2024.1.13 13:51
Olvasási idő 4:30
Krajnyák Petra

Egy hónapnyi húsmentesség gyomorgörcs és idegbaj nélkül: Itt a Veganuár, elmondjuk, miért érdemes kipróbálnod

Egy hónapnyi húsmentesség gyomorgörcs és idegbaj nélkül: Itt a Veganuár, elmondjuk, miért érdemes kipróbálnod
Forrás GETTY IMAGES
ÉLETMÓD ÉLETMÓD GASZTRO VEGÁN VEGANUÁR

Szerencsére az este hat óra után elfogyasztott kalóriák nem triplázódnak meg mágikus módon, és rakódnak le toka formájában, és a növényi alapú étkezés sem naptári hónapokhoz kötött. Ellenben tökéletes lehetőség zöldség-gyümölcs fogyasztásunk növelésére.

Már bőven benne vagyunk az év első hónapjában, ami ideális a növényi alapú étkezés rejtelmeinek felfedezésére. Több mint fél évtizede tengetem napjaimat vegánként, és büszkén kijelenthetem, hogy még nem haltam meg ebből fakadó végelgyengülésben. (Amennyiben ez mégis bekövetkezve, várom lelkes médiumok jelentkezését a túlvilágon született véleménycikkeim közvetítésére.) A morbid humor vizéről visszaevezve a valóság háborgó tengerére, tapasztaltabb vegánként talán mentőövet nyújthatok a húsfogyasztás mérsékelésével kacérkodóknak.

A Veganuár mozgalmat 2014-ben egy brit nonprofit szervezet indította el. Az elmúlt tíz évben globális méretűvé vált kezdeményezésben nemzetközi szinten 2 millióan vettek részt, Magyarországon az elmúlt években összesen 57 ezren iratkoztak fel a Prove magazin oldalán elérhető Veganuár kihívásra. Utóbbi kifejezetten hazánkra szabott, receptekkel teli hírlevelére bármikor feliratkozhatsz január 1. és február 1. között. 

Miért éppen január?

A Veganuár ideális a kissé tanácstalan, elköteleződési problémákkal bíró vegán-szimpatizánsoknak. Az időzítés nem is lehetne tökéletesebb az ünnepek után, és nem az „új év, új én“ népőrület miatt. Karácsony után a bruttó hazai véralkoholszint úgy négy ezrelék körül mozog, és minden második embernek halászlé folyik az ereiben. Dagadunk a boldogságtól, mert nem kell egy újabb meghitt veszekedésbe torkoló estebéden töltött káposztával kitunkolnunk a kacsasült szaftját.

Forrás Nosalty

Szumma-szummárum, a nehéz ünnepi lakoma után a szervezetünk meghálálja a nem kizárólag salátából álló rostgazdag fogásokat. Íme néhány tipp és ok, amiért érdemes legalább egy hónapra magunk mögött hagyni a húst. 

Engedd el a perfekcionizmust

Nem mindenki képes egyik napról a másikra elengedni az összes, kultúránk szerves részét képező állati eredetű terméket. Az evés nem pusztán cselekvés, hanem közösségi élmény. Így érthető ha fokozatosan engednéd el nagymamád bundás kenyerét. A környezet szempontjából és számodra is fenntartható változáshoz idő és őszinteség kell. Ha a vegán életvitel túl drasztikusnak tűnik, először csak a húst engedd el. Rutinos vegetáriánusként sokkal barátságosabbnak tűnik majd a tojás és a tejtermékek elhagyása is.

Amennyiben babalépésekben haladnál, akár heti egy húsmentes nappal vagy étkezéssel is indíthatod a utazásod. Ha pedig teljesen komfortosan érzed magad a növényi alapú gasztronómiában, minden állati eredetű terméket magad mögött hagyhatsz, nem csak egy hónapra. 

@te_e_dd Valaki pucolja meg legközelebb a narancsom🥹 #dietetikus#nekedbe#recept#mealprep#egészség#egészségestáplálkozás#táplálkozás♬ Everybody - Nicki Minaj

Flexiblitás 

Nem kell egyedül nyakadba venned a haldokló Anyatermészet összes problémáját, és vegán szabadságharcosként küzdened a tiszta levegőért és az állatok jogaiért. Ugyanakkor „minden mindegy“ alapon sem érdemes várnod az apokalipszist. Nem mondanál le kedvenc, garantáltan nem vegán csokidról? Ne tedd.

Kiemelt tartalom
Az ősi fitneszvita: reggel vagy este jobb edzeni? Az ősi fitneszvita: reggel vagy este jobb edzeni? 2024.4.12 17:32

Azon viszont érdemes elgondolkodnod, hogy hazánkon mintha nem fogna a gazdasági recesszió. Évről évre nő az átlagos húsfogyasztás, a KSH adatai alapján csak baromfihúsból 53 százalékkal többet eszünk 2010 óta. Egy fecske nem csinál nyarat, de egy-két húsmentes étkezés, ne adj' isten húsmentes nap, igen. A flexitáriánus (kevés húst és tejterméket tartalmazó) étrend pedig egyszerre pénztárca-, érrendszer- és rotyogó Föld-barát. 

Helyi, szezonális, termelői

Az egzotikus gyümölcsökön, bio élelmiszeren élő influenszerek aktív tevékenységének mellékhatásaként az egészséges életmódot a kiváltságosok sportjának könyveljük el. A növényi alapú táplálkozást pedig zsigerből egészségesnek, holott léteznek chipsen és spagettin élő vegánok. Lásd Grimes Harper's BAZAAR-nak adott interjúját.

