2024.7.9 10:50
Olvasási idő 1:04
Masszi-Rigó Csilla

Itt az új netes baromkodás, ha uncsi lenne a nyár: egymillió négyzetet kell kipipálni a világ legértelmetlenebb weboldalán

ÉLETMÓD INTERNET

Egymillió rubrika, amit egy időben kell bepipálnod a világ összes többi felhasználójával együtt. Értelmetlennek tűnik, mégis imádják az emberek.

Száz meg száz teljesen értelmetlen oldal jött létre az elmúlt évtizedekben: ott volt például a fidget spinnereket imitáló Ffffidget, a színes falakat összetörő Smash the Walls, az instant Utini gomb vagy éppen az Ég-e éppen a 3-as metró? nevű weboldal, amin gyors választ kaphattunk a 2010-es évek legégetőbb budapesti kérdésére.

Hiába az évek és a szuperlátványos netes játékok, haszontalan oldalakból ma sincs hiány, egy játékfejlesztő, Nolen Royalty ugyanis június végén dobta le a fogyasztókra a One Million Checkboxes névre keresztelt programot, amelynek lényege pont az, aminek gondolod: pipálj be egymillió négyzetet úgy, hogy közben más felhasználókkal küzdesz meg egy-egy pipáért. 

Amennyire nincs értelme, annyira imádják a felhasználók a One Million Checkboxest, amit az X-en „furcsán lenyűgözőnek” és „az OCD-s emberek kínzásának” is neveztek a New York Times szerint. Az oldal népszerűségét az is bizonyítja, hogy többször is összeomlott már a nagy érdeklődés miatt, előfordult, hogy egyszerre 400 ezer egyedi felhasználó akart pipálgatni a felületen. 

A weboldalra ellátogatva rubrikákat pipálhatsz be és ki, ezzel nehezítve vagy épp segítve a többi játékos munkáját – aki lehet, éppen egy mintát akar kirajzolni az általa kipipált négyzetekből.

Nolen Royalty állítása szerint nem azért hívta életre az oldalt, hogy valami érdekeset mutasson az emberi együttműködésről. „Csak egy olyan honlapot szerettem volna készíteni, ami mókás, buta és haszontalan” – mondta. Elárulta: a játék ötlete egy baráti beszélgetés során merült fel benne, amikor arról folyt a diskurzus, mennyivel kisebb, furcsább, de személyre szabottabb volt régen az internet.