat, a tradwife-trenddel először nem influenszereken, hanem mémeken keresztül találkoztam. 

@aintrovertedhaitian#enteringheaven#meenteringheaven#heaven♬ original sound - HEAD CAROL STAN


Amikor elsőre láttam olyan videót, ami azzal poénkodott, hogy a nőjogi mozgalmároknak „köszönhetően” most nekünk, 21. századi nőknek kell a 9-től 5-ig tartó munkahelyünkön szívnunk, jót nevettem a szatirikus mémen. Aztán, ahogy egyre több ehhez hasonló tartalom jött velem szembe, és az elém dobott rövid kis videók gyakori poénjává vált, hogy „dolgoznom kell, pedig inkább mennék vissza a konyhába”, vagy „ha találkoznék azzal a nővel, aki anno azt mondta, hogy dolgoznunk kell, biztos rászólnék, hogy inkább fogja be”, gyanút fogtam. Ezek a viccek is egy nagyobb trend részei, és bizony közük van ahhoz a jelenséghez, hogy a TikTok és az Instagram tele van olyan fiatal háziasszonyokkal, akik bemutatják a gyereknevelés és a háztartásvezetés szépségeit. 

@jasminedinis2 Went from “I don’t need no man” to “I can’t live without one” real quick 🏃🏻‍♀️ #foryoupage#stayathomemom#tradwife#traditionalliving#homesteading#bossbabe#milkingcows#offgrid♬ original sound - Jasmine Dinis

A tradwife-életmód egyáltalán nem bonyolult: menjünk vissza az időben néhány évtizedet és nézzük meg, hogy miként működtek a családok az Egyesült Államokban az 1950-es években, majd helyezzük át mindezt 21. századi környezetbe. Egy tradwife, vagyis hagyományos feleség nem végez kereső tevékenységet, hanem otthon dolgozik, látja el a háztartás és a család fenntartásához, mindennapi működéséhez szükséges feladatokat. Vezeti a háztartást, főz, most, takarít, intézi a férje és a gyereke ügyes-bajos dolgait. Az örömét abban leli, ha a férje számára isteni vacsorát készít, mire ő hazaér a munkából, vagy ha saját készítésű játékokkal lepi meg a gyerekeit. Az egyik “leghagyományosabb” tradwife influenszer Estee Williams, aki nemcsak úgy viselkedik, de úgy is öltözködik, mintha az 50-es évekből lépett volna elő. Estee önmagára is használja a tradwife kifejezést, amit ő a következőképp definiál: 

A tradwife, vagyis hagyományos feleség, olyan nő, aki hagyományos vagy ultra-hagyományos szerepet tölt be a házasságában, ami többek között azt jelenti, hogy a nő helye otthon van…

@esteecwilliams What it means to be a Tradwife. #fyp#tradwife#homemaking#housewife#traditional#tradwifecontroversy#womenschoice♬ Music Instrument - Gerhard Siagian


 

Estee életmódja és világnézete sok kommentelő szerint már túlságosan is tradicionális, épp ezért ő csak egy szűkebb közeget ér el. Nála jóval népszerűbb a TikTokon majd’ 9 milliós követőtáborral rendelkező ex-modell Nara Smith, aki első ránézésre egy tipikus Z-generációs influenszer is lehetne. Smith azonban 22 évesen már három gyermek édesanyja, és nemzetközi ismertségre annak köszönhetően tett szert, hogy felkapottá váltak főzős videói, amelyekben dizájner ruhákba bújva készít különböző fogásokat a férjének és a gyerekeinek. A mormon tartalomgyártót többször is azzal vádolták, hogy bújtatottan saját vallási közösségének értékrendjét hirdeti TikTokon, egyesek szerint egyenesen agymosás, amit művel. 

@naraazizasmith sweet or savory? #easyrecipes#homecooking#fypツ#breakfast#brunch♬ La vie en rose (Cover Edith Piaf) - 田东昱


Ahogy a legtöbb közösségimédia-trenddel, a tradwife-életmóddal is az a gond, hogy egy teljesen irreális, romantizált képet kapunk arról, hogy milyen háziasszonyként az élet. Azt az életszínvonalat, amit Nara Smith videóiban látunk, nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, és a valóságban nem igazán van ideje arra egy háziasszonynak sem, hogy minden nap a semmiből dobjon össze egy több fogásos ebédet.

Kiemelt tartalom
7 vad testközpontú Insta-fiók, ami keveri a szexualitást a művészettel 7 vad testközpontú Insta-fiók, ami keveri a szexualitást a művészettel 4 nappal ezelőtt

Persze önmagában nincs semmi gond azzal, ha egy nő úgy érzi, hogy anyaként otthon szeretne maradni a gyerekével és szívesen gondoskodik a család szükségleteiről. Sőt, bizonyos szempontból a tradwife-trend pozitív hatásokkal is bírhat, mivel bemutatja, hogy az olyan, egyébként láthatatlan munkák, mint a főzés, a takarítás és a gyereknevelés mennyi energiát és időt vesznek igénybe, és azok bőven kitesznek egy teljes állást. Azonban arról sem szabad elfeledkeznünk az idilli TikTok-videókat nézve, hogy nők millióinak még ma sem választás kérdése, hogy gyereket kell szülnie és otthon kell maradnia, miközben teljesen kiszolgáltatott a gazdaságilag aktív férjének. Épp ezért fontos a tradwife-trend kapcsán kiemelni, hogy ma azért dönthetnek a nők (legalábbis egy részük) arról, hogy dolgozni mennek vagy inkább háztartást vezetnek, mert voltak olyan feminista mozgalmárok, akik töretlenül kiálltak a jogainkért. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!