2024.5.29 13:19
Olvasási idő 1:11
Szécsi Krisztián

Egy újabb milliárdos merülne tengeralattjárón a Titanichoz, hogy bebizonyítsa, tök biztonságos

TECH-TUDOMÁNY TENGERALATTJÁRÓ TITAN TITANIC

Larry Connor szerint az OceanGate Titan nevű tengeralattjárója csak egy „szerkentyű“ volt.

Egy amerikai befektető milliárdos, Larry Connor a Wall Street Journallal osztotta meg ambiciózus terveit egy interjúban, miszerint egy kétszemélyes búvárhajón merülne le a Titanic roncsához. Mindezt csupán azért tenné, hogy bebizonyítsa, a mélytengeri utazás, a tavalyi OceanGate-incidens ellenére is, biztonságosan kivitelezhető.

„Szeretném megmutatni az embereknek világszerte, hogy bár az óceán rendkívül erős, csodálatos és élvezetes is lehet, és valóban megváltoztathatja az életünket, ha észnél vagyunk“ – mondta Connor, aki Patrick Lahey-vel, a Triton Submarines nevű tengeralattjáró-gyártó cég társalapítójával és vezérigazgatójával dolgozik együtt a projekten.

Connor 2023-ban néhány nappal az OceanGate tengeralattjárójának eltűnése után hívta fel Lahey-t az ötletével. Véleménye szerint a Titan csak egy „szerkentyű“ volt, viszont a világnak meg kell mutatni, hogy lehet olyan tengeralattjárókat építeni, melyek képesek biztonságosan lemerülni az óceán fenekére.

Az OceanGate Expeditions által 2023. június 20-án közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a Titan elnevezésű merülőhajójukról. Forrás OceanGate Expeditions / AP / MTI

Connor, aki már járt a Mariana-árokban, a Föld legmélyebb óceáni árkában is, az utazást egy kétszemélyes tengeralattjáróval, a Triton 4000/2 Abyssal Explorerrel tervezte, amelynek nevében a 4000 a szerkezet által elérhető mélységet jelöli. Azt nem árulta el, hogy az utazásra mikor kerülne sor.

Az OceanGate Titan nevű tengeralattjárója 2023. június 18-án merült alá az Új-Fundland partjaitól 700 kilométerre található Titanic hajóroncsához. A fedélzeten öten tartózkodtak, többek között a cég vezérigazgatója is, több más milliárdos társaságában. Az utasok tragikus halálát, az erősen megkérdőjelezhető biztonsági berendezkedések mellett, a mélytengeri nyomás okozta, ami a másodperc 1/20-ad része alatt felrobbantotta a járművet. A roncsokat egy kanadai hajóról távvezérelt víz alatti robot segítségével találták meg június 22-én alig 500 méterre a Titanic roncsának orrától, közel négy kilométer mélyen. Az eset rendkívül nagy társadalmi figyelmet követelt: élő adásokban tárgyalták a kutatómunkák legfrissebb fejleményeit, gyakorlatilag minden közösségimédia-platform a balesethez köthető tartalmakkal volt tele.
@traveltribez In all seriousness I hope they are found safe and pray for their families 🙏 #oceangate#submarine#titanic#titan#titanicsubmarine#missingsubmarine#abcxyz#underthewater#darkhumour#fypage♬ original sound - Travel Tribez