2024.1.22 18:41
Olvasási idő 2:51
Neményi Marci

Zongora tappancsokra, okosnyakörv és robot, ami játszik a kutyáddal: 5 döbbenetesen modern kütyü háziállatoknak az idei CES-ről

Zongora tappancsokra, okosnyakörv és robot, ami játszik a kutyáddal: 5 döbbenetesen modern kütyü háziállatoknak az idei CES-ről
Forrás Zoo Gears
TECH-TUDOMÁNY AI MESTERSÉGES INTELLIGENCIA TECHNOLÓGIA

Az ötletestől a röhejesig a legkülönfélébb szavak jutottak eszünkbe, amikor végignéztük, milyen megoldásokat kínálnak a gyártók a CES szórakoztatóelektronikai show-n a gazdiknak.

Véget ért a CES, amely hagyományosan a legújabb tévékről, házimozirendszerekről és egyéb forró kütyükről szól, ám mi most nem ezeket listázzuk, hanem megnéztük, milyen ötletekkel támadtak a kisebb standok. Idén különösen nagy hangsúlyt fektettek arra, hogyan segítheti az állattartást a mesterséges intelligencia, igaz, a gyártóknál mintha egy kicsit el is gurult volna a gyógyszer. Az egyik robot sztalkolja a kutyád, a másik megtanítaná zenélni, a harmadik a teljes nevelést átvállalja… De legalább a madarak jól járnak.

Ballie

Úgy tűnik, a nagy gyártók most már tényleg elhozzák nekünk azt a 21. századot, amit a Jetson család ígérgetett nekünk annak idején, például úgy, hogy minden háztartást ellátnak robotokkal. A Samsung a Ballie nevű, ahogy a neve sugallja, labda alakú AI-asszisztenssel – rettenetes szóviccel élve – gurít nagyot hamarosan. Őt egyébként már évekkel ezelőtt bemutatták, de aztán eltűnt a süllyesztőben, a mostani CES-en azonban visszatért, megújult külsővel és funkciókkal. Lényege, hogy három keréken gurulva járőröz fel-alá a szobák közt, és folyamatos csetüzenetekkel bombázza tulajdonosát arról, hogy mi történik éppen, mint egy titkosszolgálati pályára készülő, grafomán nyolcéves.

Kiemelt tartalom
Elkezdődött a világ legnagyobb úszó napelemfarmjának építése: ez lehet az egyik válasz az energiaválságra? Elkezdődött a világ legnagyobb úszó napelemfarmjának építése: ez lehet az egyik válasz az energiaválságra? 2024.3.22 20:43

Ez persze annak jó, aki félti háziállatait az egyedülléttől – vagy bútorait a háziállataitól –, bár mi például nem tudjuk elképzelni, hogy így nyugodtan végigüljünk egy filmet a moziban. Ballie egyébként projektort is kapott, ezzel – a bemutató videó tanulsága szerint – képes például a padlóra vetített madaras videókkal szórakoztatni kutyánkat, vagy éppen minket köszönteni, ha hazaérkeztünk.

ORo

Teljes néven: ORo Dog Companion Robot. Ezt az antropomorfnak szánt, valójában inkább bizarr robotot valóban a kutyusokra optimalizálták: jár hozzá egy állateledel-adagoló, mellkasa pedig igény szerint teniszlabdákat lövell. AI-algoritmusának hála azt is képes eldönteni, mikor adjon kutyánknak jutifalatot, „arca” pedig képernyővé alakul, hogy bármikor beszélhessünk az ebbel. Ehhez természetesen kétirányú audio is dukál, azaz teljes lesz a kommunikáció. Hátborzongató belegondolni, hogy ezzel akár a kutyus teljes szocializációját és életben tartását rábízhatjuk egy robotra, de elvileg ez sem lehetetlen, ha a gazdit csak a tudat boldogítja, hogy van egy kutyája, az, hogy foglalkozzon is vele, már kevésbé.

Invoxia Smart Dog Collar

Végre egy valóban hasznos eszköz: találmánynak ugyan nem neveznénk, hiszen különösebb technológiai újdonság nincs benne, de azért hasznosnak tűnik. Egy GPS-szel ellátott, AI-val erősített nyakörvről van szó, amely minden fontos információt tartalmaz a kutyánkról, követni tudjuk vele, merre jár, és még valós idejű életfunkciókat és egészségügyi adatokat is képes feltölteni az applikációba. Nagyon könnyű, úgy tervezték, hogy még véletlenül se okozzon fájdalmat és hosszú az akku élettartama; nem véletlenül keresztelte el gyorsan a techsajtó „kutyáknak készült Apple Watchnak”.

TheButter

A hongkongi ZooGears csapata nem szereti a szóközt, de azt így is bebizonyítanák, hogy kedvencünk titokban zenei őstehetség, ahogy ők fogalmaznak: Beatles-tag is lehetne. A TheButter úgy néz ki, mint egy robotporszívó, de ez ne tévesszen meg senkit: egy egyszerű, négy billentyűvel ellátott zongoráról van szó, amely okos visszajelzés-jutalmazás rendszerrel képes megtanítani a kutyákat zenélni. A kütyü, amelyre éppen Kickstarteren gyűjt a cég, nemcsak egy egyszerű, villogó minizongora lesz, kapható ugyanis hozzá egy etető, ha esetleg a gazdi lusta saját kézből adni a jutifalatot – vagy éppen gitározik, így nincs szabad keze. A TheButter persze nem tesz csodát, nem érteti meg a zeneelméletet az állatokkal, egyszerűen megtanítja őket követni a mintákat – ám ez is hatalmas segítség, ha ráfér egy kis agymunka, az eszköz használatától ugyanis nyugodtabb, fegyelmezettebb lesz. Mi azért nem tennénk sok pénzt a termék sikerére.

Birdfy

Nem a háziállatok életminőségét javítja, de nem hagyhattuk ki a világ legmenőbb madáretetőjét, amely új magasságokba emeli a kukkolást: végre nem az ablakon keresztül kell hunyorognunk – remélve, hogy nem riasztjuk el a madarakat, akiknek éppen segíteni akarunk –, hanem egy nagy felbontású kamerán keresztül közvetlen közelről, akár a tévén is nézhetjük, mi történik éppen az etető környékén. Persze ezt is ellátták AI-jal, és a fejlesztők állítják, hogy ez nem marketinglózung: a Birdfy képes azonosítani, milyen madárral van dolga, és persze ezt el is mondja a felhasználónak. Így még csak leskelődnünk sem kell, az etető szól, ha esemény van. Az adagoló azonban csak egy egyszerű szerkezet, szó sincs tehát arról, hogy ő döntené el, melyik madárnak mennyi jár az eleségből – és ez talán így a legjobb. A különböző méretű, alakú és anyagból készült etetők 50 és 85 ezer forint közötti összegekbe kerülnek, úgyhogy tényleg csak a madárőrülteknek ajánljuk.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!