2023.12.17 3:12
Olvasási idő 3:11
Mucsi Blanka

A halálával forradalmat indító nő és emberi jogi öröksége – Mi is a Szaharov-díj, amit idén Mahsza Amini kapott?

A halálával forradalmat indító nő és emberi jogi öröksége – Mi is a Szaharov-díj, amit idén Mahsza Amini kapott?
Forrás Chris McGrath/Getty Images
UROPE EGYENJOGÚSÁG EU EURÓPAI UNIÓ IRÁN MAHSZA AMINI NŐJOG POLITIKA

December 12-én adták át az Európai Parlamentben a gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat és a hozzá tartozó 50 000 eurós adományt. Idén ezt a kitüntetést egy olyan nő kapta, aki halálával Iránban szinte felkelést szított.

Az Európai Unió által az emberi jogok védelmében tett erőfeszítésekért adható legmagasabb szintű elismerést, vagyis a Szaharov-díjat idén Mahsza Amininek és az iráni nők Nők, élet, szabadság mozgalmának ítélték oda.

Mahsza Amini, a huszonkétéves iráni lány fekete kendőben.
Mahsza Amini, a huszonkétéves lány halálával az iráni emberjogi problémákra hívta fel a figyelmet az egész világon. Személyéből, történetéből nők millió gyűjtenek erőt. Forrás Mahsa Amini/ Facebook

„Az Európai Parlament büszkén kiáll a bátor és rendíthetetlen emberek mellett, akik továbbra is küzdenek az egyenlőségért, a méltóságért és a szabadságért Iránban. Azok mellett állunk, akik még a börtönből is életben tartják a Nők, élet és szabadság mozgalom ügyét” – fogalmazott az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola, amikor bejelentette az idei díjazottakat.

A kurd származású Mahsza Aminit tavaly szeptember 13-án tartóztatta le a teheráni rendőrség, amiért állítólag megsértette a hidzsáb viselését szabályozó törvényeket. A fiatal nőt az őrizet alatt a rendőrök olyan brutálisan bántalmazták, hogy három nappal később, mindössze 22 évesen életét vesztette egy kórházban. A családja most annak ellenére sem vehette át a kitüntetését, hogy érvényes vízummal rendelkeznek. Testvérét és szüleit nem engedték felszállni az Iránból Franciaországba tartó repülőgépre, és útleveleiket is elkobozták.

Amini halála hatalmas felháborodáshoz vezetett Iránban, nők és férfiak Nők, élet, szabadság jelszavakat skandálva tiltakoztak a fejkendő viselésre vonatkozó törvény és a diszkriminatív jogszabályok ellen. Emberek milliói csatlakoztak a mozgalomhoz világszerte, több helyen demonstrációt szerveztek, a nők pedig saját hajuk levágásával hívták fel a figyelmet az iráni nővéreiket érő elnyomásra.
@berivan_beria#mahsaamini#freedom❣️🌼❣️#helsinkifinland#mahsa_amini#freedomfrowomen#مهساامینی❤️❤️#مهسا_امینی#womenlife#vapaus♬ original sound - emma🩷

Mahsza Amini története és a tüntetéssorozat híre az egész világsajtót bejárta, a civileken és politikusokon kívül számos sztár is kiállt a tiltakozók mellett, az iráni hatóságok ugyanis brutális eszközökkel próbálták felszámolni a demonstrációkat. Többek között az USA és az Európai Unió is szankciókkal sújtotta az emberi jogokat megsértő iráni döntéshozókat és szervezeteket. Idén pedig, több mint egy évvel a tragikus esemény után az Európai Parlament Mahsza Amininek és a Nők, élet, szabadság mozgalomnak ítélte az emberi jogok védelmében tett erőfeszítésekért adható legmagasabb szintű elismerését, a gondolatszabadságért folytatott küzdelem legnagyobb harcosainak járó Szaharov-díjat.

@ajplus Iran's uprising is not about religion, Iranian American writer Alex Shams says.⁣ ⁣ #Iran#IranProtests#MahsaAmini#MoralityPolice#Hijab#IranProtest#JusticeForMahsaAmini#WomensRights#Islam#Muslim#MuslimWomen♬ Healing Spiritual Music (Inspirational Ambient Instrumental Background) - P5 - IustinGalea

De mi is az a Szaharov-díj?

