2024.4.1 10:24
Olvasási idő 3:13
Krajnyák Petra

Mutasd a fenotípusod, megmondjuk, ki vagy! A japán vércsoportalapú személyiségelemzés egy nagy adag iróniával

Mutasd a fenotípusod, megmondjuk, ki vagy! A japán vércsoportalapú személyiségelemzés egy nagy adag iróniával
Forrás Bibliothèque Infernale / Facebook
ÉLETMÓD ÉLETMÓD HOROSZKÓP JAPÁN

A vércsoport-jóslás és a vércsoportalapú személyiség-meghatározás Japánban megtörte a nyugaton oly népszerű asztrológia hagyományát. Olyannyira, hogy napjainkban is elsők között kérdezik bemutatkozáskor a másik vércsoportját.

1927-ben Furukava Takedzsi pszichológus megelégelte a pusztán tanulmányi eredményen alapuló vizsgarendszert és szerette volna, ha a leányiskolába jelentkezők személyiségét is figyelembe veszik a felvételin. Így 11 családtagját vette górcső alá, majd kutatása alapján kidolgozta a vércsoport alapú személyiséghatározás alapjait, melyet ugyan a kor akadémikusai tagadtak, a második világháború után szárnyra kapott elmélete.

Összesen 36 vércsoportrendszert tartanak számon, de a legfontosabbak az Rh, Kell, Duffy és az AB0, melyre Furukava is alapozta elméletét. Az AB0 az elsőként felfedezett vércsoportrendszer, illetve klinikailag a legjelentősebb.

Az 1970-es években az orvostudományban még hobbiszinten sem járatos Nomi Maszahiko újságírót megihlette Furukava munkássága és könyvet adott ki a vércsoportok és a személyiségjegyek közötti összefüggésekről. A könyv bestseller lett és az 1980-as években dalok, filmek, tévéműsorok, szakácskönyvek jelentek meg a témában és az egyes vércsoportoknak dedikált csokik, óvszerek és társkereső szolgáltatásokat kínáltak a japánoknak.

Kiemelt tartalom
Horoszkóp-előrejelzés: Konfliktusokra és nagy változásokra is számíthatsz a héten Horoszkóp-előrejelzés: Konfliktusokra és nagy változásokra is számíthatsz a héten 2 nappal ezelőtt

2009-ben került adásba a Hogyan házasodnak a nők a vércsoportjuk alapján (血液型 別オンナが 結婚する 方法) című négy epizódból álló romantikus sorozat, amelyben négy különböző vércsoportú nő keresi élete párját. A Kecuekigata Kun (血液型けつえきがたくん!), vagyis a Vércsoport fiúcska című rövid animében, amely a Real Crazy Man művésznéven alkotó író tollálból származik, nyolc karaktert követhetünk nyomon: vércsoportonként egy férfit és egy nőt. A „hitelesség“ érdekében minden karakternek a megfelelő nemű és vércsoportú színész kölcsönözte hangját.

Maszahiko fia, Tosikata szintén váltig állította az elmélet hitelességét, mely szerinte arra szolgálhat, hogy ki-ki jobban megtalálja a tehetségének megfelelő életet és a zökkenőmentes párkapcsolatot.


Két évtized alatt olyannyira eluralkodtak a vércsoporttal kapcsolatos előítéletek, hogy a 2000-es években megjelentek vércsoportellenes mozgalmak is a buruhara, szó szerint „vérzaklatással“ szemben. Nem véletlenül szólította fel 2004-ben a Műsorszolgáltatási Etikai és Programfejlesztési Szervezet a televíziós műsorkészítőket, hogy ne bátorítsák az embereket arra, hogy mások személyiségét vércsoportjuk alapján kategorizálják és minősítsék.

Napjainkban a lelkesedés jelentősen alábbhagyott a tudományos bizonyítékokkal nem rendelkező elmélet körül, de továbbra is akadnak cégek, ahol hátrányosan megkülönböztetik az önzőnek és együttműködés-képtelennek tartott B-s embereket. Hozzáteszem, Dél-Koreában is igen nagy népszerűségre tett szert az elmélet és napjainkban is több álláshirdetést találhatunk, melyben csak A-vércsoportú munkavállalókat keresnek.

Csoki, melyet kifejzetten az A-vércsoporttal rendelkezőknek ajánlanak. Forrás Bandai

Bár áltudományról van szó, több vizsgálatot is végeztek a vércsoport és a személyiség közötti konkrét összefüggésekről, de az adatok nem támasztják alá a test és lélek ilyen szintű kapcsolatát. Mindezek ellenére a japán lakosság 99%-a tisztában van vércsoportjával, hiszen nemcsak a félkomoly életmódmagazinokban, hanem állásinterjún és ismerkedéskor előkerülhet a téma. Ha megfelelő iróniával és humorérzékkel közelítjük meg, a vércsoport-elméletek egészen szórakoztatók, éppen annyira, mint az életünk szerelmének érkezését és milliárdos lottónyereményt vizionáló napi horoszkópok.

