2024.7.13 10:02
Olvasási idő 2:39
Krajnyák Petra

Dübörög a nyári animeszezon: videójátékban ragadt, halálba vágyó író, oroszul flörtölő gimnazisták és gimis BL-projekt

Dübörög a nyári animeszezon: videójátékban ragadt, halálba vágyó író, oroszul flörtölő gimnazisták és gimis BL-projekt
Forrás Crunchyroll
FILMEK + SOROZATOK ANIME SOROZATOK

Új cikksorozatunkban minden hónapban az aktuális animearzenálból válogatjuk ki nektek a legérdekesebb új megjelenéseket.

No Longer Allowed in Another World (異世界失格)

A manga- és animeiparban nincsenek lehetetlenek, így a modern japán irodalom egyik kiemelkedő írója, Dazai Szamu is könnyen egy iszekai anime főszerepelőjévé avanzsálódhat. A zseniális Többé ​nem ember című regény fiktív másában tombol a melankólia és a halálvágy. Érdekesség, hogy az anime japán címe, Iszekai sikkaku pont az író főművének japán címével, a Ningen Sikkakuval játszik.

1948-ban, a valódi Oszamu saját halálának évében egy videójátékszerű világban találja magát, ahol kénytelen-kelletlen kihívásokon kell részt vennie, ami ironikus módon hátráltatja a halál felé vezető úton.

SHOSHIMIN: How to become Ordinary

A SHOSHIMIN: How to become Ordinary (小市民〉シリーズ „Átlagos középosztálybeliek“ sorozat) misztikus, krimiszerű anime a Sunki Gentei Icsigo Tart Dzsiken („A tavaszi szezonális epres tart rejtélye“) és a Kaki Gentei Toropikaru Pafe Dzsiken („A nyári szezonális trópusi parfé esete“) regények adaptációja. A felső középiskola előtt álló Kobato meglehetősen rossz tapasztalatokat szerzett munkája során, így elhatározza, hogy becsületes, alázatos állampolgárrá válik. Titokban kölcsönösen előnyös kapcsolatot alakít ki osztálytársával, a hasonló törekvésű Oszanaijal. Céljuk, hogy új imidzsük kialakításával szociálisabb, extrovertáltabb diákokként folytassák tanulmányaikat. Azonban váratlanul megmagyarázhatatlan incidensek és szerencsétlenségek sorozata áll békés mindennapjaik útjába.

Failure Frame: I Became the Strongest and Annihilated Everything with Low-Level Spells

Mimori Tóka és osztálytársai hirtelen egy alternatív világban találják magukat, ahol a helybéli istennő felszólítja őket, hogy hősökként szolgálják őt. Szerencsére a legtöbb diák alapjáraton elképesztő képességekkel rendelkezik, Mimori azonban nem éppen hősalapanyag, így a ranglétra legalján találja magát. Mivel az istennőnek így nincs szüksége rá, Mimorit egy olyan börtönbe száműzi, ahonnan még senki sem tért vissza élve. Ám hamarosan kiderül, hogy Mimori képességei nem értéktelenek, sokkal inkább abnormálisak.

The Elusive Samurai

A Nanbokucsó-korszakban játszódó, történelmi eseményeken alapuló anime a nyolcéves Hódzsó Tokijuki sorsát követi nyomon. Japán első sógunátusának, a Kamakurában székelő szamuráj kormányzatnak örököse a bújócskán kívül semmihez sem ért, azonban a kényelmes, lustálkodással teli életének Asikaga Takaudzsi támadása hirtelen véget vet. Tokijukit egy magát prófétának nevező pap menti meg, és támogatja a megdöntött hatalom örökösét a túlélésben és szövetségesek toborzásában.

Kifejezetten üdítő, hogy végre nem a Hadakozó Fejedelmek korszakát, hanem a háborúkkal tarkított turbulens események szülte Nanbokucsó-korszakot (1336-1392) dolgozza fel egy anime. A japán történelem komplexitása egyszerre varázslatos és gyötrelmes, így csak dióhéjban vázolnám fel a valóságot. Japánnak ekkor párhuzamosan két császári udvara volt: egy a Kiotótól délebb fekvő Josino-hegységben, egy ettől északra az eredeti császári fővárosban, Kiotóban. Történt ugyanis, hogy a császár megkísérelte restaurálni hatalmát, így segítségül hívta az Asikaga szamuráj klánt. Azonban az anime antagonistáját inspiráló Asikaga Takaudzsi a császár ellen fordult, aki így menekülni kényszerült Kiotóból, ahol Asikaga tulajdonképpen bábcsászárt ültetett trónra, míg saját kormányzatát Kiotó Muromacsi-negyedében alakította ki.

Alya Sometimes Hides Her Feelings in Russian

Azt hinnénk, nem lehet több bőrt lehúzni az „új tanuló érkezik az iskolába“ toposzról, de a japán szórakoztatóiparnak mégis sikerül addig csűrni-csavarni, amíg valamilyen formabontó koncepció nem születik. Persze azért klisékben itt sincs hiány, Alya új középiskolájában akarata ellenére nagy népszerűségnek örvend, és általában rideg vállrándítással rázza le rajongóit, ráadásul éltanulóként is magára hívja a figyelmet. Ugyanilyen rideg és flegma Kuze Maszacsikával is, csakhogy olykor mégis elejt egy-két flörtölős mondatot, oroszul. Alyának azonban fogalma sincs róla, hogy Kuze valójában minden szavát érti, csak úgy tesz, mintha nem értené.

Twilight Out of Focus

Mao és Hisashi immár két éve szobatársak, a dolog pikantériáját azonban az adja, hogy Mao azon kevesek közé tartozik, aki előtt Hiszasi melegként előbújt. A nyugodt együttélés érdekében megegyeznek, hogy:

  • Hiszasi nem próbálja meg elcsábítani Maót,
  • Mao titokban tartja szobatársa szexuális identitását és szerelmi életének eseményeit,
  • és egyikük sem folyik bele a másik magánéletébe.

Azonban igencsak felkavarja az állóvizet, hogy Mao filmklubja Hiszasit akarja a főszerepben szerepeltetni a készülő BL (boys love) filmjükben. Mao igyekszik lebeszélni Hiszasit, aki mindezek ellenére mégis elvállalja a szerepet. Mao pedig a forgatás alatt lassan megkérdőjelezi, valóban csak barátságot érez-e szobatársa iránt.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!