2024.4.5 12:04
Olvasási idő 1:12
Krajnyák Petra

Elvadult kecskék özönlöttek el egy olasz szigetet, most bárki befoghatja és hazaviheti őket

UTAZÁS ÁLLAT ÁLLATVILÁG OLASZORSZÁG

A polgármester felhívására máris több tucat potenciális gazda jelentkezett, egy kecskesajtkészítő is akad köztük.

Egy apró, mindössze 100 fős lakossággal rendelkező olasz szigeten felborult az ember- és kecskepopulációk aránya. A Tirrén-tengeren található Alucudit a kívánt kecskeállomány hatszorosa lepte el, vagyis egy főre több kecske jut, mint bárhol máshol a világon, ahol hasonló számításokat végeztek.

Az UNESCO Világörökség részét képező, az Aeoliszigetek szigetcsoportját főként Lipari, Vulcano, Salina, Alicudi, Filicudi, Stromboli és Panarea alkotja (öt másik kisebb szigettel együtt): Basiluzzo, Dattilo, Lisca Nera, Bottaro és Lisca Bianca). Forrás Visit Sicily/Roberta Iannì

Riccardo Gullo polgármester nemrég a nyilvánossághoz fordult, hogy segítsenek neki a probléma megoldásában. Csütörtökön a CNN-nek arról beszélt, hogy nem bánja, ha a jelentkezők nem értenek a kecsketenyésztéshez, ha van egy csónakjuk, amivel el tudják vinni az állatokat a szigetről, akkor vigyék, ingyen megkapják őket – már ha egyáltalán sikerül befogniuk a szigetet ellepő patások példányait.

Kiemelt tartalom
5 filléres repjegy, ha megpattannál néhány napra a főszezon előtt 5 filléres repjegy, ha megpattannál néhány napra a főszezon előtt 2024.3.1 18:00

A polgármester elmondta: a "fogadj örökbe egy kecskét" programot azért indították el, mert az önkormányzat nem szeretné kiirtani az állatokat, amelyek viszont egyre több gondot okoznak a szigeten, behatolnak a lakott területekre, ahol akár a házakba is bejutnak, és összerágcsálnak, amit csak érnek, aminek a helyi közparkok és magánkertek egyaránt kárát látják.


A szicíliai regionális kormányzat szerint a kecskéket körülbelül 20 évvel ezelőtt egy gazda hozta be a szigetre, aki később szabadon engedte őket. Az állatoknak nincs tulajdonosa, évek óta szabadon legelhettek Alicudi sziklás lankáin. Azzal viszont nem számoltak, hogy ha magukra hagyják őket, elképesztő ütemben kezdenek szaporodni.

Vad hegyi kecske. Forrás GETTY IMAGES


Az érdeklődők akár 50 kecskét is magukhoz vehetnek, előtte azonban április 10-ig be kell benyújtaniuk egy hivatalos kérelmet, valamint 16 eurós (kb. 6200 forintos) illetéket kell fizetniük. Ezután 15 napjuk áll rendelkezésre, hogy befogják az állatokat.

Gullo azonban megjegyezte, hogy amennyiben nem jelentkezne elég örökbefogadó, a határidőt meghosszabbítják. Erre egyébként valószínűleg nem lesz szükség, a kezdeményezés meglehetősen sikeresnek ígérkezik: máris több tucatnyi ember érdeklődött a programról, köztük egy kecskesajtot előállító gazda a közeli Vulcano szigetéről.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered a görög-római mitológiát? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered a görög-római mitológiát? 2024.1.13 12:28

„Annak örülnénk a legjobban, ha az emberek inkább megpróbálnák háziasítani az állatokat, mintsem megennék őket“ – mondta Riccardo Gullo polgármester. A CNN cikke szerint a helyi hatóságok azonban nem fogják ellenőrizni a kecskék befogadóinak szándékait.