2024.5.30 17:29
Olvasási idő 1:47
Szöllősi Anna

Egy TikTok-trend szerint a tökéletes barnaság titka nem más, mint a SÖR

Egy TikTok-trend szerint a tökéletes barnaság titka nem más, mint a SÖR
Forrás Unsplash / Maciej Serafinowicz
ÉLETMÓD ALKOHOL NAPOZÁS TIKTOK TREND

Valószínűleg nagyon sokan emlékeznek a médiatörténeti pillanatra, amikor az M1 időjósa bemondta: "ne tartózkodjanak a napon, és igyanak elegendő alkoholt". A legújabb TikTok-trend ugyan nem alkoholfogyasztásra buzdít, de van köze a sörhöz és a naphoz is.

Nyakunkon a nyár, és az internetet szokás szerint most is ellepték a videók, amik számtalan hacket és tippet ígérnek a tökéletes barnuláshoz. 

Abban konszenzus van a szakemberek között, hogy az órákon át tartó napozásnak vagy a szoláriumba járásnak komoly egészségügyi kockázatai lehetnek. A túlzásba vitt napozás növeli a bőrrák esélyét, idő előtti bőröregedést okozhat, illetve hozzájárulhat a pigmentfoltok és a ráncok megjelenéséhez, ennek ellenére sokak bőrápolási rutinjának még mindig nem része a fényvédő és a naptej használata, még napozáskor sem.

A szolárium használata és a túlzott napozás növeli a melanoma kockázatát, aminek a megjelenése egyre inkább a fiatalabb korosztály felé tolódik. A WHO adatai szerint minél fiatalabbként használjuk a gépeket, annál nagyobb a sansz a különböző daganatok kialakulására: 25 éves kor alatt a laphámrák 102 százalékkal, míg a bazálsejtes rák 40 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki. 

A megfelelő fényvédelemről ebben a cikkünkben kérdeztük a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika főorvosát, dr. Kuroli Enikő bőrgyógyászt és patológust.

Felmérés:
Te használsz napozáshoz fényvédőt vagy naptejet? 
igen
nem
igen
86 %
nem
14 %

De gond egy szál se, a TikTok feltalálta a spanyol viaszt: kend be magad sörrel a csodálatos barnaság reményében! A beer tan (vagyis „sörbarnulás“) kifejezés először 2020-ban jelent meg a TikTokon, és maga a hashtag mára már több mint 200 ezer megtekintésnél jár. A trend azt hirdeti, hogy dörzsöld be a testedet sörrel, mielőtt kifekszel a napra, a mondvacsinált magyarázat pedig, hogy a sörben található anyagok jót tesznek a bőrnek, az élesztő és komló aktiválja a melanint – azt az anyagot a testünkben, amely felelős azért, hogy barnuljunk –, felgyorsítva a bronz szín megszerzésének folyamatát.  

Talán nem meglepő, hogy a bőrgyógyászok a trend hallatán leginkább a fejüket fogják, és arra figyelmeztetnek, hogy ennek a különös mutatványnak súlyos egészségügyi következményei lehetnek. Míg egyesek a sört kombinálják a hagyományos SPF-védelemmel, a bátrabbak csak az alkoholos itallal locsolják le magukat.  

A bőr lelocsolása sörrel abban a hitben, hogy majd az elősegíti a barnulást, megkérdőjelezhető gyakorlat, amelyre nincs tudományos bizonyíték. Ennél is fontosabb, hogy ez a módszer nem nyújt védelmet a napból érkező ultraibolya (UV) sugarak káros hatásaival szemben

– mutat rá Maham Khan bőrgyógyász az Independent cikkében. A Drink Business arra is felhívja a figyelmet, hogy duplán fokozott veszélynek tesszük ki magunkat, hiszen a ragacsos, cukros sör a testünkre vonzza az olyan rovarokat, mint a méh vagy a darázs.

„Az UV-sugarak rákkeltő hatásúak, és nagyban hozzájárulnak a bőrkárosodáshoz, amely leégés, korai öregedés és a bőrrák fokozott kockázata formájában jelentkezhet” – teszi hozzá a szakember, aki szerint a barnulás legbiztonságosabb formája az önbarnító termékek használata. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!