A móka kedvéért nézzük is, milyen személyiségjegyekkel kellene rendelkeznünk a vércsoportunk alapján.

A-csoport

Az A-típusú vércsoporttal rendelkezők a szervezettség mintapéldányai. Fantasztikus energiával, de megfontoltan vetik bele magukat teendőikbe, feladataik végrehajtásakor felelősségteljesen képesek szinte minden mást háttérbe szorítani. Igazi maximalisták, akik felülmúlhatatlan teljesítményre törekednek. Könnyen megértik mások érzéseit és ügyesen felmérik, mikor érdemes hangot adniuk véleményüknek. Ha esetleg ellentmondásos, megosztó elképzeléseik vannak, a béke megőrzéséért inkább magukba fojtják gondolataikat. Továbbá hűségesek, kitartók, jó vendéglátók, valamint a bajban képesek megőrizni nyugalmukat és tiszta fejjel gondolkodni. Sem barátságot, sem szerelmet nem kötnek, amíg meg nem győződnek róla, hogy a legjobbat választották.

Otthon tanuló gyerekek 1936-ban
Otthon tanuló gyerekek 1936-ban. Forrás GHI/Universal Images Group via Getty Images

B-csoport

A B-vércsoporttal rendelkezőket általában dzsikocsúnak, vagyis önzőnek nevezik, de leginkább kreativitásukról ismertek. Bármennyire furdalja is őket a kíváncsiság, könnyen elveszítik érdeklődésüket. Szeretnek saját útjukon járni, így hajlamosak figyelmen kívül hagyni mások érzéseit, szokásait, a szabályokat és a társadalmi normákat. Önmagával szembeni magas elvárásaikat hajlamosak kivetíteni környezetükre. Kissé türelmetlenek és nem túl elnézők a környezetükben élők hibáival, gyöngeségeivel szemben. Keményen dolgoznak saját hibáik elfedésén, melyeket ritkán hajlandók elismerni. A B-csoportúak nem számítanak a legegyüttműködőbb egyéneknek, az efféle negatív előítéletek pedig háttérbe szorítják jó tulajdonságaikat.

Horgolás, kötés vagy esetleg valamilyen teljesen más kreatív hobbi állna neked jól? Talán most kiderül! Forrás GETTY IMAGES

AB-csoport

Az AB-vércsoporttal rendelkezőket az A-, és a B-csoport hibridjének, két különböző személyiség keverékének tartják. Hangulatuk függvényében lehetnek félénkek, mint az A-sok, ugyanakkor szociálisan érzékenyek is, mint a B-típusúak. Ebből kifolyólag kavarimono, vagyis különc, csodabogár hírében állnak. Kissé bipoláris természetűnek és bonyolultnak tartják őket, mivel számos ellentmondásos elem harcol egymással személyiségükben. Ebből kifolyólag nem túl kiegyensúlyozott egyéniségek, lelkileg nehezen találnak megnyugvást. Hangulatingadozásuk tovább fokozza kiszámíthatatlanságukat. Lázadó szelleműek, így könnyen képesek szüntelen saját vágyaikat, érzéseiket hajszolni. 

Iris Apfel ül egy portréhoz a 100. születésnapi partiján a Central Park Towerben 2021. szeptember 09-én New Yorkban.
Iris Apfel ül egy portréhoz a 100. születésnapi partiján a Central Park Towerben 2021. szeptember 09-én New Yorkban. Forrás Noam Galai/Getty Images for Central Park Tower

Spirituális, érzékeny típus hírében állnak, könnyen megbántódnak. Az AB-típusú embereket könnyen elragadják az indulatok, mint a düh, azonban rosszat tesz a szervezetüknek, ha túlságosan felizgatják magukat. 

0-csoport

A 0-vércsoportot gyakran rakkansuginek, azaz optimistának nevezik. Igazi szociális pillangók, akiket jó vezetői képességekkel áldott meg a biológia (legalábbis Furukava szerint). Képesek megragadni a környezetükben uralkodó hangulatot, így könnyen tudják képviselni a csoport érdekeit. Ráadásul imádják a reflektorfényt, emiatt azonban sokszor arrogánsnak és gátlástalannak tűnhetnek. Nem törődnek részletekkel, inkább nagyban gondolkodnak és mindig a teljes képet szemlélik, ezért viselkedésük néha kiborítja a részletorientált A-típusúakat. Nem a pontosságukról híresek, talán éppen ezt ellensúlyozandó, hihetetlenül rugalmasak, így bárhol megállják a helyüket. 

Forrás Xiaohongshu
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!