2024.5.19 11:36
Olvasási idő 5:32
Szentgyörgyi Zénó

Kendrick Lamar vs. Drake: Ennyi lett volna az évtized rapháborúja?

Kendrick Lamar vs. Drake: Ennyi lett volna az évtized rapháborúja?
Forrás Getty Images / REFRESHER Magyarország
ZENE BEEF DRAKE KENDRICK LAMAR

Nagyon úgy tűnik, hogy az elmúlt évek (évtizedek?) legnagyobb rapháborúja befejeződött, mi pedig most megpróbáljuk kibogozni a szálakat és megérteni, hogy mi vezetett el idáig.

Az elmúlt hetekben az amerikai rapszíntér valóságos hip-hop-Hirosimává változott, ugyanis Kendrick Lamar Metro Boomin és Future We Don’t Trust You című lemezén, pontosabban a Like That című számon vendégeskedve rendesen felkóstolta Drake-et és J. Cole-t is. A kezdeti szurkálódás sokkal nagyobbat szólt, mint azt valószínűleg bárki várhatta volna. Nemcsak, hogy egymás után robbantak az atombombák, de a helyzet odáig eszkalálódott, hogy gyakorlatilag az egész szakmát berántották a háborúba.

Ab-OVO

Ahhoz, hogy megértsük, hogy pontosan mi volt az oka ennek az elképesztő sortűznek április-május fordulóján, érdemes legalább 2013-ig visszamennünk az időben. Az akkor már több közös projektben is Drake-kel együtt dolgozó Kendrick Lamar Big Sean Controll című dalában közreműködött, ahol egy kicsit megpiszkálta a szakmát azzal, hogy szerinte simán megölné annak bármely képviselőjét a rap színpadán – természetesen átvitt értelemben.

Ezzel viszont nem csak a szakmát piszkálta meg, hanem Drake egoját is, aki, bár meglehetősen asszertívan nyilatkozott az interjúkban, de egy hónappal később, 2013. szeptember 24-én megérkezett a Nothing Was the Same névre keresztelt harmadik stúdióalbuma, és sokan úgy vélték, hogy a The Language című szám egyes sorai valójában viszontválaszok Lamarnak, amit akkor ő és a kiadója is egyaránt cáfolt.

Drake és Kendrick Lamar Forrás Twitter/X

Ennek ellenére még szintén abban az évben, 2013. december 17-én jelent meg Future Shit című száma, a rajongók szerint pedig a közreműködő előadó, Drake a verzéjét tulajdonképpen egy Lamarral szembeni diss tracknek szentelte. Majd egy évvel később Kendrick Lamar a 2014. október 29-én debütáló Jay Rock Pay For It  számán vendégeskedett, ahol implicit módon, erős áthallásokkal reflektált a már említett The Language-re. Viszont ebben az időben mindketten pozitívan és elismerően nyilatkoztak egymás munkásságáról, így akkor nagyon úgy tűnt, teljesen elásták a csatabárdot.

Hidegháború

2015-től 2022-ig hét szűkös esztendő következett a sztoriban, ugyanis nagyon elszórtan és nem túl egyértelműen tett egymásra utalást Lamar és Drake. Lamar például a King Kunta című számában – ami a harmadik albumán, az elképesztően sikeres To Pimp a Butterfly-ön jelent meg – disszelte Drake-et, akiről akkor robbant a hír, hogy a szövegeihez szellemírókat használ.

Kiemelt tartalom
Sírig tartó viszályoktól a zabigyerek kiteregetéséig: az 5 leghíresebb beef a hiphop világából Sírig tartó viszályoktól a zabigyerek kiteregetéséig: az 5 leghíresebb beef a hiphop világából 2023.12.14 16:01

Ezt akkor az is tetőzte, hogy egy interjúban Barack Obama arra kérdésre, hogy Drake és Lamar közül ki győzne rapcsatában, az utóbbit választotta és szintén dicsérte az albumát. Kendrick továbbá egy 2017-es számában (Heart Part 4) és az ötödik lemezén megjelenő Father Time-on is beleállt Drake-be, hol nagyon sejtelmesen, hol pedig egy kicsit erőteljesebben. 

Beindul a beef-hadjárat

Az első igazi ősszikra, ami beindította a nyílt hadviselést, az nem is a Like That, hanem már a korábbi 2023-as Drake-album, a For All The Dogs. Egészen konkrétan a First Person Shooter, ahol a Drake-kel featelő J. Cole a modern hip-hop nagy hármasaként nevezi meg Drake-et, nem meglepő módon saját magát és Kendrick Lamart, miközben Drake és J. Cole újraalkotva Cristiano Ronaldo és Lionel Messi sakkozós képét magukat gyakorlatilag a szakma két GOAT-jaként állítják be.

