2024.6.15 9:43
Olvasási idő 5:41
Hegedűs Eszter

Karma, manifesztáció, etikus nonmonogámia – a spiritualitás az új vallásosság?

Karma, manifesztáció, etikus nonmonogámia – a spiritualitás az új vallásosság?
Forrás Bill O'Leary/The Washington Post via Getty Images
ÉLETMÓD SPIRITUALITÁS VALLÁS Z GENERÁCIÓ

A vallásosság kikopóban, a hit intézményei súlyos górcső alatt, közben pedig hódítanak az alternatív tanok – mi a spiritualitás, ami lassan a nyugati mainstreambe is beférkőzik?

A Z generáció láthatóan kevésbé vallásos, mint a náluk idősebb korosztályok, ami egyébként a szocializációnk fényében valamelyest természetes is. A gen Z elsőként nevelkedett a végtelenül átdigitalizált világban, amelyben az információ a másodperc törtrésze alatt elérhető, így impulzusok és eltérő vélemények sokaságát ismerhetjük meg a legérzékenyebb formatív éveinkben. Ebben a digitalizált-globalizált érában a vallásosság szerepe kikopott, de legalábbis átalakult. Tapasztalataim szerint ugyanis nem arról van szó, hogy a fiatalok zöme ne tartaná értéknek például Jézus Krisztus tanait, hanem arról, hogy az egyház intézményétől idegenedtek el baromira – a kettőt pedig elég nehézkes különválasztani, de legalábbis nagymértékű tudatosságot igényel. Bizonyos politikai csoportok kisajátító valláshasználata ugyancsak nem a hit malmára hajtják a vizet a fiatalok körében, akik sok esetben az összemosás és kirekesztő narratívák miatt teljesen elzárkóznak a vallásosságtól.

A meditáció célja a tudatosság egy mély szintjének elérése. Forrás Cameron Spencer/Getty Images

Oké, a Z generáció nem feltétlen jár templomba, na de kijelenthető-e, hogy egy ateista, a felsőbb erőktől elforduló generációval nézünk szembe? Ugyan nem egy homogén tömörülésről van szó, ám bizonyos trendeket azért nyakon lehet csípni a 2020-as évek fiataljain. Például azt, hogy évezredes szokások helyett egyre többen fordulnak a füstölőillattal átitatott spiritualitáshoz, amely korábban csak nagyon elvétve jelent meg a magát ettől egészen eltérően definiáló nyugati civilizációban. A nyugatot korábban jellemző keresztény rítusok, és egyébként a modernitás, tudomány, majd a digitalizáció felé történő gyors zakatolás nemigen vonta magával a természetet, vagy a saját lelkünkkel és testünkkel történő mélyebb kapcsolódást, legalábbis tudatosan biztosan nem. Épp ellenkezőleg: a nyugat a gyarmatosító időktől kezdve inkább lenézte és kizsákmányolta azokat az ázsiai, afrikai, vagy őslakos amerikai közösségeket, amelyek a természettel, egymással és saját isteneikkel összhangban éltek, ám merőben eltérően az Európában megszokottól.

Nagyot változott a világ, hiszen ma ott tartunk, hogy gazdag európaiak és amerikaiak sokasága zakatol ayahuasca-szeánszokra a dél-amerikai őserdőbe, hódít a tarot, a jóga, a meditáció, és még a Bumble is állandóan ’Spiritual’ embereket dobál fel, akik „mély kapcsolódást keresnek” és etikus nonmonogámok. Úgy tűnik, hogy a spiritualitás mostanra nem valami távoli hókuszpókusz, hanem egyre több ember menekülőútja – hogy mindez mennyire autentikus, az megint más kérdés.  

Mit is jelent a spiritualitás? 

A kifejezés tankönyvi definíciója szerint a spiritualitás azt jelenti, hogy valamilyen felsőbb erőben hiszünk, és „kapcsolatot tartunk fenn valamilyen transzcendens entitással” – ez megvalósulhat például ima, meditáció, vagy másfajta rítusok formájában. Ezen tág definíció mentén haladva a különböző vallások is a spiritualitás ernyője alá tartoznak, ám a kép ennél árnyaltabb. Míg a spiritualitásnak és a vallásnak van átfedése, a kettő azért nem egészen ugyanaz – fontos különbség például, hogy a legtöbb vallás tanai bizonyos személyek (úgy, mint Jézus Krisztus vagy Mohammed próféta) életén és tanain alapszanak, míg a spiritualitás nem egykori tanítókat, hanem azok kérdéseit és gyakorlatait helyezi a középpontba.

