2024.1.17 9:19
Olvasási idő 1:04
Szécsi Krisztián

Szentistván, Bimbi, Lucifer, Röneszmé, Csillagom, Wednesday és Pumba a legmerészebb névkérelmek között

TÁRSADALOM KERESZTNÉV MAGYARORSZÁG

A 4570 választható keresztnév már nem elég, 2023-ban közel 500 névkérelem érkezett a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz. Egészen érdekes elképzelések is akadnak közöttük.

2023-ban 469 új névkérelemről döntött a Nyelvtudományi Kutatóközpont, derül ki a 24.hu cikkéből.

Az intézet jóváhagyásával ma már 4570 névből választhatnak a szülők (számszerűsítve: 2607 lánynév és 1963 fiúnév), de sokan mégis úgy találják, hogy gyerekükhöz sokkal különlegesebb név dukál. Így idén már a lányokat anyakönyvezhetik Emilin, Annarózsa és Ájláként, a fiúk pedig már Pipók és Nazirok is lehetnek.

Hogy honnan is jön a Röneszmé ötlete? Hát nyilván a 2000-es évek kedvelt könyv- és filmsorozatából, az Alkonyatból. Így hívták (angolosan Renesmee) Bellánk vámpírcsecsemőjét, akit a filmadaptációban stílszerűen bugyután CGI-jal csináltak meg. Forrás The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2/ Summit Entertainment

Az elbírálások alatt fontos szerepet játszik – az általános társadalmi józanságon és hidegvéren túl –, hogy az adott név beleilleszkedhessen a magyar névanyagba. Így például az új összetett női neveknél nagy eséllyel akkor fogadják el kérelmünket, ha az egyik tag az Anna vagy a Hanna (Annarózsa, Hannarózsa).

Kiemelt tartalom
REFRESHER-TESZT: Te melyik szexista locsolóvers lennél? REFRESHER-TESZT: Te melyik szexista locsolóvers lennél? 2024.3.30 10:09

Érdemes megjegyezni, hogy a hagyományosabb neveknél felívelő tendenciát véltek felfedezni a kutatók, hiszen 2022-ben majdnem ötszázan lettek Júliák, és mintegy ötven kislány kapta a Mária nevet. A fiúknál egyre több István van, tavalyelőtt háromszáz kisfiú látta meg ezen a néven a napvilágot, de Józsefből és Jánosból is akadtak páran, körülbelül kétszázan. 

Ellenben hiába a közel ötezer magyar név, meg a tény, hogy 2022-ben (a 2023-as adatok még nem érkeztek be) 600 olyan név volt mind a kislányok és kisfiúk esetében, amit csupán egyetlen gyermek kapott, a nomen est omen jegyében megannyi szülő próbálkozik szokatlan megoldásokkal.

Ezek a fantazmagóriák általában kedvenc sorozatuk, videójátékuk vagy könyvük ihlette elgondolások, amiket a kutatóintézet gyakran visszakézből elutasít.

2023-ban a női nevek esetén nagyot ment a Röneszmé, a Rüntyi, a Bimbi, a Kéti, a Katie, a Kétie, a Kari, a Maya, a Fanny és az Éden. A fiúknál pedig a Szentistván, a Jézus, a Lucifer, a Csillám, a Csillagom, a Csillagfény, a Pumba, az Éden, a Legolász és a Deniel.