2023.12.16 9:52
Olvasási idő 4:44
Szécsi Krisztián

REFRESHER-TOPLISTA: Még 10 könyv 2023-ból, amit mindenképpen szerezz be karácsonyra (2. rész)

KULTÚRA KARÁCSONY KÖNYV

Önéletrajzok, sorozatgyilkosok, LMBTQ-fikció és Harry Potter – az idei év színes könyvmegjelenésekkel kecsegtetett.

2023 valóban rendkívül változatos könyvmegjelenéseket hozott. Az első könyves listánkat kiegészítve most mutatunk újabb tíz alkotást, melyek tematikájuk, koncepciójuk vagy irodalmi értékük miatt remek ajándékok lehetnek karácsonyra.

Forrás Refresher / Marosi Marci
Kiemelt tartalom
REFRESHER-TOPLISTA: 10 könyv 2023-ból, amit mindenképp szerezz be karácsonyra – 1. rész REFRESHER-TOPLISTA: 10 könyv 2023-ból, amit mindenképp szerezz be karácsonyra – 1. rész 2023.12.13 18:03

Arnold Schwarzenegger: Tedd magad hasznossá – Az élet hét szabálya

Manapság, hogy gyakorlatilag bárki bármiféle tehetség nélkül egy szempillantás alatt válhat közszereplővé, aminek egy fajsúlyos pontja a saját kötet kiadása is, nehéz eligazodni az ismert emberek neve alatt megjelenő könyvek között. Még nagyobb a zűrzavar, ha az adott írás motivációs jelleggel íródott.

A sokszor csak kvantumhalandzsával operáló könyvek közül mégis kiemelkedik Schwarzenegger Tedd magad hasznossá című könyve, ami valójában tényleg egy motivációs, terminus technicusszal élve önsegítő könyv, viszont annak valóban eredetien olvasmányos, hiszen a színész saját életén keresztül kíván példát mutatni. Nem csak Schwarzenegger-rajongóknak, de igazából akárkinek szeretettel ajánljuk.

Libri Könyvkiadó Kft., 2023.

Forrás Refresher / Marosi Marci

Lakatos Márk: Mimi

Magyarország elsőszámú stylistja szintén regényírásba kezdett, és első fikciós műve olybá tűnik, a teljes önazonosság jegyében készült.

„Orsós ​Miksa ismert stílustanácsadó és médiaszemélyiség, aki sikeresen és könnyedén éli hétköznapjait a nyilvánosság előtt, miközben legbelül még mindig riadt, túlsúlyos kisfiú. Egyre fojtogatóbbnak érzi a magyar valóságot, ám új fordulatot vehet az élete, amikor egy hírhedt spanyol üzletember felkéri: legyen most nyitó exkluzív klubjának művészeti vezetője Dominikán. Az agresszív, mégis negédes figuránál csak felesége, Palomita különösebb. A lenyűgöző szépségű, hallgatag nő nagyon ismerős Miksának. Mikor és hol találkozhattak? És miért tűnik úgy, hogy tud róla valamit, amit más nem? Egy beszélgetésük felidézi Miksában diákéveit, amikor Almodóvar Madridjában, a kilencvenes évek tomboló partikultúrájában drag queenként fedezte fel az addig ismeretlen, felkavaró szabadságot és önmaga határait“ – olvashatjuk a plot rövid összefoglalóját.

Kiemelt tartalom
A Dűne 2 kapcsán: kell-e, hogy az adaptáció kövesse az eredeti művet vagy jó, ha mer változtatni? A Dűne 2 kapcsán: kell-e, hogy az adaptáció kövesse az eredeti művet vagy jó, ha mer változtatni? 2024.3.10 11:44

A fejlődésregényben hangsúlyos szerepet kap a nemiség, az identitás, és az elfogadás témája, így mindenképpen remek választás lehet, hogy kicsit kívül kerüljünk komfortzónánkon, s elgondolkozzunk a mai Magyarország talán legégetőbb társadalmi kérdésein.

Open Books, 2023.

