2024.7.15 11:37
Olvasási idő 1:11
Maier Péter

Több narancs van az olasz Fantában, mint a magyarban, és ezt a gyártó is elismerte

ÉLETMÓD COCA-COLA ENTR FANTA OLASZORSZÁG

A szakértők szerint természetes, hogy eltérő a gyümölcstartalom a különböző országok ugyanolyan márkájú üdítőiben.

Dupla annyi természetes narancslevet tartalmaz az Olaszországban árult Fanta a magyarországihoz képest, derült ki a Pénzcentrum cikkéből.

Az üdítőitallal kapcsolatban a lap egyik olvasója osztotta meg a tapasztalatait, amit követően a portál megkereste a Fanta hazai forgalmazóját, a Coca-Cola Magyarországot, ami megerősítette, hogy valóban eltérő lehet a gyümölcstartalom különböző országokban.

A cég szerint az egyes országokban a gyümölcstartalom többnyire hasonló a helyben kapható hasonló termékekéhez, valamint összhangban van az érvényes helyi szabályozásokkal.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Pénzcentrum érdeklődésére közölte: 2017-ben már összehasonlították az Ausztriában, illetve Magyarországon kapható üdítőt. Akkor azt állapították meg, hogy az osztrák Fantában kevesebb volt a narancslé (3 százalék), mint a magyarban (akkor 6 százalék volt, most 5), illetve az is kiderült, hogy a laikus fogyasztóknak a Magyarországon forgalmazott ital ízlett jobban.

Különböző országokban eltérő gyümölcstartalommal bírnak a Fanta üdítő
Különböző országokban eltérő gyümölcstartalommal bírnak a Fanta üdítő Forrás Amanda Edwards/WireImage

Az élelmiszerhatóság biztosította a portált, hogy ezek az eltérések – a gyártói nyilatkozat figyelembevétele mellett – jogszerű és objektív okokkal indokolhatók, mert nekünk – több más országgal ellentétben – nincs nemzeti jogszabályunk az üdítőitalok gyümölcslétartalmát illetően. A gyártó által meghatározott összetételt az adott ország fogyasztói elvárása befolyásolja, erről úgy beszélnek, mint „nemzeti ízpreferencia”.

Kiemelt tartalom
Képeslapszerűvé akarták formálni Párizst, ezért több ezer embertől szabadultak meg a helyi hatóságok az olimpia előtt Képeslapszerűvé akarták formálni Párizst, ezért több ezer embertől szabadultak meg a helyi hatóságok az olimpia előtt 2024.8.8 11:14

A narancsos Fantát különböző receptek alapján gyártják, országonként eltérő narancs, cukor, glükóz-fruktóz szirup és egyéb, akár mesterséges édesítőszer felhasználásával. A NÉBIH azt is kiemelte, hogy jellemzően nagyobb gyümölcstartalma van az üdítőnek ott, ahol megterem a narancs.

Az Agrárszektor nevű mezőgazdasági lap főszerkesztője, Braunmüller Lajos a Pénzcentrum kérdésére kifejtette: a vizsgálatok gyakran mutatnak ki ilyen eltéréseket, ennek legfőbb oka, hogy a gyártók igyekeznek földrajzilag észszerű távolságból beszerezni az alapanyagokat, még ha a receptúra lényegében hasonló is. Ugyanakkor a bizonyos gyártóhelyeken az egymással helyettesíthető, ám helyben nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló anyagokat használják. Braunmüller megerősítette, hogy simán lehet olyan, hogy jobb minőséget találunk más országokban, például a helyi igények, elvárások és a verseny miatt.

Ez a cikk az ENTR európai tartalomgyártói hálózat részeként valósult meg.