2024.2.16 17:06
Olvasási idő 2:53
Kremmer Magdi

Ártatlan trend vagy rémisztően okos AI? – Biztonságos lehet az eddigi legparább TikTok-őrület?

TECH-TUDOMÁNY AI MESTERSÉGES INTELLIGENCIA TIKTOK

Nem a TikTok lenne a Z generáció kedvenc appja, ha nem indulnának hétről hétre újabb trendek, nem lenne tele izgalmas filterekkel, az algoritmus pedig nem tudná nálunk is jobban, hogy mit szeretünk. De vajon mennyit tudhat még rólunk a felület?

Nem kell hatalmas újdonsággal előrukkolnunk ahhoz, hogy elindítsunk egy trendet a TikTokon. Elég egy látványos táncmozdulat, egy fülbemászó dallam vagy épp egy kreatív filter, és rögtön felhasználók százezrei fogják követni a példánkat. A legtöbb TikTok-trend azonban amilyen gyorsan jön, olyan hamar el is tűnik, általában nem tartanak tovább 4-5 napnál. Persze vannak olyan legendás trendek, amiket hosszú hónapok után sem felejtünk el. Bella Poarch “m to the b” klipjére, Corn Kidre vagy épp a tavalyi év Wes Anderson stílusában szerkesztett videóira ma is mindannyian emlékszünk.

@schmoyoho intro song for any meal/snack with corn 🌽 - from iconic interview on @doingthings ♬ It's Corn - Tariq & The Gregory Brothers & Recess Therapy

A TikTok-trendek egyik érdekessége, hogy gyakran nem elég maga az alkalmazás ahhoz, hogy elkészítsük vele a kívánt videót. Bár a TikTokban is vannak beépített szerkesztési opciók, más képszerkesztő, videóvágó programokra is szükségünk lehet, ha minőségi tartalmat akarunk készíteni, vagy csak szeretnénk hozzáférni egy-egy különlegesebb filterhez, effekthez. Az olyan appok, mint a CapCut, felhasználóbarát szerkesztői felülettel rendelkeznek, egyszerűvé téve a videószerkesztést az amatőrök számára is.

@capcut 70s baby ✌️☮️ Try out our newest AI filter! #AIpersona#aifilter#cccreator♬ original sound - CapCut

A CapCut 2023-ban forradalmasította a videószerkesztést azzal, hogy elérhetővé tette az AI használatát.

A CapCut maga is a ByteDance család tagja, tulajdonképpen a TikTok testvérvállalata. Eredetileg JianYing néven indult el, és elsősorban a kínai felhasználókat célozta, de 2020-ban átesett egy alapos arculatváltáson, majd a betört a nyugati piacra is. Jelenleg a hivatalos CapCut-fióknak közel 15 millió követője van a TikTokon, a hozzá tartozó hashtaggel ellátott videók pedig több ezer milliárd megtekintést generáltak. Rengeteg, milliós megtekintéssel rendelkező YouTube-os oktatóanyag is foglalkozik azzal, hogyan lehet minőségi és esztétikus videótartalmakat létrehozni a CapCut segítségével, 2023-ban az iOS- és az Android-felhasználók körében is a legnépszerűbb ingyenes appok között volt a szerkesztőalkalmazás.

@capcut Whats the BEST CapCut transition or effect? 👇 let us know in the comments! #capcuttutorial#cccreator♬ original sound - CapCut

Ahogy a TikTok és a CapCut egyre növekszik, úgy erősödnek fel a videómegosztót ellenző és kritizáló hangok. A leggyakoribb vádak a TikTokkal szemben, hogy az alkalmazás „ellopja az adatainkat”, „mindenhez hozzáfér a telefonunkon” és „a kínai kormány arra használja fel, hogy kémkedjen utánunk.” Bár ezek az állítások túlzóak, az alkalmazás, csakúgy mint minden más socialmedia-platform, valóban hatalmas mennyiségű információt tárol rólunk, amit a TikTok algoritmusa páratlanul használ fel.

Kiemelt tartalom
A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? 4 nappal ezelőtt

Az alkalmazás biztonsági hiányosságaira hivatkozva 2023-ban az USA-ban és ez Európai Unióban is szigorításokat vezettek be a TikTokkal szemben. Az Egyesült Államok nagy részén a hivatali dolgozóknak tilos a munkaeszközeiken használniuk az alkalmazást, Montana államban pedig elfogadtak egy, a TikTokot teljesen betiltó törvényjavaslatot – igaz, egyelőre még nem lépett hatályba. Az EU hivatali dolgozói 2023 februárja óta szintén nem használhatják az alkalmazást munkaidőben.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

The Juggernaut™ (@_thejuggernaut) által megosztott bejegyzés

2023 novemberében Nepálban betiltották a TikTokot.

A potenciális biztonsági kockázat a felhasználókat egyelőre nem rémíti meg. Csak az Európai Unióban 150 millió felhasználója van az oldalnak, Magyarországon több mint kétmillióan használják havi szinten az alkalmazást. És bár az átlag felhasználó mit sem tapasztal az esetleges adatokkal való visszaélésekből, egy-egy trend vagy filter is okot adhat az aggodalomra.

2023 december végén kapták fel a tiktokozók azt a capcutos AI-filtert, ami kísérteties pontossággal egészítette ki a feltöltött képeiket. Az AI Expand/Expansion filter a megosztott fotókkal dolgozik, a kívánt képünket egy mesterséges háttérrel egészíti ki, valahogy így:

@rug

AI is getting crazier and crazier 😳

♬ sonido original - !♪¡✿Bia Cookie✿!♪¡

Csakhogy a felhasználók kiegészített fotói bizonyos esetekben túlságosan is hasonlítanak a valósághoz, és ez egyesek szerint aggodalomra ad okot: vajon az alkalmazás keresgél a telefonunkon tárolt fotóink között, vagy ennyire fejlett már az AI?

@fleurejansen#expandetufoto#IAutocompleta #expandetufoto #ai♬ sonido original - !♪¡✿Bia Cookie✿!♪¡

 

A CapCut alkalmazás az újabb iOS rendszereken már csak akkor működik, ha hozzáférést engedélyezünk minden fotónkhoz. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az alkalmazás bele is nézhet a galériánkba, csupán azt, hogy az alkalmazás használata közben meg tudjuk nyitni az összes képünket a CapCuton keresztül. Ez azt jelenti, hogy a CapCut mesterséges intelligenciája hivatalosan csak azokból a fotókból “tanulhat”, amelyeket a rendelkezésére bocsájtunk, és nem görgetheti végig a képeinket inspirációért kutatva. Az AI Expand filter használata tehát épp annyira biztonságos, mint minden más effekt és program, amit az alkalmazáson keresztül elérünk.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!