2024.5.2 19:06
Olvasási idő 5:30
Masszi-Rigó Csilla

11 film és sorozat a Netflix, a Max, a SkyShowtime és a Disney+ kínálatából, amit érdemes megnézned májusban

11 film és sorozat a Netflix, a Max, a SkyShowtime és a Disney+ kínálatából, amit érdemes megnézned májusban
Forrás REFRESHER Magyarország
FILMEK + SOROZATOK HBO NETFLIX SKYSHOWTIME STREAMING

Misztikus thriller, történelmi krimisorozat, romantikus vígjáték és egy nagy kedvenc is jön a legnépszerűbb streamingplatformokra májusban. A teljesség igénye nélkül összeszedtünk 11 filmet és sorozatot, amit szerintünk érdemes csekkolni a hónapban.

Május már igazán melegnek és naposnak ígérkezik, ez pedig némiképpen a streamingplatformok havi felhozatalán is látszik. Természetesen ebben a hónapban sem lesz hiány izgalmas sorozatokból és kalandos, látványos filmekből, ugyanakkor mintha már közeledne az uborkaszezon. Fontos emlékeztető, hogy májusban az HBO Max teljes arculatváltáson esik majd át, helyette pedig a továbbiakban a Max platformon böngészhetünk – mutatjuk is, mi mindent. 

Shardlake

A már most sikerként elkönyvelt sorozatot egy szomorú hír árnyékolja be, alig pár nappal a bemutató előtt hunyt el ugyanis C. J. Sansom, a Shardlake-könyvsorozat szerzője. A megfilmesítés jogait még 2003-ban vásárolták meg, de több mint 20 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy végül révbe érjen a projekt.

A sorozat a 16. századi Angliában, a kolostorok feloszlatásának idején játszódik. A hátborzongató krimi- és kalandfilmsorozat Matthew Shardlake (Arthur Hughes) ügyvédet és Jack Barackot (Anthony Boyle) követi, akik egy szörnyű gyilkosság felderítésén fáradoznak. A két férfit VIII. Henrik veszélyes és mindenható jobbkeze, Thomas Cromwell (Sean Bean) küldi küldetésre.

Miközben versenyt futnak a rejtély felderítéséért, Shardlake és Barack ellenséges és paranoiás szerzetesekkel találkozik közös útjuk során, akik látszólag semmitől sem riadnak vissza, hogy megőrizzék rendjüket. 

Bemutató: május 1., Disney+

Talpig férfi 

Tom Wolfe New York Times-bestsellere ezúttal mozgóképen köszön vissza, a Talpig férfi Charlie Croker híres atlantai ingatlanmogul történetét mutatja be, aki egyik pillanatról a másikra kerül csődbe, bukásából pedig nem egy pénzember próbál meg hasznot húzni. A korántsem etikusságáról híres üzletember mindent megtesz azért, hogy visszakapaszkodjon a csúcsra. A minisorozat főszereplője Jeff Daniels, aki mellett olyan színészek tűnnek fel, mint Lucy Liu vagy Diane Lane, a rendezői székben pedig azt a David E. Kelley-t tudhatjuk, akinek többek között a Hatalmas kis hazugságok és a Tudhattad volna című sorozatokat köszönhetjük. 

Bemutató: május 2., Netflix

Cukormáz nélkül 

Amerika és az egészséges étkezés kultúrája valószínűleg olyan messze vannak egymástól, mint Makó és Jeruzsálem, a Cukormáz nélkül című film azonban igazi popkulturális gasztroikonok történetét mutatja be. A hatvanas években járunk, amikor a reggeli szigorúan tejből és kukoricapehelyből áll, a vásárlók kegyeiért pedig két nagyvállalat, a Kellogg's és a Post verseng egymással, azonban hirtelen megjelenik az új kedvenc, a kenyérpirítóban melegíthető édes tésztájú reggeli sütemény: a Pop-Tarts. A Jerry Seinfeld rendezésével és főszereplésével készült filmben Melissa McCarthyt, Amy Schumert és Hugh Grantet láthatjuk, az előzetesből kiindulva pedig egy nagyon szórakoztató, nagyon színes és nagyon amerikai élmény vár ránk. 

