2024.7.4 18:36
Olvasási idő 2:52
Krajnyák Petra

Aura, opera, olimpia – összegyűjtöttük a 2024-es őszi-téli Haute Couture Divathét legjobb pillanatait

Aura, opera, olimpia – összegyűjtöttük a 2024-es őszi-téli Haute Couture Divathét legjobb pillanatait
Forrás first view
DIVAT DIVAT DIVATBEMUTATÓ PÁRIZSI DIVATHÉT

Június 18. és 23. között kivételesen nem az idei olimpia miatt került reflektorfénybe Párizs: újabb Haute Couture Divathéten vagyunk túl. Ezúttal a 2024-es őszi-téli kollekciókat mutatták be a nagy presztízsű divatházak.

A legjobb szettek az első sorból

Sadie Sink

Sadie Sink Forrás Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

Emma Chamberlain

Emma Chamberlain Forrás Arnold Jerocki/Getty Images

Alexis Stone

Alexis Stone Forrás Adam Amouri/Getty Images

Kelly Rutherford

Forrás GETTY IMAGES

Selma Blair

Selma Blair Forrás Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

Michelle Yeoh

Michelle Yeoh Forrás GETTY IMAGES

Naomi Campbell

Naomi Campbell Forrás Neil Mockford/GC Images

Snehal és Jyoti Babani

Snehal és Jyoti Babani Forrás GETTY IMAGES

Margaret Zhang

Margaret Zhang Forrás Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

Anitta

Anitta Forrás Jacopo Raule/Getty Images

Katy Perry

Katy Perry Forrás Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

Az haute couture krémje

Thom Browne

Thom Browne ismét az aprólékos szabászat netovábbját nyújtotta a zakók hajtókájára két réteg kézzel applikált lószőrrel. A 11 ezer órányi munkát felemésztő zakókhoz és szoknyákhoz hat különböző súlyú, az adott technikához megfelelő muszlint használt, mely hol tweedbe szőve, hol millefeuille rétegekben köszön vissza. A közelgő olimpiai játékokra reflektálva egy arany, egy ezüst és egy bronz színű zakót viselő modell foglalta el a neki járó helyet a kifutó végén elhelyezett dobogón.

Thom Browne - Haute Couture Thom Browne - Haute Couture Thom Browne - Haute Couture Thom Browne - Haute Couture
Galéria megtekintése
(19)

Robert Wun

Robert WunRobert WunRobert WunRobert Wun
Galéria megtekintése
(14)

Cheney Chan

Cheney Chen 2012-ben alapította meg a nevét viselő márkát, melynek védjegye a Feng Ya Qi ("elegáns darab") sziluett, amely a kortárs építészeti struktúrákat a klasszikus kínai kultúra elemeivel ötvözi. Legújabb kollekciója is a hagyományos kézművességre összpontosít, ugyanakkor az új kortárs művészeti formákat is integrálja.

Kiemelt tartalom
Farmer, csípőszoknya és country core – ezek 2024 legmenőbb fesztiváltrendjei Farmer, csípőszoknya és country core – ezek 2024 legmenőbb fesztiváltrendjei tegnap 09:23 -kor

A Dream in Bloom az időtálló porcelán előállításának ősi kínai technikái, a virágok és a pillangók előtt tiszteleg. A tervező számos klasszikus kínai történetből is merített, így a kollekciója az ezekben felbukkanó tizenkét tulajdonságot jeleníti meg: a tisztaságot, a bátorságot, a bájt, a rugalmasságot, a kitartást, a szenvedélyt, a szabadságot, a hősiességet, a függetlenséget, a tisztaságot, a felelősséget és a hitelességet.

„Minden egyes virág a nők finomságát és életerejét szimbolizálja, minden egyes pillangó az átalakulásukat és ragyogásukat testesíti meg“ – magyarázta a tervező. 

Cheney Chan Cheney Chan Cheney Chan Cheney Chan
Galéria megtekintése
(10)

Balenciaga

Demna Gvasalia negyedik haute couture kollekciója szokás szerint szembement a szakmára jellemző formalitással és finomsággal. Ugyanakkor megtartotta a Cristóbal Balenciagára jellemző 3/4-es ujjakat, a gubóformát és a couturier védjegyének számító fejfedőket is. A kézzel festett pólók, a 2,5 hónapon át készült szintetikus műszőrme kabát, a farmerből, bőrből és tréningruhaanyagokból készült patchwork ruha is hű a  ready-to-wearösített Balenciaga couture hagyományához. 

