2024.5.18 10:09
Olvasási idő 2:08
Kristóf Jókay

Ha nem romlott el, minek megjavítani – Spoilermentes ajánló a Furiosa: Történet a Mad Maxből című filmhez

FILMEK + SOROZATOK ANYA TAYLOR-JOY CHRIS HEMSWORTH FILMAJÁNLÓ FURIOSA MAD MAX

Jövő héten premierezik a magyar mozikban a Furiosa: Történet a Mad Maxből című film Anya Taylor-Joy és Chris Hemsworth főszereplésével. A film a 2015-ös "Harag útja" előzménytörténete, és rengeteg mindenben hasonlít is hozzá. Spoilermentes beszámoló!

George Miller (79 éves!) ausztrál filmrendező még 1979-ben alkotta meg az első Mad Max-filmet Mel Gibsonnal a címszerepben. A történet szerint a világ infrastruktúrája szinte teljesen összeomlott. A Föld elsivatagosodott, az élelmet és a vizet aranyárban mérik. A helyszín az ausztrál puszta, ahol félőrült tuning mániás banditák kergetik egymást a túlélés érdekében. A sorozat akkor két folytatást ért meg, utána pedig 30 évre téli álomra szenderült. 2015-ben egy soft reboottal, a Mad Max – A harag útja című kasszasikerrel indult újra a széria, ami az év egyik legsikeresebb filmje lett, többek között hat Oscar-díjat is bezsebelt.

Furiosa ajánló
A Furiosa – Történet a Mad Maxből május 23-tól a mozikban! Forrás Warner Bros. / Intercom

Mielőtt még rátérnék a filmre, fontos leszögeznem, hogy én imádtam a Harag útját. Láttam anno moziban, többször újranéztem azóta, de még az ugyanabban az évben megjelent Mad Max videojátékot is kipörgettem. Nagyon megmaradt már akkor az elképesztő operatőri munka, az autók és kellékek kidolgozottsága, illetve a zsigeri akciójelenetek, amikben egymásnak csattantak. Külön élmény volt megnézni moziban, hiszen a hangrendszer miatt az ember minden gázfröccsöt valahol a gyomra közepénél érez. Nevesített karakterből ugyan nem volt sok, de akikre nagyobb figyelem hárult, remekül működtek.

A most megjelent spin-off az alapkoncepcióban nem változtat semmit, a vonzereje pontosan ugyanaz, mint az előző filmnek. A fontos kérdés az, hogy miben változtat, mennyire érdemes egyáltalán belenyúlni egy olyan műbe, ami egyszer már hatalmas sikert aratott?

Kiemelt tartalom
Villám Buddha, falból kinövő csecsemők és rap-musical bandaháború: pszichedelikus japán filmek, amik álmodban is kísérteni fognak Villám Buddha, falból kinövő csecsemők és rap-musical bandaháború: pszichedelikus japán filmek, amik álmodban is kísérteni fognak 2024.6.30 10:17

A Furiosa a Harag útjában már megismert, ott még Charlize Theron által alakított szereplő eredettörténete. Az akkori in medias res sztorit itt egy kronologikusan haladó felnövéstörténet váltja, ahol sokkal többet tudunk meg a főszereplőkről. Rengeteg új információt kapunk emellett a már megismert, eddig inkább csak kívülről látszódó helyszínek sztorijáról és céljairól, illetve általában ennek a posztapokaliptikus világnak a működéséről. Ahogy az autós ütközeteket néztem, az jutott eszembe, hogy mennyire illeszkedik a két film különbségeire egy videójáték és a folytatása közötti kapcsolat.

Minden nagyon hasonló, de kicsit mások a helyszínek, a karakterek és még a gonoszok is. Mások az autók és máshogy néznek ki az eltorzult arcú banditák is, de a lényeg igazából ugyanaz marad.

Megnéztük a Furiosát
Forrás Warner Bros. / Intercom

Szintén eszembe jutott, hogy ez már a második olyan film idén, ahol azt nézem, hogy emberek a sivatagban rohangálnak össze vissza, csatajelenetekkel teletűzdelve, hiszen az év eddigi legnagyobb dobása talán a Dűne 2 volt. Míg az arrakisi sivatag egy valóságosnak tűnő környezet, amihez hozzájárulnak filmes eszközök is, a Mad Max világa ettől nagyon különbözik. Az operatőri és VFX munkának köszönhetően ez a sivatag egy képregényszerű ábrázolást kap, hiszen a Mad Max végtére is egy mese, ahol véletlenszerűen felrobbannak dolgok, és maszkos hadurak csatároznak.

A főszerepben Anya Taylor-Joy alakítására nem lehet panasz, remekül hozza a bosszúszomjas, eltökélt, elnyomott nő szerepét. Férfi oldalt Chris Hemsworth karaktere szolgáltatja a vendetta célpontját, egy kifejezetten béna főgonosz szerepében. Izgalmas őt látni kivételesen nem a szimpatikus félként egy filmben, és bár picit egysíkú a játéka, szerintem bőven elvégzi a feladatát.

Megnéztük a Fruiosát, a Mad Max előzménytörténetét
Anya Taylor-Joy és Chris Hemsworth a 77. Cannes-i Filmfesztiválon. Forrás Neilson Barnard/Getty Images

A Furiosa ott végződik, ahol a Harag útja kezdődik, és bár dátumok még nincsenek, elvileg készülnek még további Mad Max-filmek Tom Hardy főszereplésével. Ha szeretted a 2015-ös filmet, én nagyon ajánlom az újat, ha anno nagyon utáltad, valószínűleg nem a Furiosa fog behúzni ebbe az univerzumba.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!