Az elismerés az 1975-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett orosz fizikusról, Andrej Dimitrijevics Szaharovról kapta a nevét, aki a szovjet hidrogénbomba feltalálójaként vált ismertté. A tudóst idővel egyre jobban aggasztani kezdték a nukleáris kísérletek és tartani kezdett attól, hogy vívmánya tragikus hatással lehet az emberiség jövőjére, ezért igyekezett ráébreszteni a nyilvánosságot az atomfegyverekben rejlő veszélyekre – az  1963-as nukleáris kísérletek elleni szerződés is az ő sikere volt.

Szaharov 1970-ben bizottságot hozott létre az emberi jogok és a politikai áldozatok védelmére, és felvette a harcot az emberi jogi jogsértések ellen. A hidegháború alatt támogatta az Egyesült Államokkal való együttműködést és a nukleáris leszerelést, így hamarosan a szovjet vezetés ellenségévé vált. Másként gondolkodó felforgatónak tartották és miután tiltakozott Afganisztán szovjet megszállása ellen, hét évre Gorkijba száműzték, hogy nehezítsék a külföldiekkel való kapcsolattartását.
Andrej Dmitrijevics Szaharov, orosz fizikus, aki után az Európai Unió lefontosabb emberijogi díját is elnevezte.
Andrej Dmitrijevics Szaharov, az orosz magfizika atyja, hamar ráébredt, hogy találmánya milyen mértékben veszélyeztetheti bolygónk jövőjét. Forrás Wikipedia

Itt értesült arról is, hogy az Európai Parlament egy róla elnevezett díjat szeretne alapítani, amit olyan szervezetek és csoportok kaphatnak meg, akik kiemelkedő módon járultak hozzá a gondolatszabadság védelméhez. Az elismerést első alkalommal Dél-Afrika első színes bőrű elnökének, a Nobel-békedíjas Nelson Mandelának és a szovjet író-aktivistának, Anatolij Marcsenkónak ítélték oda 1988-ban.

Nelson Rolihlahla Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság első feketebőrű elnöke volt, aki munkájával rendkívül sokat tett a faji megkülönböztetés ellen.
Nelson Rolihlahla Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság első feketebőrű elnöke volt, aki munkájával rendkívül sokat tett a faji megkülönböztetés ellen. Forrás Wikipedia

Később politikai és kisebbségi vezetők, aktivisták, írók és újságírók, jogászok, anyák és feleségek, egy terrorellenes csoport, egy karikaturista, lelkiismereti foglyok, egy filmrendező és még maga az ENSZ is részesülhetett a kitüntetésben. Tavaly pedig az ukrán nép vehette át a Szaharov-díjat a demokrácia, a szabadság és a jogállamiság védelméért folytatott harcukért, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. február 24-én teljes körű inváziót indított országuk ellen.

@cbsmornings One year ago, U.S. intelligence officials predicted Kyiv would fall in 96 hours — but Ukrainian soldiers held on and fought back. CBS News' Charlie D'Agata, who was in the capital city on the day the invasion began, reflects on all that has happened in the past year. #news#cbsmornings#ukraine#ukraine🇺🇦#ukrainewar#russia#putin#zelenskyy#kyiv#donbas♬ original sound - CBS Mornings

A díjazottakról minden évben hosszas folyamat után dönt a parlamenti képviselőcsoportok elnökeiből álló, és a Parlament elnöke által vezetett Elnökök Értekezlete. Minden képviselőcsoport és maguk a képviselők is javasolhatnak jelölteket, akiknek neveit a Külügyi Bizottság, a Fejlesztési Bizottság és az Emberi Jogi Albizottság együttes ülésén ismertetik, mielőtt szavazással három jelöltre szűkítik a listát.

Kiemelt tartalom
A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? 2024.4.24 18:45

Az Európai Unió az elismeréssel a véleménynyilvánítás szabadságát, a kisebbségek jogait, a nemzetközi jog tiszteletben tartását, a demokrácia elmélyítését és a jogállamiság érvényesítésének ügyét karolja fel, ami nem ér véget a díjátadóval. A Parlament az esemény után együttműködik a díjazottakkal, segíti őket emberi jogi ügyeik képviseletében és védelmet nyújt a fenyegetések ellen, hogy folytatni tudják békés harcukat és egy jobb hellyé tehessék a világot.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.