Balenciaga Haute Couture 2024Balenciaga Haute Couture 2024Balenciaga Haute Couture 2024Balenciaga Haute Couture 2024
Galéria megtekintése
(19)

Jean Paul Gaultier

2021 óta a Jean Paul Gaultier haute couture kollekciókat vendégtervezők álmodják meg, az eddigi legkörnyezetbarátabb, idei őszi-téli kollekció pedig Nicolas Di Felice elméjéből pattant ki. A bemutató alatt fokozatosan tárul fel a test, előbukkan a fej, majd a vállak, és végül a ruhák leomlanak a csípőről, a kezek kibújnak a zsebekből. Ezzel párhuzamosan a színpaletta is kivilágosodik. 

Jean Paul Gaultier Haute CoutureJean Paul Gaultier Haute CoutureJean Paul Gaultier Haute CoutureJean Paul Gaultier Haute Couture
Galéria megtekintése
(13)

Schiaparelli

Daniel Roseberry az 50-es évek egyszerű sziluettjeinek újragondolásával szerette volna felszámolni a márka mémgyáros hírnevét, melyet Kylie Jenner oroszlánfejes ruhája és a tavaszi couture kollekcióban szereplő Swarovski-kristályokkal, régi elemekkel, chipekkel, flip-telefonokkal és egyéb elektronikai hulladékokkal díszített bionikus baba alapozott meg.

Schiaparelli Haute CoutureSchiaparelli Haute CoutureSchiaparelli Haute CoutureSchiaparelli Haute Couture
Galéria megtekintése
(16)

Stephane Rolland

Stephane Rolland a magyar-francia fotós, Brassaï (polgári nevén Halász Gyula) fekete-fehér fotográfiái és Paul Prévert versei által inspirálva egy vizuális szerelmes levelet írt  Párizsnak. A fekete-fehér, minimalista kollekcióban a kivágások az egész kollekcióban érzékien incselkednek a nézővel.

Stephane Rolland Haute CoutureStephane Rolland Haute CoutureStephane Rolland Haute CoutureStephane Rolland Haute Couture
Galéria megtekintése
(8)

Yuima Nakazato

A japán tervezőre nagy hatást gyakorolt jelmeztervezői munkája. Mozart ókori Görögországban játszódó, Idomeneo című operájának megálmodott kosztümjei vörös kötelekben gazdag díszletek között jelentek meg színpadon. Ezek a tengert jelképező elemek a legújabb kollekciójában is megjelennek, az ókori görögök páncéljait pedig finom, törékeny kerámiák képviselik, amelyek a modellek mozgásával amolyan primitív hangszerként szólalnak meg. Lázadva a tömegtermelés ellen, a ruhadarabok elvesztették funkcionalitásukat, így pusztán dekorként szolgálnak.

Yuima Nakazato Haute CoutureYuima Nakazato Haute CoutureYuima Nakazato Haute CoutureYuima Nakazato Haute Couture
Galéria megtekintése
(11)

Ashi Studio

A Szaúd-Arábiából származó tervező az elmúlt 15 évben diszkréten haladt a nemzetközi hírnév felé drámai couture-kreációival. A Sculpted Clouds névre hallgató kollekció menedék a rohanó világ és a valóság elől, alkotásakor a párizsi bázisú Ashi egy  alternatív, „tökéletesebb“ valóságot teremtett meg. Így a kollekció a valóság és az álom közötti elveszett világra összpontosít, ahol az építészet és a szobrászat találkozik a ruhákon. 

Ashi Studio Haute CoutureAshi Studio Haute CoutureAshi Studio Haute CoutureAshi Studio Haute Couture
Galéria megtekintése
(7)

Rahul Mishra

Rahul Mishránál az ötletektől a kivitelezésig minden a komplexitásról szól. Aura nevű kollekciója megalkotásakor eltökélt célja volt, hogy az isteni és emberi aurát megjelenítse ruháin. Úgy tartják, minden ember egyfajta elektromágneses mezővel rendelkezik, ahhoz, hogy az összetett koncepciót vizuálisan tényleges ruhadarabokra fordítsa le, az indiai kézműveseket hívta segítségül. Illuzionisztikus fodrok, tüll, sifon redők, különböző gyöngyökből és kristályokból készült 3D-hímzések koncentrikus hullámvonalai tárják fel előttünk az aura sziluettjét. A profilból ábrázolt arcokban a hindu istenek aurája manifesztálódik. Az indiai tervezőt kiváltképp a hinduizmus egyik főbb istene, Brahma, más néven Trikaldarshi, azaz minden idő – a múlt, a jelen és a jövő – látója, az egész kozmosz teremtője ihlette meg. A ruhákon visszaköszön jellegzetes, négyfejű ábrázolásmódja, ugyanis Brahma minden irányt egyszerre szemlél.

Rahul MishraRahul MishraRahul MishraRahul Mishra
Galéria megtekintése
(16)
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, a Spotifyon és a Facebookon is!