2024.8.11 9:18
Olvasási idő 2:49
Kremmer Magdi

Jövőbelátás, belső vívódások, a múlt feldolgozása – Valójában mit jelentenek az álmaink?

TÁRSADALOM ÁLOM ALVÁS BABONA PSZICHIÁTRIA PSZICHOLÓGIA SPIRITUALITÁS

Hátborzongató lények, kellemetlen helyzetek és teljesen véletlenszerű, abszurd jelenetek. Az álmainkban bármi megtörténhet és különböző magyarázatok, elméleteket szólnak arról, hogy mit is jelentenek a néha barátságos, máskor különös éjjeli képek.

Mindenki álmodik, az is, aki nem emlékszik rá. Pontosabban, minden éjjel elmerülünk az álmok világában, csak az tér el egyénenként, hogy ki, milyen gyakran és milyen intenzitással tudja visszaidézni ébredés után az álmait. Az emberiséget évezredek óta foglalkoztatják az álmok, és számos különböző értelmezés, magyarázat született arról, hogy mit is jelent egy-egy visszatérő vagy épp teljesen szokatlan álomkép.

Az ókorban hatalmas jelentőséget tulajdonítottak az álmoknak, hiszen a korai emberek úgy hitték, hogy azok az istenektől származó üzenetek. Az ókori Rómában az álomfejtés nem csupán a hétköznapi ember hóbortja volt, hanem fontos szerepet játszott a politikai és gazdasági döntéshozatalban. A hadvezérek, császárok álomfejtőket fogadtak, hogy értelmezni tudják az álmaikat, és azok szolgáljanak iránymutatásként a jövő eseményeivel kapcsolatban.

@elymehta more #savanahmoss #savanahmoss #cringe#funny#meme#weird#dream#dreams#meaning#meanings#edit#edits#cringe#fy#fyp#fypシ#foryou#foryoupage#viral#views♬ original sound - tshirts.style✅

A kínaiak úgy gondolták, hogy álmunkban a lélek más világokba utazik el, ahol istenekkel és szellemekkel találkozik, az ott látott képek és szimbólumok pedig fontos üzenetet hordoztak az álmodó számára. A különböző vallási szövegekben is nagy jelentőséggel bírt az álomfejtés, a közismert ószövetségi történet szerint József azért tudta megmenteni Egyiptomot az éhínségtől, mert megfejtette a fáraó jövőjére vonatkozó, furcsa álmát, de számos más bibliai példát találhatunk az álmok jelentőségére. 

A nagy Lebowski egyik ikonikus jelenetében a főszereplőt különös álomvilágán keresztül ismerhetjük meg jobban. 

A középkorban a vallási jelentésük mellett különböző népi hiedelmek és babonák társultak az álmokhoz. Szájról szájra terjedtek az álmokban gyakran megjelenő motívumok jelentései, sokan feljegyezték az álmaikat, sőt egyesek álmoskönyvekben írták le az éjszaka látottak magyarázatát. A népi hiedelemvilág álomfejtéseiben ma is sokan hisznek, közismert nézet például, hogyha álmodban kihullik a fogad, akkor el fogod veszíteni egy szerettedet (pedig a modernkori pszichológia szerint az álombéli foghullás sokkal inkább utal a félelemre és a szorongásra – a szerk.) vagy az, hogyha almát eszünk álmunkban, egészségesek leszünk. 

A modern álmoskönyveknek is nagy piaca van: rengetegen próbálják megérteni az álmaikat. 

A 18. században az orvostudomány és a pszichológia fejlődése új korszakot jelentett az álmok vizsgálatában. Sigmund Freud a modern álomfejtés atyja, az álmokat a tudatalatti vágyak és belső konfliktusok kivetítésének tekintette. Freud úgy gondolta, hogy az álmokban olyan rejtett vágyaink és félelmeink jelennek meg, amelyeket napközben elnyomunk. Freud munkássága jelentős hatást gyakorolt az álomkutatásra, és ma is szerepet játszik az álmok pszichológiai értelmezésében. 

Álomfejtés - tudomány vagy kuruzslás?
Az Eredetben az álmok új jelentőséget kapnak: a szereplők teljes életeket is leélhetnek mesterségesen fenntartott álmaikban. Forrás Inception (2010) - Syncopy Films, Legendary Pictures, Warner Bros.


A modern tudomány számos módszert alkalmaz az álmok vizsgálatára, beleértve különböző agyi képalkotó eljárásokat és az alváslaboratóriumokban végzett kutatásokat. Az álmokkal kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy az agyunk alvás közben különböző fázisokon megy keresztül, és az álmok leggyakrabban a gyors szemmozgásos (REM) alvási fázisban jelentkeznek. A REM fázisban az agy aktivitása hasonló a nappali ébrenléti állapothoz, ami magyarázatot adhat az élénk, ébrenlétszerű képek megjelenésére. A kutatások jelentős része az álmok biológiai és idegrendszeri aspektusaira összpontosít és kisebb jelentőséget szentel azok jelentésének.

Kiemelt tartalom
Így találd meg az életcélod: Ikigai, a japán módszer, ami segít, ha el vagy veszve Így találd meg az életcélod: Ikigai, a japán módszer, ami segít, ha el vagy veszve 2024.8.30 13:13

A ma elfogadott tudományos álláspont szerint az álmainkban leginkább a mindennapi történések és események feldolgozása történik, így teljesen természetes, ha olyan helyzetekről, vagy személyekről álmodunk, amik és akik meghatározóak voltak az adott időszakban. Annak, hogy néha furcsa, szokatlan vagy akár rémisztő szituációk jelennek meg az álmainkban, nem feltétlenül van különösebb szerepe: egyszerűen az agyunk véletlenszerű aktivitása generálja ezeket a képeket. Emellett az is hatással van az álmainkra, hogy alvás közben milyen környezeti hatások érnek minket: ha fázunk vagy melegünk van alvás közben, könnyen lehet, hogy egy fagyos hegytetőre vagy épp a strandra álmodjuk magunkat. A hangokat is gyakran beleszőjük az álmainkba, mindenkivel előfordul néha, hogy a reggeli ébresztő szirénaként vagy egy ütős DJ szettként jelenik meg az álmában. 

Kiemelt tartalom
A saját elméd színháza, ahol te vagy a porondmester és a közönség is: hogyan juthatsz el a tudatos álom állapotába? A saját elméd színháza, ahol te vagy a porondmester és a közönség is: hogyan juthatsz el a tudatos álom állapotába? 2023.11.25 9:18

Bár a mainstream tudomány nem tulajdonít különösebb jelentőséget az álmoknak, és a pszichológiában is inkább a kognitív megközelítés jellemző, vagyis az, hogy az álmok leginkább információfeldolgozásra szolgálnak, mégis fontos foglalkozni az álmainkkal. Az, hogy milyen érzést, gondolatokat indít el bennünk egy-egy megálmodott jelenet, sokat elmond arról, hogy mi milyen mentális állapotban vagyunk és hogyan viszonyulunk különböző helyzetekhez, személyekhez. Úgyhogy elő az álomnaplókkal, de ahelyett, hogy az álmok ősi jelentését tanulmányoznád, foglalkozz inkább azzal, hogy mire gondolsz, és mit érzel az álmaid kapcsán. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!