2024.9.17 13:21
Olvasási idő 2:14
Kremmer Magdi

Nem megy az együttélés? 7 tipp, ami segíthet egy bajos lakótárssal

ÉLETMÓD BARÁTSÁG BESZÉLGETÉS ÉLETMÓD

Folyton otthagyja a mosatlant? Anélkül tart összejövetelt, hogy téged is megkérdezne? Mindig maxon hallgat zenét? Az együttélés nem mindig egyszerű, de szerencsére lehet mit kezdeni egy bajos lakótárssal.

Bárki, aki volt kollégista vagy lakott együtt másokkal tudja, hogy megosztani egy szobát vagy jobb esetben egy lakást több emberrel nem egyszerű dolog. Lehet, hogy közeli barátok vagytok, de tök más a bioritmusotok, egyikőtök már régen alszik, amikor a másik még zajong vagy reggel kell kínosan ügyelni arra, hogy a pacsirták ne keltsék fel az egész lakást. Az is előfordul, hogy a rendrakásról vannak teljesen különböző elképzeléseitek, és amíg te elvagy azzal, hogy pár hetente felporszívózol, a lakótársad minden héten nagytakarítást akar tartani.

Gyakori konfliktusforrás még az is, ha eltérő az életmódotok, senkinek sem jó, ha te állandóan házibulikat tartanál, a szomszédos szoba lakója viszont nem bírja sem a társaságot, sem pedig a hangzavart. Az együttélés során felmerülő súrlódásokról fontos beszélni, ha szeretnénk egy jó lakóközösséget, de senki nem vállal szívesen konfliktust. Most elmondjuk, mit lehet tenni annak érdekében, hogy gördülékenyebben menjen az együttélés egy bajos lakótárssal. 

Így boldogulj egy bajos lakótárssal
A házimunka felosztása is konfliktusforrás lehet. Forrás New Girl (2011) - Elizabeth Meriwether Pictures, American Nitwits Chernin Entertainment, Finkel-Baer Entertainment, 20th Century Fox Television

Szabályok lefektetése

A sikeres együttélés egyik alapja a közös szabályok átbeszélése. Ha jobban belegondolsz, minden otthonnak vannak szabályai, csak míg ezeket a családoddal nem kellett egyeztetni, addig egy más háttérből érkező és más szokásokkal rendelkező lakótárssal nagyon is érdemes. Simán lehet, hogy más elképzeléseitek vannak a takarításról, rendrakásról, egymás cuccainak a használatáról vagy épp a vendégfogadásról. Üljetek le, és beszéljétek át az alapszabályokat.

Időbeosztás egyeztetése

A lakótársak különböző időbeosztása gyakran okoz problémát. Ha nálatok is gondot jelent, hogy ki, mikor van otthon, mikor fogad vendégeket, kezdjétek el vezetni ezeket egy közös naptárban. Így elkerülhetőek a felesleges feszültségek, és tudtok előre tervezni a mindennapokban. 

Számlák kezelése

A közös számlák befizetése komoly konfliktusforrás lehet, főleg, ha valaki nem túl pontos a pénzügyekkel kapcsolatban. Osszátok le előre, hogy ki mit fizet és vezessétek egy közös dokumentumban a befizetéseket. Mindenkivel előfordul néha, hogy megcsúszik valamivel és nem tud időben fizetni, ha ilyesmiről van szó és kölcsönadtok egymásnak, akkor egyeztessétek előre, hogy meddig kell megadni az összeget. Érdemes a közös háztartási kiadásokat is vezetni vagy azokat havonta elosztani egymás között, hogy ne forduljon elő, hogy valaki többszörösét költi WC papírra vagy mosószerre, mint a többiek. 

Tippek, ha bajos az együttélés a lakótársaddal
Más környezetből jöttetek, így könnyen lehet, hogy más szokásokat hoztok a közös háztartásba. Forrás Two broke girls (Warner Bros. MPK Productions)

Tartsd tiszteletben a másik határait

Lehet, hogy neked tök okés, ha a lakótársad használja a samponodat vagy felveszi a ruháidat, de ha ő nem szeretné megosztani a saját dolgait, azt tiszteletben kell tartanod. Beszéljetek arról, hogy ki hogyan áll ezekhez a határokhoz, mi az, ami közös és mi az, ami tiltólistás. Ha valamiben bizonytalan vagy, inkább kérdezz rá, mielőtt elvennéd, elhasználnád. 

Töltsetek együtt időt 

Tök jó barátokkal együtt élni, de sok esetben ismeretlen emberekkel kerülünk egy háztartásba. Nem kell, hogy nagyon összemelegedjetek, de azért senki sem akar vadidegenekkel együtt élni. Néha csináljatok közös programokat, vagy csak egyetek együtt az asztalnál. A közös élmények erősíteni fogják a lakótársi kapcsolatot és sokat segít a konfliktusok kezelésében is, ha jobban ismeritek egymást. 

Így boldogulj egy bajos lakótárssal
Ha sikerül megbeszélnetek a nézeteltéréseket az is lehet, hogy úgy fogtok együtt élni, mint a Golden Girls. Forrás The Golden Girls (1985-92) - Witt/Thomas/Harris Productions, Touchstone Television

Kommunikáljatok

A jó kommunikáció elengedhetetlen az együttéléshez. Ha valami zavar, ne magadban puffogj, hanem üljetek le és beszéljétek meg a dolgot. Kerüld a passzív-agresszív kommenteket, és próbáld meg asszertívan átadni azt, ami benned van. 

Légy megértő

Végül, de nem utolsó sorban fontos, hogy toleránsak és megértők legyünk egymással. Mindenkinek vannak rossz napjai, amikor türelmetlenebb, vagy kevésbé figyel oda a környezetére. Ha megpróbálunk empatikusabbak lenni és figyelembe venni a másik helyzetét, könnyebb lesz áthidalni a felmerülő problémákat.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!