Látható különbség az is, hogy az intézményes vallások hívei jellemzően látható, a fizikai térben is megjelenő gyakorlatokkal, például templomba járással, ünnepekkel, imakönyvvel hódolnak a hitüknek, míg a spiritualitás a lélekben zajló folyamatokat priorizálja – persze ez nem azt jelenti, hogy a matériában nem jelenik meg. Ámbár még számos kontrasztot és definíciót hozhatnék, mind a spiritualitás, mind a vallás végtelenül összetett témák, amik egyébként ezer különböző módon öltenek arcot.

De mit jelent ez nekünk?

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de esetemben talán a karma és a manifesztáció voltak azok a kifejezések, amelyekkel először a mainstreamben találkoztam, és azonnal a spiritualitással (vagy egy annak vélt akármivel) asszociáltam. Később tágult a kör, megismerkedtem és elég sikertelenül próbálkoztam is meditációval, kezdtem el jógázni (és talán tettem is véletlenül olyan kijelentéseket egy-egy jobb óra után, hogy ez olyan volt, mint egy újjászületés – innen is bocsi), és tűnt fel, hogy egyre gyakrabban és több kontextusban merül fel a téma – habár nem kizárt, hogy ez csak az én online és offline algoritmusaim eredménye.

@tabitha.clifft

Im glad my dark night of the soul is over

♬ original sound - Itzminkk

Mire észbe kapok, már Sebestyén Balázs telexes interjúját nézem a saját spiritualitásáról, és hallgatom, ahogy „a tudat tiszta minőségéről” beszél. Nemsoká egy ártalmatlan doomscrolling során egy egykori Love is Blind szereplő, Tabitha Clifft Instaoldalára tévedve konstatálom, hogy a kedvenc agyzsibbasztó műsorom egykori sztárja, a konvencionális szépség Isten és néhány sebész adta prototípusa teljes spiri fordulatot vett, kivetette a mellimplantátumait, Indiába jár felfedezni magát és spirituális ébredésről beszél. Bár ezek kiragadott példák, amelyekkel én találkoztam, valószínűleg mindannyian láttunk hasonló fordulatokat mind az ismert emberek között, mind a saját környezetünkben, vagy flörtültünk magunk is a spirituális kanyar gondolatával, elvégre valljuk be, tényleg egészen békésnek és kiegyensúlyozottnak tűnnek a spiri arcok.

@indig0.lin For peope who are just now starting their journey, here’s a tip… beware who you take information from. Before you just hop right into spiritual practices gain awareness about the practices so you can do it with meaning and actually see progress. Also you don’t have to always do spiritual practices to be connected to yourself, to be aligned with source. Wish I was told this when I first started #spirituality#healingjourney♬ Suspense, horror, piano and music box - takaya

Azt azért hozzátenném, hogy van egy furcsa pikantériája annak, hogy kifejezetten privilegizált, sok esetben gazdag nyugati emberek kezdenek el a spiritualitás és alternatív életút hangos szószólói lenni – ha kritikus posztkolonialista szemüveget vennék fel, akkor azt is mondhatnám, hogy ez a kizsákmányolás (radikálisabban szólva gyarmatosítás) egyfajta (nyilvánvalóan sokkal ártalmatlanabb) megjelenése. Méltán tűnhet pózerkodásnak, amikor gazdag és híres emberek kristályokat posztolnak Instán, vagy a gombatrip okozta felébredéstörténetükről beszélnek a TikTokon – „jó módjukban nem tudnak magukkal mit kezdeni“ – mondaná erre jóanyánk. Ezeknek a gyakorlatoknak a beemelése a nyugati kontextusba valamelyest testidegen, viszont hozzá kell tenni, hogy természetes, hogy a végtelenül kapcsolódott, mégis végtelenül elidegenült modern világ lélekölő mindennapjaiból mindannyian szeretnénk kitörni valamilyen módon, a spiritualitás pedig mégiscsak jobb, mint mondjuk az alkoholizmus. 

Mára nyugati turisták sokasága utazik Dél-Amerikába, hogy kipróbálja a híres-hírhedt ayahuasca-szeánszot - ez pedig nem mindig sül el jól. Forrás Manuel Medir/Getty Images

Na de végülis mi az a spirituális kanyar?

