2024.7.29 17:41
Olvasási idő 0:55
Kovács M. Dávid

Újabb fesztiválos fődíjat hozott el a Magyarázat mindenre

FILMEK + SOROZATOK FILMFESZTIVÁL MAGYAR FILM MAGYARÁZAT MINDENRE REISZ GÁBOR

A chicagói és velencei sikerek után Reisz Gábor filmje a lengyelországi New Horizons fesztiválon is nagy sikert aratott.

Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmje nyerte a wroclawi Nowe Horyzonty/New Horizons filmfesztivál nagydíját, valamint hozta el az ezzel együtt járó 10 ezer eurós nyereményt – közölték a hétvégén az esemény oldalán.


A fesztivál zsűrije úgy találta: Reisz Gábor filmje „találékony megközelítése a társadalmi megosztottságot ábrázoló, a mai Magyarországból kiinduló, de mindnyájunk számára ismert világgal is könnyen rezonáló történetnek“.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

mBank Nowe Horyzonty (@mff_nowehoryzonty) által megosztott bejegyzés

Mint írják, a Magyarázat mindenre (itt írtunk róla bővebben) ereje abból fakad, hogy „szerény források felhasználásával készült, sikeresen emlékeztetve minket arra, hogy az összetettségre adandó legjobb válasz az egyszerűség“.

Kiemelt tartalom
A film, ami rólunk szól: megnevettet és könnyeket fakaszt, de főleg óva int a Magyarázat mindenre A film, ami rólunk szól: megnevettet és könnyeket fakaszt, de főleg óva int a Magyarázat mindenre 2023.10.5 18:11

A július 20-án kezdődött, vasárnap véget érő fesztiválon idén összesen 285 alkotást mutattak be a világ 80 országából. A fesztivál Grand Prix díját a szombat esti ünnepi gálán adták át a rendezőnek – írja az MTI.

Magyarázat mindenre Forrás Cirko Film

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, Reisz Gábor filmje tavaly szeptemberben a legjobb filmnek járó Orizzonti-díjat hozta el a velencei filmfesztiválról, majd egy hónappal később a chicagói filmfesztivál legnagyobb elismerését, a Gold Hugo-díjat, valamint a legjobb forgatókönyvnek járó Silver Hugo-díjat is bezsebelte.

Kiemelt tartalom
Újabb külföldi díjakat zsákolt be a Magyarázat mindenre és a 27, Adonyi-Walsh Gáspár a legjobb színészek között Újabb külföldi díjakat zsákolt be a Magyarázat mindenre és a 27, Adonyi-Walsh Gáspár a legjobb színészek között 2023.12.24 11:12

Később a főszereplő, Adonyi-Walsh Gáspár nyerte a legjobb férfi alakítás díját a franciaországi Les Arcs-i Filmfesztiválon, ahonnan Reisz rendezése a Cineuropa európai filmes szakportál ötezer eurós pénzdíjjal járó különdíját is elhozta.

Egy héttel ezelőtt kiderült: Reisz Gábor a Karlovy Vary-i Filmfesztivál után Velencében is zsűritag lesz, méghozzá abban az Orizzonti szekcióban, amelynek fődíját egy évvel ezelőtt behúzta a filmmel.

A főszereplővel, Adonyi-Walsh Gáspárral korábban a Refresher is interjúzott:

Kiemelt tartalom
"Azzal, hogy ezt a filmet leforgattuk, én túlestem az érettségin" – Interjú a Magyarázat mindenre főszereplőjével 2023.10.17 18:55