2024.7.28 8:46
Olvasási idő 5:57
Szabó Anna

„De jól nézel ki, szakítottatok?” – Avagy jó ötlet drasztikus frizuraváltással válaszolni egy traumára?

„De jól nézel ki, szakítottatok?” – Avagy jó ötlet drasztikus frizuraváltással válaszolni egy traumára?
Forrás GETTY IMAGES
ÉLETMÓD HAJ HAJÁPOLÁS HAJFESTÉS

Mit gondol erről egy fodrász, és mi a véleménye a pszichológusnak? És ha bele is megyünk, mit várunk ettől?

Ha összefutsz az utcán egy lányismerősöddel, akinek azóta derékig érő szőke haja van, hogy ismered, most viszont alig vetted észre őt a vörös bubifrizurájával, akkor valószínűleg alig bírod ki, hogy megkérdezd, nem szakítottak-e a párjával. Ehelyett inkább egy kis small talk után továbbmész, és megnézed Instagramon, hogy fent vannak-e még a közös képeik. De miért ennyire automatikus ez a gondolatsor, és van-e egyáltalán alapja?

Van, akinek az is elég, ha kisüt a nap

A témában megkérdeztem Kiryati Lili fodrászt, a Care hajszalon tulajdonosát, aki rögtön megdöntötte az első feltételezést. Elmondta, hogy gyakran fordulnak hozzá extrémebb kérésekkel egy-egy élethelyzet vagy lelkiállapot kapcsán, de ennek nem feltétlenül van köze valamilyen rossz élményhez.

Ezért változtatjuk meg a hajunkat különböző élethelyzetekben
A drasztikus hajváltoztatás nem feltétlenül köthető rossz élményhez. Forrás GETTY IMAGES

„Sokan erős érzelmi állapothoz kötik a frizurájuk megváltoztatását, legyen szó pozitív vagy negatív behatásról, életeseményről, traumáról. De másoknak az is elég, ha csak kisüt a nap, ez ad nekik egy kis pozitív löketet, ami változtatásra ösztönöz” – mondja. Azt például megfigyelte, hogy évszakváltáskor az emberek vágynak a változásra, és ilyenkor sem feltétlenül zajlik erős érzelmi munka a háttérben. „Tavasszal például, amikor kisüt a nap, rügyeznek a fák és melegszik az idő, többen vágynak drasztikusabb megújulásra.”

„De jól jól nézel ki, szakítottatok?”

Rády Eszter pszichológussal pedig áttértünk arra, hogy egy ilyen vállalás miképpen lehet része a feldolgozási mechanizmusnak – ha már sokan emiatt ülnek be a fodrász székbe. Ő első körben leszögezte, hogy egyénfüggő, hogyan birkózunk meg egy nehéz élethelyzettel.

Kiemelt tartalom
A Schwarzkopf Gliss márkanagykövete lett Mészáros Lili, a Next Top Model Hungary győztese A Schwarzkopf Gliss márkanagykövete lett Mészáros Lili, a Next Top Model Hungary győztese 2024.6.12 10:37

Vannak, akiknél a folyamat inkább a belső vonatkozásokban mutatkozik meg, azaz inkább a belső önbecsülésre támaszkodva dolgoznak fel nehéz élményeket. Ők azok, akik ilyenkor – például egy fájdalmas szakítás után – inkább otthon maradnak egy vödör fagyival vagy üveg borral és levetik magukat a kanapéra, hogy néhány hétig (akár néhány hónapig) csak a legszükségesebbek miatt keljenek fel. Ez idő alatt megélik az összes szomorúságukat, igyekeznek teljesen belemerülni az érzéseikbe, mert ettől várják azt a fajta belső rendezettséget, ami korábban megvolt. És szintén ők azok, akik a szakítás után fél évvel még úgy néznek ki, mintha elütötte volna őket egy teherautó – de közben belülről egyre épülnek, egyre erősebbek lesznek.

@daria.malzew If you didn't change your hair after a breakup, did you even breakup? Let me know how you like it, babes 😍 #hairtransformation#breakup#haircut#hairgoals#haileybieberhair#breakuptiktok#breakupglowup♬ samsinclairfx on instagram - samsinclairfx

Aztán ott van még a másik út, ami ennek épp az ellenkezője: azok, akik a külső önbecsülésüket szeretnék helyreállítani, mert számukra a külső rendezettség jelent egyet azzal, hogy jól vannak. Eközben persze belül nem igazán tudják magukat teljesnek érezni.

