2024.3.6 9:53
Olvasási idő 0:47
Szécsi Krisztián

Egy szakértő szerint feltörhették a Metát, ezért állhatott le világszinten a Facebook, a Messenger és az Instagram

TECH-TUDOMÁNY FACEBOOK INSTAGRAM META

A szakértő kijelentései ellenére az amerikai Kiberbiztonsági és Infrastruktúra-biztonsági Ügynökség nem talál hackertámadásra utaló jeleket.

Kedden világszintű bejelentkezési problémák adódtak a Facebookon, a Messengeren és az Instagramon. Az esettel kapcsolatban Emma Chittenden technológiai szakértő a Daily Starnak azt nyilatkozta, hogy feltörhették a Metát.

Lehet, hogy feltörték őket, gyanítom, hogy ez ugyanaz a probléma, mint az AT&T amerikai telekommunikációs vállalatnál volt a múlt héten. Valamit jól elbasztak, és most mindenki szív vele. Én azonban jót nevetnék, ha a Metát váltságdíj fejében zsarolnák, ami egyébként nagyon is lehetséges

– mondta Chittenden, aki hozzátette: megeshet, hogy DdoS-támadás vagy brut force támadás történt. A DdoS-támadás lényege, hogy a támadó nagy mennyiségű forgalommal bombáz vagy áraszt el egy adott hálózatot, amivel ellehetetleníti annak működését. A brut force támadás alatt pedig a jelszavakat célozza a rendszer. Mindenesetre a teljes leállás alatt a Meta inkább mindenkit kidobott a szerverekről, így a védelmet helyezte előtérbe.

A szakértő hipotézisét azonban a Meta még nem erősítette meg, sőt, az amerikai Kiberbiztonsági és Infrastruktúra-biztonsági Ügynökség (CISA) egyik munkatársa azt nyilatkozta, hogy nem találtak kibertámadásra utaló összefüggéseket, és hogy nem látnak összefüggéseket a leállások és az amerikai előválasztási nap, azaz a március 5-re esett szuperkedd között.

Kiemelt tartalom
Illusztrátorok, akik nagyon kedvesen mutatják be, milyen egy párkapcsolat a négy fal között Illusztrátorok, akik nagyon kedvesen mutatják be, milyen egy párkapcsolat a négy fal között 2 nappal ezelőtt

A Daily Mailnek nyilatkozó pénzügyi szakértő, Dan Ives szerint a leállás nagyjából százmillió dolláros (kb. 36 milliárd forintos) bevételkiesést jelenthetett a Metának.