A cikk a Beefeater támogatásával készült.
2024.6.14 14:58
Olvasási idő 2:05
Maier Péter

5 látnivaló Londonban, amit nem találsz meg a turistafüzetekben

5 látnivaló Londonban, amit nem találsz meg a turistafüzetekben
Forrás Amazon Prime
UTAZÁS EGYESÜLT KIRÁLYSÁG LONDON

Buckingham-palota, London Eye, Big Ben, British Museum, Tower Bridge. Oké, gyönyörűek, de ha Londonban járunk, biztos szeretnénk néhány olyan élményt, amik nem a basic látványosságokhoz kötődnek.

Olyan helyeknek jártunk utána Londonban, amiket nem dob fel a Google, ha beírod, hogy „londoni látványosságok“, és olyan gyöngyszemekre bukkantunk, amikről nem is értjük, miért nincsenek jobban felkapva, de talán jobb is, hogy ez így van.

St. Dunstan in the East

Hiába van mindössze 10 perc sétára a Tower Bridge-től, még a helyiek is alig ismerik a 11-12. században épült templomot, és a körülötte lévő, mesébe illő parkot. Magát az épületet nem kímélte a sors: 1666 szeptemberében leégett a nagy londoni tűzvészben, és újra kellett építeni, majd a második világháború alatt is lebombázták. Ezt követően azonban nem építették újra, hanem meghagyták romos állapotában, és telepítettek köré egy közparkot. Békés, nyugodt hely, nem mondanád meg róla, hogy szinte minden látnivalóhoz közel van.

Neal's Yard

Ha te is szeretsz céltalanul sétálgatni random színes utcákon, ahol kicsi teázókat és könyvesboltokat találsz, akkor imádni fogod a Neal's Yard nevű sikátort, amely egy színes homlokzatokkal tarkított udvarra nyílik. Ezen a környéken úgy érezheted magad, mintha a Harry Potterben lennél, pedig – sok más londoni látnivalóval ellentétben –semmi köze nincs a franchise-hoz. Néhány perc sétára találod a Covent Garden állomástól. 

A Neal's Yard színes épületei10 ezer légballont engednek el a londoni Neal's Yardról 2009-benneals yard, neal's yard, london
Galéria megtekintése
(3)

Bold Café & Restaurant

Ez aztán tényleg réteg lesz, de bízunk az olvasóinkban, hogy érteni fogják a popkulturális referenciát. A Bold néven üzemelő kávézó és étterem épületében korábban a Village Cafe nevű tengerimalac-tematikájú hely működött. Honnan ismerős? Ez a kávézó adott otthont rengeteg jelenetnek a Fleabag című sorozatból, amely sokunknak volt identitásmeghatározó kulturális élmény. A helyet azóta átvette egy másik tulajdonosi kör, akik egy török kávézót és éttermet üzemeltetnek ott Bold Café & Restaurant néven, de ha megnézzük az Insta-oldalukat, ott van a biójuk első sorában, hogy „a.k.a Fleabag Cafe“. Jó nagy kihagyott ziccer is lenne nem odaírni. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Bold Cafe (@bold_nw5) által megosztott bejegyzés

Spitalfields és Brick Lane 

Spitalfields és Brick Lane Kelet-London azon környékéhez tartoznak, ahol biztosan egy Guy Ritchie-filmben érzed majd magad. Tradícióit őrző, nyers vidék, amit hírhedt curryéttermek szaga jár át. Ez a világ mindemellett tele van kultúrával: világhírű streetart-művek, vintage boltok keresztezik utad, és a Dark Sugars csokoládébolt, ami állítólag London legjobbja. Meglátogathatod a kocsmákat, ahova (elméletileg) Hasfelmetsző Jack járt a viktoriánus korban, és Spitalfileds piacán megtalálod London legjobb kézműves termékeit.

A Beefeater múzeuma, avagy a gin otthona

Ha London, akkor gin. Tonic-kal vagy anélkül, az mindegy, de aki a brit fővárosban jár, egész biztos kóstolni fog egyet a borókabogyóból és egyéb gyógynövényekből készülő égetett szeszesitalból. És ha már ott vagy, miért ne néznéd meg, hogy készül? A 19. században alapított, sokszoros díjnyertes márka az 1950-es években költözött London Kennington nevű negyedébe, ahol a mai napig üzemel a gyára, ráadásul az épület, ami a háború előtt egy savanyúsággyár volt, szinte semmit nem változott az 1800-as évek óta. Nem csak magát a Beefeatert, hanem a múzeumot is díjazták a World Travel Awardson. A helyszínen – ahova ide kattintva lehet egy túrát befoglalni – beavatnak a ginkészítés rejtelmeibe, és feltételezzük, hogy (már ha betöltötted már a felnőttkort) meg is kóstolhatsz egyet s mást. Tonic-kal vagy anélkül. 

A Beefeater manufaktúrában egyszerre nosztalgikus és modern körülmények között láthatsz bele a ginkészítés rejtelmeibeA Beefeater manufaktúrában egyszerre nosztalgikus és modern körülmények között láthatsz bele a ginkészítés rejtelmeibebeefeaterbeefeater
Galéria megtekintése
(6)
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!