Lamar valószínűleg ezen húzta fel magát igazán és végül egy jó félévvel később, a már említett Like Thaten oltja J. Cole-t és beefeli Drake-et, azzal az ikonikus mondattal, hogy:

"Motherf*ck the big three, n***a it’s just big me"

A Like That – valószínűleg Lamar verzjének is köszönhetően – óriást ment már az első napokban, viszont válasz először nem Drake-től, hanem J. Cole-tól érkezett április 5-én. Az azóta már törtölt 7 Minute Drillben alaposan szétszedi Kendrick legjobbnak tartott To Pimp A Butterfly című albumát is. Viszont két nap után hűlt helye se volt a dalnak és J. Cole egy koncertjén tett publikus bocsánatkéréssel kiszállt a vitából.

Drake hosszas hallgatás utáni válasza végül korábban „kiszivárgott“, de hivatalosan április 19-én droppolta a Push Ups című számot és vele együtt a Taylor Made Freestyle-t is. Az előbbi számban Lamar munkásságát kritizálta, szerinte ugyanis Travis Scott, SZA és 21 Savage is nagyobb előadók nála, majd gúnyolódott a magasságán (Kendrick ugyanis 165 centi) és belekötött azokba az előadókba is, akik részt vettek a konfilktusban. Főleg Metro Boomin, Rick Ross és Future kapta az íveket.

Az utóbbi, a Taylor Made Freestyle ennél minden lehetséges szempontból mélyebbre ment. Drake lehet úgy érezte, ő egymaga már kevés a háború megnyeréséhez, ezért a mesterséges intelligencia segítségével nemcsak Snoop Doggot rakta rá a számra – amit ő egyébként ötletesnek tartott –, hanem az 1996-ban tragikus körülmények között elhunyt rapperlegendát, Tupac Shakur-t is Kendrick ellen fordította.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Drake, Sufjan Stevens, Mihályfi Luca és Jennie a hét megjelenései között Playback Péntek: Drake, Sufjan Stevens, Mihályfi Luca és Jennie a hét megjelenései között 2023.10.6 18:18

Az egész háborúsdiban egyébként ez a fordulat a legszórakoztatóbb, mert a fegyver itt pont fordítva sült el, ugyanis Tupac jogutódjai sérelmezték azt, hogy Drake az ő hangját használta fel annak a Kendrick Lamarnak a beefelésére, aki meglehetősen jó viszonyt ápol a jogutódokkal és rendkívül tiszteli is Tupac munkásságát. 

A dalban – ami egy héttel később le is került mindenhonnan – egyébként Drake azért is kritizálja Lamart, mert szerinte a popelőadókkal kollaboráló rapper elkurvult és azért nem válaszolt a Push Ups című számra, mert nem akarta elterelni a figyelmet Taylor Swift legújabb albumáról. 

Eldurvul a háború 

A háború akkor durvult be igazán, amikor Lamar egy hosszabb hallgatás után április 30-án megjelentette a Euphoria című számát – ami arra az HBO-sikersorozatra is utal, aminek Drake volt az egyik producere – és kőkeményen beleszállt az előadóba, mert szerinte egyszerűen alkalmatlan arra, hogy ellássa az apai feladatait. Majd május 3-án ezt követte a 6:16 in LA,  ami nemcsak Drake hasonló koncepcióra épülő címadásait parodizálja ki, de a dal borítója, ami egy pár fekete kesztyű, az O.J. Simpson-botrányra utal, és hadüzenettel fenyegetőzik.

Drake és Adonis Forrás Drake / Instagram

De talán az igazi fordulópontot a szintén aznap, Drake által kiadott Family Matters jelentette, ami már egyáltalán nem a zenéről, vagy zenei tehetség kérdéséről szólt, hanem gyakorlatilag átment nettó személyeskedésbe.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Travis Scott, AKC Kretta, Post Malone, young B!TE és Oxy Beat$ a heti megjelenések között Playback Péntek: Travis Scott, AKC Kretta, Post Malone, young B!TE és Oxy Beat$ a heti megjelenések között 2023.7.28 13:31

Lamart olyan súlyos vádakkal illeti, minthogy nőbántalmazó, csalja a menyasszonyát és a két gyermeke közül egy nem is az övé, hanem egy jó barátja, Dave Free ejtette teherbe Whitney Alfordot. De ugyanebben a számban Drake visszaoltja Metro Boomint, Future-t és ASAP Rockyt is, akik még a We Don’t Trust You folytatásaként ledobott és rendkívül talányos címet kapó We Still Don’t Trust You album " target="_blank" rel="noopener">Show of Hands című számban álltak bele kollektíven Drake-be.