Alászálltam az internet bugyrainak, hogy feltérképezzem, mit találhat az egyszerű halandó, ha változtatna a szokásain, kicsit újrakapcsolódna magával, vagy ha úgy tetszik spirituális kanyarra adná a fejét. Ugyan az információmennyiség ezen a területen is szökőárszerű, összeszedtem a források közös nevezőit, amelyek mentén már el lehet képzelni, hogy miről is van itt szó.

  • A szándék megfogalmazása – nulladik lépésként a spirituális út, vagy ha úgy tetszik felébredés ilyen-olyan szakértői arra bíztatják az érdeklődőt, hogy fogalmazza meg, egyáltalán mi sarkallja arra, hogy változtasson az életén, vagyis mi hozta meg a kedvét a spiritualitáshoz. 
  • Szembenézés a kényelmetlen igazságokkal – a spirituális megújuláshoz érdemes szembenézni azokkal a sok esetben romboló és káros sémákkal, szokásokkal és tulajdonságokkal, amelyek az ember spiritualitás kiteljesedését és egyébként boldogságát hátráltatják. A káros szokásaink, függőségeink és az ördögi körök, amelyekben létezünk, mind meggátolnak abban, hogy elérjük a teljesség és elégedettség érzését. 
  • Meditáció – kutatómunkám alapján a spirituális felébredés és a meditáció kéz a kézben járnak, habár a meditáció, mint a spirituális kanyar eszköze, nem mint célja jelenik meg. A meditálásnak egyébként számos formája van – nem kötelező például törökülésben, csukott szemmel hümmögni, ugyanis akár egy monoton feladat is lehet meditatív, ha azt kellő tudatosággal közelítjük meg.
  • Őszinteség – Nemcsak másokkal, de saját magunkkal is. 
  • Szeretet – Mások és önmagunk feltétel nélküli elfogadása és szeretete, régóta felgyülemlett frusztráció, harag és bosszúságok feloldása, vagyis a megbékélés és elengedés mind a spirituális út részei.
  • Mentor/ közösség – Tapasztaltabb emberek segítségével könnyebb elmerülni a spiritualitásban, így kezdő spiriknek hasonló közösségeket javasolnak a tapasztaltabbak. 
Mára a manifesztáció, a karma és a meditáció a mainstream közbeszéd részévé váltak. Forrás Omar Havana/Getty Images

A felsorolás valamelyest kiragadott, a lista pedig végtelenre is nyúlhatna, ha tényleg becsülettel leírnám mindazt az információt, ami a téma kapcsán kering. Míg vannak kifejezetten szélsőséges, háttérhatalom és nyugati orvoslás ellen kampányoló konteókba behúzós nézetek is, az alapötlet kifejezetten ártalmatlan, sőt, mondhatni hasznos is. Ez alapján ugyanis a spiritualitás egyfajta újrakapcsolódásra sarkall önmagunkkal és a körülöttünk levő világgal, káros sémák levetkőzésére bíztat és tulajdonképpen – ha már békepártiság – egy békés létformát propagál.

@chanicevreza first of all, i believe we all are spiritual, some of us are just not spiritually AWARE (yet). being spiritual is simply put being more conscious and have deeper mental awareness and see beyond what our eyes can see and our physical body can touch. you don't NEED to do/be all of the things mentioned in this video to be spiritually aware. #spiritualtiktok#spiritualawakening#fyp#foryou#spiritualtok#spiritualjourney#awareness#spirituallyawakened#higherconsciousness#higherselfawareness♬ original sound - Paranormal Princess

A spiritualitás egyébként sokkal kevésbé szól a külcsínről, mint azt gondolhatnánk – a valódi spirituális kanyar ugyanis (nálam jobban hozzáértők szerint) nem a kristályokról, bőgatyákról vagy a füstölőillatról szól, hanem az ember lelkéről, önmagával és másokkal való viszonyáról, vagy az egója decentralizálásáról. Mindez persze ezernyi formát ölthet, és az sem kizárt, hogy az online aesthetic-ek és a pózerkedés minden eddigit felülmúló aranykorában sokaknak csak egy újabb trendi hóbort lesz néhány poszt erejéig, az alaptanok alighanem mindannyiunkra ráférnének.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!