2022.12.13 12:42
Olvasási idő 0:58
Szécsi Krisztián

Megérkezett a 2023-as Golden Globe-jelöltek listája – Tarolhat a The Banshees of Inisherin, de Taylor Swift is örülhet

FILMEK + SOROZATOK GOLDEN GLOBE NETFLIX RIHANNA TAYLOR SWIFT WEDNESDAY

Január 10-én hirdetik ki a 80. alkalommal megrendezésre kerülő gála győzteseit.

Ami régen az Oscar volt, az most a Golden Globe. Az Akadémiai Díj körüli folyamatos drámák és feszültség miatt évről évre egyre központibb szerepet tölt be filmművészeti szempontból a Hollywood Foreign Press Association (rövidítve HFPA, magyarul: Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége) által minden évben összeállított Golden Globe-lista. 

Idén a rendezvény legnagyobb esélyese, összesen 8 jelöléssel az ír polgárháború alatt játszódó A sziget szellemei(The Banshees of Inisherin), de a filmet szorosan követi a Minden, mindenhol, mindenkor (Everything Everywhere All at Once) 6, majd 5-5 jelöléssel A Fabelman család (The Fabelmans), a Babylon és az Elvis.

Sorozatok terén a verseny leginkább A Fehér Lótusz (The White Lotus), a Korona, a Dahmer és az Abbott Általános Iskola (Abbott Elementary) között fog eldőlni, de a novemberben megjelent és azóta is rekordokat döntögető Wednesday is behúzott pár jelölést, többek között a Golden Globe-díj a legjobb női főszereplőnek (televíziós minisorozat vagy tévéfilm) járó kategóriában.

Kedvenc popdíváink is örvendhetnek, hiszen Taylor Swift, Lady Gaga, de a 6 év után visszatérő Rihanna is esélyes lett egy aranyglóbuszra Legjobb eredeti filmbetétdal kategóriában. Egyébként ha Gaga elviszi ezt a mezőnyt, már a harmadik Golden Globe-bal térhet haza, hisz 2016-ban már egyszer kategórianyertes lett az American Horror Story ötödik évadjában nyújtott alakításáért, 2018-ban pedig a Csillag születik (A Star Is Born) Shallow című számáért vihette haza a díjat.

A teljes lista elérhető a Golden Globe-gála honlapján.

A rendezvény 2023. január 10-én kerül megrendezésre a kaliforniai Beverly Hills-ben, melyet magyar idő szerint hajnali 2-től lehet majd követni.