Forrás Refresher / Marosi Marci

Ann Wolbert Burgess, Steven Matthew Constantine: Gyilkos mintázatok – Miért lesz valakiből sorozatgyilkos, és hogyan lehet megállítani?

Mindhunter-rajongók, figyelem, ez most nektek szól!

Az elmúlt években virágkorukat élik a sorozatgyilkosok életével, pszichózisával foglalkozó sorozatok és filmek – csak gondoljunk bele, mekkorát szakított a Netflix tavaly megjelent Jeffrey Dahmer – Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztorijával, melyben az Államok történetének egyik leghírhedtebb gyilkosának életét mutatták be. A gyilkosságok, véres részletek mindig maradéktalanul beégnek a köztudatba, de csak kevesen ismerik, mi is történik pontosan egy sorozatgyilkos elméjében. Az FBI ezért is hozott létre a 70-es években egy különleges ügyosztályt, melynek feladata az egy-egy gaztett mögötti elkövető személyiségének, perszónájának behatárolása. A Gyilkos mintázatokkal most beleshetünk a bűnügyi pszichológia kulisszatitkai mögé: beleolvashatunk az egyes sorozatgyilkosok korábban nem nyilvános vallomásaiba, bejárhatjuk a leghátborzongatóbb bűnügyi helyszíneket, és megérthetjük a legkegyetlenebb bűnelkövetők működését.

Libri Könyvkiadó Kft., 2023.

Forrás Refresher / Marosi Marci

Harry Potter: Varázsalmanach

A Harry Potter-rajongók legnagyobb örömére egy újabb könyvvel bővült a világ egyik legnépszerűbb könyvsorozata. A Varázsalmanach, avagy az első hivatalos mágiakézikönyv külön fejezetet és egy-egy saját oldalt szentel a Harry Potter-regénysorozat legfontosabb és legkedveltebb szereplőinek, bemutatja a legizgalmasabb helyszíneket vagy éppen a varázslókarácsony hagyományait. A könyv névsorok, listák, térképek és mindenféle mágiával kapcsolatos dolog legteljesebb gyűjteménye: Hagrid veszélyes háziállataitól a varázslótörténet híres alakjain át egészen a pálcamágiáig.

Kinek ajánljuk? Minden Harry Potter-rajongónak, vagy aki már kacérkodik egy ideje a varázslók világával.

Animus Kiadó, 2023.

Forrás Refresher / Marosi Marci

Jo Nesbø: Éjszakai Ház

Hátborzongató, sőt, neurotikus regényre vágynál, melynek szócsöve egy agyontraumatizált tinédzser? Nesbø legújabb könyve lesz a számodra tökéletes választás!

Kiemelt tartalom
Emberi húst ledaráló sorozatgyilkostól a toxikus párkapcsolatokig – Ezek voltak a legolvasottabb cikkek 2023-ban a REFRESHER-en Emberi húst ledaráló sorozatgyilkostól a toxikus párkapcsolatokig – Ezek voltak a legolvasottabb cikkek 2023-ban a REFRESHER-en 2023.12.27 12:58

„Szülei tragikus halála után a tizennégy éves Richardot rokonaihoz küldik az eldugott kisvárosba, Ballantyne-ba. Az újonnan érkezett fiú hamar ijesztő hírnévre tesz szert, ugyanis mindenki azt gyanítja, hogy ő a felelős egyik osztálytársa, Tom eltűnéséért. Senki sem hisz neki, amikor azt mondja, hogy az erdő szélén álló telefonfülke kagylója falta fel Tomot, akár valami bizarr horrorfilmben. Richard, akinek egyetlen szövetségese az elbűvölő Karen, nyomozásba kezd, mert nem bízik benne, hogy a rendőrség bármit is kiderít az iszonyatos esetről. Ám az események egyre rémisztőbb fordulatot vesznek, és amint a nyomok az Éjszakai Házként ismert romos kúriához vezetnek...“ – nagyon úgy tűnik, hogy a Nesbø-könyvekre jellemző feszültség most sem marad el.

