2024.7.8 12:13
Olvasási idő 0:47
Szöllősi Anna

Több olyan tanári szak is volt az ELTE-n, amire csak egyetlen diák jelentkezett első helyen

KÖZÉLET EGYETEM FELSŐOKTATÁS OKTATÁS

Bár a kormány narratívája szerint az oktatásban minden a legnagyobb rendben, szó sincs rendszerszintű tanárhiányról, a pedagógusképzéseknél idén 220 olyan osztatlan, nappali tagozatos, állami ösztöndíjas szak volt, amit egyetlen diák jelölt meg elsőként.

Július 24-én kihirdetik a ponthatárokat, az Eduline a dátumhoz közeledve pedig összeszedte, az idei jelentkezések tekintetében melyek voltak a legnépszerűbb, illetve a legkevésbé népszerű szakok.

Közel 121 ezren jelentkeztek idén valamely magyar egyetem alap-, osztatlan- vagy mesterképzésére, és a diákok közülük mintegy 17 ezren az ELTE valamely szakát jelölték meg elsőként. A második helyen a Debreceni Egyetem áll az összesítésben, ahová közel tízezren adták be jelentkezésüket, a harmadik pedig a Szegedi Tudományegyetem lett, ahová 8395 jelentkezés érkezett – szemlézte az összeállítást a Telex.

Legtöbben, 6800-an a gazdálkodási és menedzsment alapképzést jelölték meg az első helyen, a pszichológiai szakra közel ötezren szeretnének első helyen bejutni,  amit az osztatlan jogászképzés követ a népszerűségi listán.

Szembetűnő adat, hogy a pedagógusképzések esetében 220 olyan osztatlan, nappali tagozatos, állami ösztöndíjas szak volt, amit első helyen csak egyetlen diák jelölt meg. Ilyen például az ELTE földrajz-matematika, illetve fizika-történelem szakos tanári képzése.

Az összeállítás szerint a fent említett tanárszakok mellett a legkevésbé népszerű szak a Debreceni Egyetem szolnoki kampuszának turizmus-vendéglátás szaka, a Nyíregyházi Egyetem angol nyelvű gazdálkodás-menedzsment képzése, amelyekre szintén egy-egy diák jelentkezett első helyen. A felsorolásban szerepel még az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem angol nyelvű szőlész-borász vagy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem lengyelül zajló szlavisztika szakja.