Biztosan ismerjük a típust: általában ők azok, akik sokat adnak mások véleményére, akiknek számít, hogyan ítéli meg őket a környezetük, akik mindig szívesen fogadnak bókokat és dicséreteket – mivel ezekből építkeznek. Ők egy szakítás után – a kontrasztcsoporttal ellentétben – vesznek egy kondibérletet, elkezdenek futni, új barátokat szereznek, telezsúfolják a naptárukat programokkal, és akkor is elmennek arra a koncertre, ha végigsírják azt. És igen, náluk fordul elő gyakrabban, hogy a feldolgozó, megerősítést kereső időszakban teljesen átalakulnak, például új frizurát készíttetnek maguknak.

Kiemelt tartalom
Korpás fejbőr, gyenge, vékonyszálú haj? – Van, ami egyszerre képes megoldani a leggyakoribb hajbajokat Korpás fejbőr, gyenge, vékonyszálú haj? – Van, ami egyszerre képes megoldani a leggyakoribb hajbajokat 2024.3.22 14:30

Eszter beszélt például egy női pácienséről, aki épp ezt az utat választotta a válása után. Számára ez egy különösen nehéz időszak volt, mivel a volt férjének hamar új kapcsolata lett – egy szőke hajú hölggyel. Ezért ez a páciens fogta magát, és egyfajta „megér egy próbát”-jelmondattal ő is átfestette szőkére a haját, mert mindig is sejtette, hogy a férjének ez a típus a zsánere.

@airrwreckkahh being blonde is half my personality now and I’m not even mad about it💅 #fyp#welliguessidontneedtogototherapy#blonde#breakuptok#blondehair♬ original sound - Erich

Ez a kettő típus persze nem különül egymástól élesen: mindannyiunkban jelen van mindkettő, csak az a kérdés, hogy melyik erősebb.

Tényleg csak ránk, nőkre jellemző?

Volt egy exem, akit nem sokkal a szakításunk után nem ismertem meg az utcán, mert a hosszú, göndör, sötétbarna haja rövid és festett szőke lett. Emiatt felmerült bennem, hogy ez mindkét nemet érintő jelenség-e, de úgy látszik, hogy ő csak a szabály alóli kivételt jelentette.

„A nők gyakrabban fordulnak fodrászhoz valamilyen nagyobb változásért, aminek az oka szerintem főként a választási lehetőségek tárházában keresendő. Hosszú hajból több minden „kihozható”, illetve a szépségiparban is több minden szólítja meg a hölgyeket. Példának okáért: a férfiak kevés százaléka festeti a haját, bár a divatot követve, azért egyre több fiatal srác kér valamilyen extrém frizurát, de ennek traumatikus háttere nincs” – osztotta meg velem a tapasztalatait Lili, aki már 10 éve van a pályán, tehát látott egyet s mást.

@hairbyandiej_#haircut#breakup♬ som original - .lzwy

Eszter szerint ez persze nem jelenti azt, hogy a férfiak ne fordulnának valamilyen feldolgozási mechanizmushoz, de rájuk inkább az jellemző, hogy elkezdenek a külsejük más aspektusával foglalkozni, például intenzívebben edzeni.

Michelangelo vagy Pügmalión?

Eddig csak a kapcsolatok lezárását övező megrázkódtatásokról esett szó, arról még nem, hogy milyen (egészen hasonló) tapasztalatokat szerezhetünk úgy is, hogy épp egy párkapcsolatban élünk. Pedig az is lehet kifejezetten traumatikus, ha egy olyan emberrel vagyunk együtt, akinek nagyon szeretnénk megfelelni. Ez is meghozhatja a kísérletezési kedvet, hiszen szeretnénk jobban illeszkedni a másikhoz, az ő ízléséhez.

Lehet, hogy mi magunk is hallottunk már valamelyik kapcsolatunkban olyan mondatokat, mint hogy „Miért nem növeszted meg a hajad, hiszen biztosan jól állna?” vagy hogy „Megnéznélek szőkén, de bárhogy tetszel”. Az, hogy valaki ezt kifejezi, természetesen még nem baj, és az sem, ha mi eleget teszünk a kívánalmaknak. De ez csakis addig van rendben, amíg még mi is komfortosak vagyunk egy helyzetben – lehet például az az érzésünk, hogy a párunk „kinyitott” minket.

Kiemelt tartalom
Senki sem tudja, úgyhogy megfejtjük: Milyen gyakran kéne hajat mosni? Senki sem tudja, úgyhogy megfejtjük: Milyen gyakran kéne hajat mosni? 2023.12.14 16:09

A probléma inkább ott kezdődik, amikor már olyan mondatokat hallunk a másiktól, hogy „ha szőke maradsz, nem is szeretsz engem, mert tudod, hogy én barna nőre vágyom”. (Igen, ilyen van, nem én találtam ki, a megkérdezett szakértő hozta fel a példát.)