Bemutató: május 3., Netflix

The Syanon Fix 

Hogyan lett egy drogrehabilitációs intézetből emberek életére törő szekta? A Syanon vezetője, Charles "Chuck" Dederich maga is alkoholproblémákkal küzdött az ötvenes években, mígnem egy klinikai kezelés során LSD-t adtak neki, melynek hatására eldöntötte, életét azoknak kívánja szentelni, akik maguk is alkohol- és drogproblémákkal néznek szembe.

Létrehozta a Syanont, ami teljesen új módszert alkalmazott a drogfüggőkkel szemben, az önként jelentkező betegeket 90 napra teljesen elzárták a külvilágtól, fejüket leborotválták, és megkezdődött az egyedi megoldásokat alkalmazó „gyógyítás”.

A Syanon néhány év alatt nőtte ki magát egy egész Amerikát lefedő, dollármilliókat forgató nonprofit szervezetté, Dederich azonban egyre nagyobb hatalomra akart törni, sajátos módszerei pedig sokszor kimerítették az emberkínzás fogalmát. A kegyetlen bánásmód nemcsak az intézmények falain belül lett gyakori, a tagok ugyanis bosszúhadjáratokat szerveztek azok ellen, akik kétségbevonták a Syanon működését.  

A négyrészes dokumentumfilm-sorozatot a 2024-es Sundance Filmfesztiválon mutatták be, rendezője pedig nem más, mint Rory Kennedy, akinek 2015-ös, Last Days in Vietnam című dokumentumfilmje jelölve lett az év legjobb dokumentumfilmjének járó Oscar-díjra. 

Bemutató: május 9., HBO Max

Az örömanya

A mézesmázos romantikus vígjátékok kedvelői sem maradnak muníció nélkül, Brooke Shields ugyanis örömanyaként tér vissza a Netflixre, az esküvő előtt azonban óriási sokk éri: lányának jövendőbeli apósa ugyanis nem más, mint első nagy szerelme (Benjamin Bratt), aki csúnyán felszarvazta őt az egyetemi években. Persze nem kell félni, az esküvőt megelőző napokban az egyetemi románc újra fellobban, ezt persze övezi még egy csomó szerencsétlenkedés a főszereplők által, Miranda Cosgrove mellett pedig feltűnik a kétezres évek elejének szépfiúja, Chad Michael Murray is.

Bemutató: május 9., Netflix

Bodkin 

A Bodkin egy fekete humorral fűszerzett, sötét komédiába illő thriller néhány true crime podcasterről, akik három idegen rejtélyes eltűnése után indulnak nyomozni egy idilli ír kisvárosba. Az idegeneket persze nem fogadják kitörő üdvrivalgással, ráadásul amint elkezdik feszegetni a döglött aktákat, a városban egyre furcsább dolgok történnek, végül pedig nem nézőivé, hanem főszereplőivé válnak az ügynek. 

Bemutató: május 9., Netflix

A Bridgerton család – 3. évad

Ritkán szoktunk sorozatfolytatásokat ajánlani, azonban valószínűleg sokan várják tűkön ülve a népszerű Bridgerton család történetének folytatását. Az új évadban az egykor cserfes és enyhén perifériára szorult Penelope Featherington keres magának férjet, pechére azonban nincs teljesen tisztában azzal, hogyan is kell a báli szezonban egy nemesi származású férfit az ujja köré csavarni. No, de mit számít mindez, ha feltűnik a színen az a férfi, aki összetörte a fiatal nő szívét? Az új évadban éppen Colin Bridgerton lesz az, aki segít férjet találni Penelopénak, ahogy az pedig lenni szokott, fordul a kocka, szívtörőből pedig hősszerelmes lesz... 

Bemutató: az első epidózok május 16-án, a folytatás pedig június 13-án érkezik a Netflixre. 

És a király így szólt: Milyen csodás szerkezet!

Görbe tükör nekünk, rólunk. Az És a király így szólt: Milyen csodás szerkezet! Axel Danielson és Maximilien Van Aertryck műve, pontosabban az emberiségé, a film során ugyanis megannyi, civilek által beküldött és televízióban bemutatott videórészletet láthatunk arról, mit képes megtenni ma az ember 15 perc hírnévért. Hogyan változtatja meg a kamera a viselkedésünket, az egymással való viszonyainkat, hogyan használjuk mindezt pénzszerzésre, és miért vagyunk képesek kockáztatni életünket egyetlen jó fotóért? A filmet a 2023-as Berlinálén mutatták be, producere pedig nem más volt, mint az Oscar-díjas Ruben Östlund (A szomorúság háromszöge, A négyzet). 

