2024.4.2 15:19
Olvasási idő 0:39
Masszi-Rigó Csilla

Van Gogh után neveztek el egy közelmúltban felfedezett gyíkfélét

TECH-TUDOMÁNY ÁLLAT ÁLLATVILÁG FELFEDEZÉS VAN GOGH

Az indiai törpegekkó a színei és a bőrének textúrája miatt kapta meg a holland festőzseni nevét.

Képernyővédők, telefontokok, esernyők, pólók, ágyneműhuzatok – talán nem túlzás azt állítani, hogy Vincent van Gogh Csillagos éj című festménye a művészettörténet egyik leggyakrabban felhasznált alkotása.

Úgy tűnik azonban, a természet is fejet hajt az egykori holland festő munkássága előtt, felfedeztek ugyanis egy új gyíkfajtát, ami küllemre szinte teljesen úgy fest, mint az ismert posztimpresszionista mű. 

Gyíkot neveztek el Vincent van Gogh-ról
A Csillagos éj című festmény. Forrás Wikipedia

Az Indiában felfedezett Cnemaspis vangoghi (Van Gogh-törpegekkó) hím egyedeinek jellezetessége, hogy testük alsó része sárga, fent azonban sötétkék alapon világoskék pettyek szegélyezik, így megidézve a Csillagos éjt.

A délkeleti Tamilnádu államban talált állat 2022-ben került a tudósok szeme elé, a róla szóló első tanulmány azonban csak most került közszemlére. A gekkók jellemzően kövek között élnek, méretük mindössze 3-4 centiméter. 

Van Gogh-ról neveztek el gyíkot
a van Gogh-törpegekkó Forrás Courtesy of Akshay Khandekar

A holland festőművész után elkeresztelt törpegekkót a Cnemaspis sathuragiriensis nevű fajjal együtt  fedezték fel, amely hasonló színmintázatot mutat, de a Sathuragiri-dombokról kapta a nevét.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te felismered az állatokat ürülékükről? 💩 REFRESHER-KVÍZ: Te felismered az állatokat ürülékükről? 💩 2023.9.2 9:14

„Tamilnádu kivételesen sokszínű állam, és arra számítunk, hogy jóval több mint 50 új gyíkfajt fogunk megnevezni, mire végzünk az expedíciónkkal” – mondta a kutatás vezetője, Akshay Khandekar egy nyilatkozatban.