2023.12.21 16:25
Olvasási idő 0:50
Krajnyák Petra

Öt Sztárbox-epizód miatt indított eljárást a Médiatanács az RTL ellen

KÖZÉLET KÖZÉLET RTL SZÓRAKOZÁS SZTÁRBOX SZTÁROK

A Médiatanács szerint az RTL sikerműsora erőszakos, agresszív cselekedeteken keresztül méri a sikert.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa újabb öt Sztárbox-epizód miatt indított eljárást az RTL ellen, ugyanis a műsorban megjelenő erőszakot és vulgaritást károsnak ítélték a 12 és 16 év közötti gyermekek személyiségfejlődésére nézve, írja a Blikk. Korábban a november 19-én adásba került epizód miatt már eljárás indult a csatorna ellen, szintén a nem megfelelő korhatár-besorolás miatt.

A kereskedelmi csatornán október 29-én, november 12-én, november 26-án, december 3-án, illetve december 10-én sugárzott adások vizsgálati eredménye szerint a Sztárbox szórakoztató-, nem pedig sportműsor, amely hatásvadász módon reprezentálta a gyakran sérülésekkel járó ökölvívás olyan elemeit, mint a kiütések, az erőszak, illetve a durva nyelvezet.

Megbírságolták az RTL-t a Sztárbox miatt.
Brasch Bence padlóra küldte KKevint Forrás RTL

A vizsgálat megállapította, hogy „a műsor erőszakos, agresszív cselekedeteken keresztül méri a sikert, olyan viselkedésminták közvetítése révén, amelyek negatívan befolyásolhatják a kiskorúak személyiségfejlődését“. A hatóság arra a következtetésre jutott, hogy a vizsgált epizódok ábrázolásmódja félelmet és szorongást kelthetett, illetve az erőszakkal szembeni érzéketlenséget okozhatott a 12–16 éves korosztályban.

Kiemelt tartalom
Tetszett a Squid Game? Mutatunk 13 hasonlóan lélekölő és zseniális dél-koreai sorozatot, amit bindzsizhetsz a második évadig Tetszett a Squid Game? Mutatunk 13 hasonlóan lélekölő és zseniális dél-koreai sorozatot, amit bindzsizhetsz a második évadig 2024.3.9 9:43

A testület ezen kívül két, külföldi joghatóság alá tartozó műsorral kapcsolatban is vizsgálatot indított, mindkét esetben nem megfelelő korhatár-besorolás miatt. A román joghatóság alá tartozó Super TV2 által szeptember 30-án, este nyolc órakor, 12-es megjelöléssel sugárzott Amerikai pite 2 című film miatt, illetve a holland joghatóság alá tartozó, Netflixen elérhető Levél a királynak című sorozat 1. évadának 6. epizódja miatt indult eljárás.