Bemutató: május 16., HBO Max

Az ördögűző: A hívő

Hét hónappal a hazai mozibemutató követően felkerül a SkyShowtime kínálatába az Ördögűző legújabb része is, amely több különlegességet is tartogat, nem mellesleg a film az eredeti Ördögűző premierjének ötvenedik évfordulójára készült. 

Mióta 12 évvel ezelőtt egy haiti földrengésben meghalt a terhes felesége, Victor Fielding (Leslie Odom, Jr.) egyedül neveli a lányát, Angelát (Lidya Jewett). Ám amikor Angela és barátnője, Katherine eltűnnek az erdőben, majd csak három nap múlva kerülnek elő úgy, hogy semmi emlékük sincs arról, mi történt velük, olyan események láncolata indul be, amelyek arra kényszerítik Victort, hogy szembesüljön a gonosszal, így rémületében és kétségbeesésében megkeresi az egyetlen élő embert, aki tanúja volt ilyesminek korábban: Chris MacNeilt.


Az 1973-as film óta az Oscar-díjas Ellen Burstyn először tér vissza Chris MacNeil szerepében. Ő az a színésznő, akinek életét örökre megváltoztatta az, ami a lányával, Regannel történt öt évtizeddel korábban. Most ő próbál meg segíteni a szülőknek, amikor fél évszázad múltán a gonosz újra felüti a fejét.

Bemutató: május 17., SkyShowtime

Atlas 

Jennifer Lopez utálja az embereket, Jennifer Lopez gyűlöli a mesterséges intelligenciát, de Jennifer Lopez érti a legjobban a mesterséges intelligenciát, Jennifer Lopez dühös, fél, kiabál, aztán megmenti a Földet. Kétperces előzetese alapján nagyjából ezek a benyomások érik azt, aki megnézi az Atlas trailerét, amelyet olyan híres filmkészítők jegyeznek, mint Brad Peyton (Rampage, Törésvonal) vagy Aron Eli Coleite (Spiderwick-krónikák, Daybreak, Kulcs a zárját).

Atlas Shepherd egy magának való adatelemző, aki már nagyon jól kiismerte a modern kor technológiáját, és aki bár egyáltalán nem kalandvágyó típus, azt a feladatot kapja, hogy szelídítse meg az egyik leghalálosabb robotot, amely képes elpusztítani a bolygót. Atlas sötét és szomorú múltjának traumáival együtt útnak indul, de amikor minden terv dugába dől, egyetlen reménye, hogy megmentse az emberiség jövőjét a mesterséges intelligenciától az, hogy megbízik benne. 

Bemutató: május 24., Netflix

Eric

A hatrészes thriller főszereplője Vincent (Benedict Cumberbatch), aki New York egyik leghíresebb bábművésze, ám élete felborul, amikor kilencéves fia eltűnik az iskolába menet. A fia elvesztését megemészteni képtelen férfi egyre zaklatottabbá és kiszámíthatatlanabbá válik. Edgar eltűnése miatti önutálattal és bűntudattal telve ragaszkodik fia rajzaihoz, egy kék szörnyeteg bábuhoz, Erichez, és meg van győződve arról, hogy ha Ericet be tudja juttatni a tévébe, akkor Edgar hazajön. Miközben Vincent egyre rombolóbb viselkedése elidegeníti családját, munkatársait és a segíteni próbáló nyomozókat, téveszméje, Eric lesz az egyetlen szövetségese abban a törekvésben, hogy hazahozza a fiát. A sorozatot Abi Morgan jegyzi, akinek többek között A szüfrazsett és a Vaslady forgatókönyvét is köszönhetjük. 

Bemutató: május 30., Netflix

Listánk nem teljes, ez ugyanis csak néhány film és sorozat a májusi premierek közül. Részletesebb listáért látogass el a streamingplatformok saját oldalaira. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!