Ugyancsak május 3-án, mindössze egy órával (!) Drake diss-je után megérkezett Kendrick Lamar válasza is a Meet The Grahams formájában, ami az addigi legnagyobb bomba volt. Lamar ebben egyenesen Drake kisfiához, Adonishoz beszél, kifejezve őszinte sajnálatát, hogy Drake az apja. Majd olyanokat vág Drake fejéhez, hogy egy veszélyes szexuális ragadozó, akik előszeretettel tölti az idejét kiskorúak társaságában, saját villájában eszkorthálózatot működtet és a kiadója, az OVO valójában csak egy felszínen látszó ernyőszervezet, ami illegális tevékenységeket folytat, például szexuális bűnelkövetőket rejteget. De a hab tetejére Lamar még azt is belengeti, hogy Drake-nek van egy eltitkolt lánya is.

Last Dance

Május 4-én Lamar eddigi záró diss trackje is megjelent, a slágerlisták élén nyitó Not Like Us, ami egyenesen Drake-hez szól a pedofília vádjával („Say, Drake, I hear you like 'em young”), majd azt is a rapper szemére veti, hogy Baka, az egyik testőre miért van még mellette, miközben letartóztatták egy 22 éves lány megerőszakolása és elrablása miatt, akit aztán prostitúcióra is kényszerített, továbbá visszavág a MI által generált Tupac-verzéért is, ami szerinte tiszteletlen az előadó emlékével szemben.

Az idáig kijött utolsó, The Heart Part 6 című utolsó számban Drake Lamar Heart-sorozatát folytatja, aki ugyan bevédi magát a súlyos vádak ellen, de megint csak Lamar nőbántalmazására tér vissza, új vádakkal már nem tudott előrukkolni.

Vége lenne a háborúnak?

Nem teljesen egyértelmű, hogy akkor most tényleg befejeződött-e az egyik legnagyobb rapháború vagy csak egy tűzszünettel állunk-e szemben, ahol bármelyik pillanatban jöhet a következő bomba.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Carson Coma, Kendrick Lamar és Baby Keem a hét megjelenései között Playback Péntek: Carson Coma, Kendrick Lamar és Baby Keem a hét megjelenései között 2023.6.2 16:13

Talán azért lehet nagyobb valószínűsége annak, hogy ez ennyi volt, mert egyrészt majdnem két hete nem érkezett újabb diss track, másrészt azért, mert Drake utolsó dala elég gyengére sikerült, amit a hallgatók is elég lehúzóan fogadtak, harmadrészt azért, mert azok a vádak, amiket Lamar megfogalmazott Drake-kel szemben, elképesztően súlyosak és az sem kizárt, hogy komolyabb vizsgálódások fogják követni a mostanában amúgy is a törvény pengeélén táncoló Drake-et, aki nem is tudott érdemben és „szintben” azonosat szúrni a végjátékban, amikor igazán kellett volna.

Az eddig megjelent cikkek eddig mind amellett érveltek, hogy a háborút Lamar nyerte. A Drake ellen felhozott vádak javíthatatlan állapotúra rongálták a reputációját, és amellett, hogy sok rajongója fordult el tőle, a szakma nagyja is Kendrick mellé állt a vitában, akinek ugyan komoly áldozatokkal járt a háború, de a pirruszi győzelem mégis csak az övé. Végül pedig nagyon úgy tűnik, hogy tényleg neki lett igaza : „motherf*ck the big three, n***a it’s just big me.”

Párizs, Franciaország - Július 04.: Kendrick Lamar részt vesz a Chanel Haute Couture Fall/Winter 2023/2024 bemutatóján a párizsi divathét keretében 2023. július 04-én Párizsban, Franciaországban. (Fotó: Jacopo Raule/Getty Images)
Kendrick Lamar részt vesz a Chanel Haute Couture Fall/Winter 2023/2024 bemutatóján a párizsi divathét keretében 2023. július 04-én Párizsban. Forrás Jacopo Raule/Getty Images
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!