Azt is hozzátette, hogy egy kapcsolatban mindenféleképpen egy kicsit „egymás szobrászai” is vagyunk – a kérdés csak az, hogy a szerelmünk Michelangelo vagy inkább Pügmalión. Michelangelo ugyanis azt mondta, hogy ő valójában csak annyit csinál, hogy fog egy kőtömböt, és kiszabadítja belőle a szobrot – mint egy egészséges kapcsolatban. Ezzel szemben Pügmalión megalkotott egy szobrot, ami végül a számára tökéletes nőt mintázta.

„Változzon már végre valami!”

Térjünk vissza egy kicsit a cikk elejére: mit várunk egy frizuraváltástól? Egy ilyen nehéz élethelyzetben gyakran érezzük azt, hogy csak egy helyben toporgunk, és nyitottak vagyunk bármire, ami ha csak egy kicsit is, de kirángat minket ebből az állapotból. Eszter szerint épp emiatt népszerű választás az, hogy ilyenkor valaki frufrut vágat vagy éppen nagyon brutális hajszínváltásba vág bele, hiszen az azonnali és egyértelmű.

Miért változtatunk a hajunkon szakítás után:
Forrás GETTY IMAGES

Érdekességképp megjegyezte, hogy ennek kulturális gyökerei is vannak: gondoljunk csak a hajadon szóra! A polgári Európában hosszú haja csak akkor lehetett a nőknek, ha nem volt férjük, de amint megházasodtak, le kellett vágatniuk – tehát már ezzel is hírt adtak arról, hogy valamilyen nagy változáson mentek át.

Kiemelt tartalom
Képzeld, van megoldás a szétroncsolt szőke hajra – Játssz a Refresherrel, és told fullon a barbiecore-t! Képzeld, van megoldás a szétroncsolt szőke hajra – Játssz a Refresherrel, és told fullon a barbiecore-t! 2023.11.16 17:16

Magyarországon pedig nem véletlenül született meg a „bekötötték a fejét” kifejezés: itt nem vágták le a nők haját a házasság után, viszont amint asszony lett valakiből, onnantól kendőt kellett kötnie a fejére. Ennek pedig evolúciós pszichológiai aspektusa van. A feromonok – amiktől vonzó lesz egy nő – nagy része a fejen van, onnan utaznak végig a hajszálakon. Így például, amikor egy nő megrázza a haját, vagy megfújja azt a szél, a férfiak mikroprocesszorai képesek érzékelni a feromonjait. Ezt a gondolatmenetet a középkori vagy kora újkori társadalmak még nem tudták végigvezetni, de azt már akkor is észrevették, hogy a hajnak nagy szerepe van a vonzalom terén. (Biztosan nem véletlen az sem, hogy a szeretők 90 százaléka hosszú hajú!)

Oké, de mit csinál ilyenkor a fodrász?

Tehát szakítottunk, úgy érezzük, hogy most azonnal szükségünk van valamire, ami valamiféle dopamin- és szerotoninlöketet ad, azaz: bejelentkezünk a fodrászhoz.

Lili elmondta, hogy ő, amikor ilyen helyzetbe kerül, először is mindig át akarja beszélni a részleteket a vendéggel. Különösen igaz ez akkor, ha valaki kétségbeesetten, akár egy traumafeldolgozás részeként érkezik hozzá. Ennek során felméri, hogy konkrét elképzeléssel érkezett-e, hogy teljesen eltökélt vagy inkább bizonytalan, még őrlődik. Ilyenkor különösen nagy szerepet kap az empátia és az őszinteség. „Megosztom vele a szakmai véleményem, és ha a beszélgetés után úgy ítélem meg, hogy a változás pozitív tud lenni – és ezzel természetesen ő is egyetért –, akkor szívesen alkotok.”

Miért vágjuk le a hajunkat szakítás után?
Forrás GETTY IMAGES

Arról is mesélt, hogy neki mi volt a legmeghatározóbb tapasztalata ezen a téren. „Talán nem is a frizura formáját vagy színét tekintve volt extrém a változás: életem első nullás élménye jut eszembe. Azt hiszem, kevés annál meghökkentőbb változás van, mint amikor egy fiatal nő – aki egyébként alopecia areatával, azaz foltos hajhullással küzdött –, egy nehéz időszakot lezárva arra kér, hogy a régóta növesztett, derékig érő haját egyszerűen nyírd le kopaszra géppel. Ilyen esetben megérted, pláne, hogy még jól is állt neki! ”

Megkapják, amit várnak?

Itt már csak egy kérdés maradt, ha te is ilyesmit fontolgatsz: egy új frizura elhozhatja azt a változást, amire vágysz? Eszter szerint ez elsősorban attól függ, hogy a végeredmény mennyire sugall önazonosságot – mert ha ezt sikerül elérni, akkor te is jobban fogod érezni magad a bőrödben, (szinte) mindegy, hogy milyenek a körülmények.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!