Kapóra jöhet az éveleji recept dömping, de ezekre inspirációként, ne aranyszabályként tekints. Steiner Kristóf bölcs szavaival élve, minden helyettesíthető mindennel. (Kivételt képez a pacal. Meg merem kockáztatni, még a legnagyobb húsimádók is jól titkolt megkönnyebbüléssel mondanának le róla.) Válassz a quinoa helyett rizst, az édesburgonya helyett krumplit, a mangó helyett almát. Ha az importált szuper élelmiszerek helyett a piacok és boltok hazai, szezonális kínálatából válogatsz, a kistermelőket támogatva űzheted „gazdagok sportját“. 

vegánvegánvegánvegán
Galéria megtekintése
(12)

Mindenkinek kell egy kis „hátszél“

Sokszor a legnagyobb hátráltató tényező a támogató közeg hiánya. A kalandvágyók lelkesedését semmi sem lohasztja le jobban, mint egy fitymáló tekintetű rokon vagy az aggodalomnak álcázott rosszindulat. Évekkel ezelőtt hasonló cipőben jártam, izzadó kezemet tördelve, gyomorgörccsel vallottam színt a húsmentes pizza felett: vega akarok lenni. Arról ne is beszéljünk vegán coming out-om mennyire megkavarta az állóvizet.

Az Oreo meglepő módon véletlenül vegánra sikerült. Forrás Reddit

A féltő szülők gyakran tájékozódás helyett, rögtön végzetes vitaminhiányt vizionálnak, amint serdülő vagy már felnőtt gyerekük lemond a rántott húsról a rántott gomba javára.  A közvetlen környezetedből hiányzó biztatást megtalálhatod a Veganuár kihívás - támogató csoportban, ahol több mint 25 ezren eveznek egy csónakban. Nyitott barátaid bevonásával pedig még inkább közösségi élményként élheted meg a kihívást.

Tiszteld önmagad és a környezeted!

Gyakran olvasom a kezdő vegánoknak szóló tippek között, hogy nem kell azonnal minta vegánná válni. Nem túl népszerű vélemény, de se minta vegán, sőt a veganizmus bibliája sem létezik. Hacsak nem vagy omnipotens, nem tudod kizárni az összes állatvilágot veszélyeztető tényezőt. A legtöbb, amit tehetsz, hogy a lehető legkisebb ártalom okozására törekedsz, ennek mértéke pedig egyénenként változik. 

Növényekben gazdag étrended kialakításának nincs határideje. Az alábbi tippek pedig megkönnyíthetik az új szokások bevezetését, a saját ritmusod szerint.

  • Ha azonnal váltanál, ajándékozd el az élelmiszereket, amiket már nem fogsz elfogyasztani. Az éhes szomszédok és fifék (terminus technikus a fiatal felnőttekre) bizonyára örülnének konyhaszekrényed és hűtőd feleslegessé vált tartalmának.
  • Érdemes belépned a régi motoros vegetáriuánusok-vegánok csoportjaiba is, ahol  nyugodtan felteheted kérdéseidet, de megfigyelőként is jelen lehetsz!
  • Napjainkban már vegán orvosok és dietetikusok praktizálnak, egyesek pedig hiteles tartalomgyártóként is működnek. Utóbbi esetében nem az önjelölt életmód tanácsadók és turbódiéta nagyköveteket tömegére gondolok, hanem az igazolt egészségügyi szakemberekre.
  • Vedd figyelembe a tested jelzéseit. Senki sem szeret puffadni vagy órákig (nem TikTok-ozás céljából) a WC-n trónolni.
  • Legtöbben a fehérjebevitel miatt aggódnak, pedig a B-12 vitamin bevitele sokkal nagyobb körültekintést igényel. Korábban mi is írtunk az idegrendszer számára esszenciális tápanyagról, melynek pótlása elengedhetetlen vegánként.
  • Mielőtt a fél zöldségpultot és bioboltot felvásárolnád, bogarászd át az akciós újságokat. Ilyen gazdaságban nem szégyen háziasszony-tüneteket produkálni, plusz kifejezetten meditatív egy idő után az akciós termékek karikázgatása.
  • A kapitalista rendszer is kiszagolta a veganuárban rejlő (pénzügyi) potenciált. Hacsak nem Marx tanaival szimpatizáló szociológus vagy, aki a legújabb iPhone-nal a zsebében tervezgeti a proletár forradalmat, miért ne élvezhetnéd ésszel a boltok egyre bővülő vegán kínálatait?
  • A kényelmi ételek igenis életmentők lehetnek, de előzetes tájékozódás nélkül ne vásárolj meg olyat, amiről fogalmad sincs, hogy micsoda. 
  • Ha mégis elragadna a hév, és kiderül, hogy nem komálod a tempét (erjesztett szójabab tömb), újfent csak aktiváld magadban az adakozószellemet. Tukmálás nélkül, természetesen.
  • A házi koszt a legkézenfekvőbb. Persze idő és energia hiányában olykor sincs lelkiereje az embernek a konyhában robotolni, de egy kis előretervezéssel a nyüzsis napokon is kivitelezhető. Válassz ki maximum három szimpatikus főtélt és maximum két köretet. Ezeket kedvedre kombinálhatod és újrahasznosíthatod. A lencsefőzelékből hummuszt helyettesítő mártogatóst, a zöldség curryből krémlevest, a gombapörköltből pedig szendvics feltétet csinálhatsz. A maradék rizs pedig tejberizsként vagy rizottóként is újjászülethet.
  • Az étkezés közösségi élmény, így a főzés is remek baráti program lehet. A laikus szemforgató olvasók kedvéért: van az a kor – esetemben a 25. életév – amikor a házimunka első számú stresszlevezetéssé is kikapcsolódássá válik.
  • Használj különböző (de nem ismeretlen) fűszereket, így sokkal izgalmasabb ételeket ehetsz.
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!