2024.7.17 9:45
Olvasási idő 1:00
Szécsi Krisztián

Lázár János törvényt módosítana a Fanta miatt, mert kevés az üdítőben a narancs

GASZTRO COCA-COLA ENTR FANTA ITAL LÁZÁR JÁNOS ÜDÍTŐ

„Fanta helyett csak Hanta!“ – írja a magyar politikus a Facebook-bejegyzésében, amelyben többek között arról ír, hogy a kereskedelem soha nem lehet fontosabb az emberek egészségénél.

Lázár János építési és közlekedési miniszter törvényt módosítana, miután a Coca-Cola Magyarország elismerte, hogy a hazai Fanta üdítőitalok gyümölcskoncentrációja eltérő a más országokban kapható italokhoz képest.

„Fanta helyett csak Hanta!“ – kezdte keddi Facebook-bejegyzését a politikus, amelyben aztán kitér arra is, hogy szerinte nem kellene cukros üdítőket inni, de ha valakinek ehhez van kedve, akkor tegye, az viszont „nem járja, hogy a magyarok Fanta helyett csak hantát kapjanak a Coca-Cola vállalatcsoporttól“.

Lázár szerint az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt szigorítani kell, továbbá biztosítani kell, hogy a fogyasztók képesek legyenek nyomon követni az élelmiszerek útját. Arról is ír, hogy a kereskedelem nem lehet magasabb rendű cél, mint az emberek egészsége, valamint nem járja, hogy a magyarokat átverik az élelmiszerek minőségével, és csak a Nyugat-Európában már eladhatatlan „szemetet“ árusítják hazánkban – itt egyébként olyan „nagy és gazdag nyugati multicégeket“ említ, mint a Lidl, az Aldi vagy a SPAR. 

Nem fognak koccintani a multik! Ez viszont nem hanta!

– zárja gondolatait a politikus.

A magyar kormány egyébként már jó ideje háborúskodik a fentebb említett SPAR üzletlánccal, miután a márka az Európai Bizottsághoz fordult a kiskereskedelmi különadó miatt, ami elérte a lánc éves bevételének 4,5 százalékát.

Kiemelt tartalom
Képeslapszerűvé akarták formálni Párizst, ezért több ezer embertől szabadultak meg a helyi hatóságok az olimpia előtt Képeslapszerűvé akarták formálni Párizst, ezért több ezer embertől szabadultak meg a helyi hatóságok az olimpia előtt 2024.8.8 11:14

Hans Reisch, a SPAR Austria vezérigazgatója ezután nyilvánosságra hozta, hogy a magyar kormány megkörnyékezte, hogy részesedést venne a vállalatban, mire ő szinte azonnal államosítást emlegetett.

A Világgazdaság szerint ez annyira nem tetszett a kormánynak, hogy pert fontol a SPAR ellen. Az üzletlánc egyébként mintegy 14 ezer embernek ad idehaza munkát, így az ötödik legnagyobb munkáltató Magyarországon.

Ez a cikk az ENTR európai tartalomgyártói hálózat részeként valósult meg.