2024.6.18 16:10
Olvasási idő 0:46
Masszi-Rigó Csilla

Thaiföld is legalizálhatja a melegházasságot

TÁRSADALOM ÁZSIA HÁZASSÁG LMBTQ

Tajvan és Nepál után Thaiföld lehet a harmadik ázsiai ország, ahol legálissá válhat a melegházasság.

Elsöprő többséggel szavazta meg az azonos nemű párok házasságkötésének legalizálását a thaiföldi szenátus, így amennyiben a király jóváhagyja, Thaiföld lehet a harmadik olyan ázsiai (és az első délkelet- ázsiai) ország, amely engedélyezi a melegházasságot. Az új jogszabály a király jóváhagyása után 120 nappal léphet érvénybe.

A tervezetet még áprilisban szavazták meg az alsóházban, június 18-án kedden pedig a 152 tagú szenátusban 130-an támogatták, és csupán négyen ellenezték a beadványt. Az eddig hatályos jogszabályban a „férfi és nő”, valamint a „férj és feleség” szóhasználatot lecserélik, ezeket mostantól a „személyek“, valamint a „házassági partnerek“ megnevezések válthatják.

Legalizálhatják Thaiföldön a melegházasságot
Egy thaiföldi pár a 2024-es bangkoki Pride-on. Forrás Lauren DeCicca/Getty Images

„A törvényjavaslat hatalmas előrelépést jelent az LMBTQ-jogok terén Thaiföldön” – mondta a CNN-nek a Love Foundation alapítója, Panyaphon Phiphatkhunarnon. „A törvényjavaslat lehetséges hatása óriási. Nemcsak számtalan pár életét változtatná meg, hanem hozzájárulna egy mindenki számára igazságosabb és méltányosabb társadalomhoz is.”

A törvény a meleg pároknak ugyanolyan jogokat biztosítana, mint a heteroszexuális házastársaknak, így az öröklést, az örökbefogadást és az egészségügyi ellátással kapcsolatos jogokat is ugyanúgy gyakorolhatják.

Délkelet-Ázsiában egyedül Thaiföldön érzékelhető előrelépés az LMBTQ-jogok terén, több környező országban ugyanis még mindig nem ismerik el vagy diszkriminálják, sőt büntetik az LMBTQ-embereket. Tajvan és Nepál után Thaiföld lehet a harmadik ázsiai ország, ahol legális a melegházasság.