2024.1.10 14:13
Olvasási idő 0:52
Szécsi Krisztián

Megtriplázódott a szivárványcsaládok száma Magyarországon

TÁRSADALOM A CSALÁD AZ CSALÁD CSALÁD LMBTQ MAGYARORSZÁG SZIVÁRVÁNYCSALÁD

A KSH adatai még a Szivárványcsaládokért Alapítvány munkatársait is meglepték.

Az elmúlt években megtriplázódott a szivárványcsaládok száma Magyarországon, több mint 4100 kisgyereket nevelnek azonos nemű szülők – derül ki a 2022-es népszámlálás adataiból, amiket az Rtl.hu kért ki a KSH-tól.

Népszámlálást tízévente végeznek hazánkban, a köztes időszakokban pedig úgynevezett mikrocenzust készítenek, hogy frissítsék az adatokat. Az első eredmények 2023 elején érkeztek be, viszont a családokkal kapcsolatos statisztikát csupán év végén tudták felállítani. Az utolsó mikrocenzus alkalmával 2016-ban 681 kisgyereket nevelő, azonos nemű párt írtak össze, ez a szám viszont 2022-re már 2183 párra növekedett.

A mostani népszámlálás során 10 030 azonos nemű élettársi kapcsolatot számoltak össze. A KSH adatai alapján 4125 gyereket nevelnek szivárványcsaládban. Ahogy a Szivárványcsaládokért Alapítvány felhívja rá a figyelmet, egy Szekszárd méretű – tehát kb. 30 ezer fős – városban él ennyi gyermek összesen. 

A kérdőívek kitöltésekor annyi személyi ívet kellett leadni, ahányan egy adott háztartásban élnek. Azonban azokról, akik külön élnek, vagy nincs bejegyzett élettársi kapcsolatuk, a népszámlálás nem nyújt adatokat. Ennek értelmében akár még több szivárványcsalád is lehet Magyarországon.

Kiemelt tartalom
Boldog évfordulót Magyarországnak! – 20 éve csatlakoztunk az EU-hoz, mi történt az elmúlt két évtizedben? Boldog évfordulót Magyarországnak! – 20 éve csatlakoztunk az EU-hoz, mi történt az elmúlt két évtizedben? 2 nappal ezelőtt

A pozitív hírek még a Szivárványcsaládokért Alapítvány munkatársait is meglepték. „A rendezvényeinken, a megkeresésekből, az elmúlt évek beszélgetéseiből érzékeltük, hogy egyre több azonos nemű pár tervezi a gyerekvállalást. Felnőtt egy olyan generáció, amely sokkal szabadabban gondolkodik, és ezért a gyerekvállalásra is nyitottabb, keresi a lehetőségeit. De számokat nem tudtunk. Az utolsó adatok nyolc évvel ezelőttiek“ – írják szerdai Facebook-bejegyzésükben.