2024.1.16 15:11
Olvasási idő 1:28
Maier Péter

27 nőt perel egy amerikai férfi, amiért egy zárt Facebook-csoportban megírták, miért nem jó vele randizni

TÁRSADALOM FACEBOOK META RANDIZÁS

A chicagói férfi egy 75 milliós perrel vág vissza a nőknek, akik túlságosan tapadósnak nevezték az "Are We Dating The Same Guy?" nevű csoportban.

Egy 32 éves chicagói férfi, Nikko D’Ambrosio egy 75 millió dolláros (azaz több mint 26 milliárd forintos) pert indított 27 nő és egy férfi ellen, miután a beleegyezése nélkül osztották meg fotóját és nevét az „Are We Dating The Same Guy?“ elnevezésű csoportban – írja a brit Unilad.

A csoport lényege, hogy a nők egyes férfiakról szóló beszámolóikkal megvédhetik egymást a toxikus partnerektől az ún. red flag awareness jegyében, azonban a vád szerint vannak olyan alcsoportok, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy visszaéljenek a férfiak személyiségi jogaival.

Potenciálisan férfiak ezreit rágalmazták meg a csoport tagjai ezeken az online közzétételeken keresztül, és a közösségi médiacsoport privát státuszának és erősen moderált taglistájának köszönhetően nincsenek tisztában az ellenük irányuló támadásokkal kapcsolatban

– áll a keresetben. 

D'Ambrosio azt állítja, hogy rágalmazásnak, doxingnak (magánjellegű, személyes infók nyilvánosságra hozatala) és a magánélet megsértésének volt kitéve, mivel az alperesek a vele való randizás során szerzett tapasztalataikból osztottak meg történeteket. Az egyik nő például azt írta a Facebook-csoportban, hogy D'Ambrosio „nagyon gyorsan nagyon ragaszkodóvá vált“. 

Nikko D’Ambrosio rágalmazással vádolja az alpereseket Forrás U.S. District Court / Illinois Northern District

A nő állítólag közzétett egy fotót D'Ambrosióról, és azt állította, hogy a férfi a pénzével kérkedett, illetve „folyamatosan arról beszélt, hogy ne akarjam látni a rossz oldalát, különösen, amikor üzleti hívásokat intéz“. D'Ambrosio a beadványban elismerte, hogy találkozott a posztolóval, akivel egy kulturális eseményen találkoztak, mielőtt – kölcsönös beleegyezéssel –  lefeküdtek volna egymással. Állítása szerint ezt követően volt pár nem túl emlékezetes randijuk, viszont soha nem kezdett kizárólagos párkapcsolatot a nővel.

Az érintett nő posztjaira reagálva mások is megszólaltak, és elmondták, hogy hasonló tapasztalataik voltak D'Ambrosióval. Egyikük például azt írta:

Több mint egy éve randiztam vele párszor – mindig azt mondta, amit hallani akartam, míg nem szakítottam vele, utána ghostolt... Én távol tartanám magam tőle.

D'Ambrosio most azzal vádolja őket, hogy hamis és rágalmazó kijelentéseket tettek róla, és azt állítja, „az alperesek a felperesről szóló felháborító, kegyetlen és rosszindulatú hazugságaikat annak tudatában közvetítették, hogy az állítások hamisak, vagy gondatlanul figyelmen kívül hagyták, hogy igazak vagy sem“.

Kiemelt tartalom
Erre figyelj oda az első randin: 7+1 tipp, hogy gördülékenyen menjen az ismerkedés  Erre figyelj oda az első randin: 7+1 tipp, hogy gördülékenyen menjen az ismerkedés 2024.4.6 10:14

Nikko D’Ambrosio szerint a csoportban elhelyezett posztok „személyes megaláztatáshoz, lelki gyötrelemhez és szenvedéshez, érzelmi stresszhez, szorongáshoz, elmaradt jövedelemhez“ vezettek. A férfi ezért összesen 75 millió dollárra perli az alpereseket, köztük magát a Metát is. A portál meg is kereste a Facebook anyavállalatát, hogy kommentálják az ügyet, de egyelőre nem érkezett válasz.