2024.4.5 16:57
Olvasási idő 0:54
Krajnyák Petra

Paul McCartney odáig van Beyoncé Beatles-feldolgozásáért

ZENE BEATLES BEYONCÉ

Az 1968-as "Blackbird" az együttes egyik legfontosabb lemezén jelent meg, a közelmúltban Beyoncé gondolta újra, a végeredményt pedig az eredeti dalszerző szerint mindenkinek hallania kellene.

Beyoncé legújabb Cowboy Carter című albumán Dolly Parton slágere mellett helyet kapott a Beatles Blackbird című számának feldolgozása is, amiért az eredeti dalszerző, Paul McCartney is odáig van.

„Szerintem nagyszerűen adja elő, és megerősíti azt a polgárjogi üzenetet, ami a dal megírására inspirált. Szerintem Beyoncé egy mesés verziót készített, és mindenkit arra buzdítok, aki még nem hallotta, hogy lesse meg. Imádni fogjátok!" – írta az Instagramon a 81 éves zenészlegenda.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Paul McCartney (@paulmccartney) által megosztott bejegyzés

McCartney azt is elárulta, hogy miután meghallgatta a dalt, kapcsolatba lépett az énekesnővel. „FaceTime-on beszéltem vele, ő pedig megköszönte, hogy megírtam a dalt, és megengedtem neki, hogy feldolgozza. Mondtam neki, hogy enyém a megtiszteltetés, és szerintem brutális verziót készített a dalból“ – írta a posztban.

A Beatles legendáját az indiai Risikésben – ahol a Beatles-tagok meditációt tanultak – élő feketerigók hangja, illetve a 60-as évek Amerikájában lezajlott polgárjogi mozgalmak ihlették meg a dal megírásakor. McCartney a bejegyzésében visszaemlékezett azokra az időkre, amikor a hatvanas évek első felében a televízióban látta, ahogy a fekete lányokat elküldik az iskoláikból.

Megdöbbentőnek találtam, és nem tudom elhinni, hogy még manapság is vannak olyan helyek, ahol ilyesmi történik. Nagyszerű lenne, és nagyon büszke lennék rá, ha a dalom és Beyoncé mesés feldolgozása tehetne valamit az etnikai feszültségek enyhítéséért.

A Blackbird 1968 novemberében jelent meg a Beatles legendás White Albumán, ami az 1967-es Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band mellett az együttes egyik legfontosabb lemeze, megkerülhetetlen mérföldkő a könnyűzene történetében.