Az Éjszakai ház hangulatában szinte már Kingre hajaz, ezért nem is lehetne példaszerű skandináv kriminek nevezni, ellenben mégis fordulatos, s ezúttal a norvég író a pszichológia és pszichoanalízis olyan ösvényeire lép, amelyre előtte talán még soha nem is merészkedett.

Animus Kiadó, 2023.

Forrás Refresher / Marosi Marci

Quentin Tarantino: Cinema Speculation

Az amerikai rendező, Quentin Tarantino nemcsupán a modern filmográfia egyik legmeghatározóbb alkotója, de a filmművészet talán legélesebb kritikusa is – ez tisztán átjön régóta várt könyvének, a Cinema Speculation lapjairól. 

A filmteoretikus elmélkedéseket önéletrajzi pontokkal keverő könyv nem csupán Tarantino karrierjének főbb állomásaira fókuszál, de gyakorlatilag kultikus, vagy mára már kevéssé ismert filmalkotásokon keresztül reflektál a mozivilág státuszára, és válaszol meg égető társadalmi kérdéseket is. A filmek szerelmeseinek mindenképpen izgalmas olvasmány lehet!

Helikon Kiadó, 2023.

Forrás Refresher / Marosi Marci

Kepes András: Két macska voltam

„A hetvenes években egy apa a családjával egy vidéki tanyára költözik abban a hitben, hogy maga mögött hagyhatja a diktatúrát, ám új élet helyett a saját poklát teremti újra.

Legidősebb fia, György, az apai nyomás és önkény elől menekülve a rendszerváltás idején visszatér Budapestre, ahol rendőrként a bűn és a tisztesség között ingadozva saját élete után is nyomoz. Választás elé kerül, mit kezdjen a múlt hazugságaival, amelyek a környezetében tönkretették a szülő-gyerek kapcsolatot, a szerelmet és a barátságot. Egy ponton azt a döntést hozza, hogy saját kezébe veszi a sorsát…“.

Kiemelt tartalom
5 stresszlevezető és kíméletlen videójáték a karácsonyi őrületre, ha már most eleged van az ünnepekből 5 stresszlevezető és kíméletlen videójáték a karácsonyi őrületre, ha már most eleged van az ünnepekből 2023.12.24 17:42

Kepes András, aki idén töltötte 75. évét, mintha az ez idő alatt összegyűjtött teljes tudását örökítette volna meg a könyv lapjain. Két macska voltam – Kepes, a magyar pszichoanalitikus írás egyik kiemelkedő alakja, sajátos filozófiáját pedig azzal magyarázza, hogy az emberben kétféle személyiség lakozik és harcol egymással. Aki szeret irodalmi alkotásokon keresztül magára ismerni, szeretni fogja ezt a regényt is.

Open Books, 2023.

Forrás Refresher / Marosi Marci

Bret Easton Ellis: A ​szilánkok

Tizenhárom év után először jött új regénnyel az Amerikai psycho és a Nullánál is kevesebb című könyvek szerzője, mely pont, mintha a két világhírű alkotás fő esszenciájából táplálkozna: ismét kaptunk egy sorozatgyilkost.

Az egyrészt önéletrajzi ihletésű, de mégiscsak fiktív írás az Államok szektakultúrájába enged betekintést. Ezúttal a Másvilág Lovasai hippiszekta és a Pákász néven elhíresült sorozatgyilkos zavarja meg a tizenhét éves Bret életét, aki kutatásba kezd, milyen sötét titkokat rejthet iskolájának, a Buckley Gimnáziumnak folyosói.

Helikon Kiadó, 2023.

Forrás Refresher / Marosi Marci

Kevin Wilson: Pánikra semmi ok

„A 16 éves Frankie művészlélek, unatkozó diák, igazi különc, aki éppen azon van, hogy túlélje a nyári szünetet a Tennessee állambeli szürke kisvárosban, Coalfieldben, amikor találkozik a hasonlóképp csudabogár Zeke-kel, a tehetséges képregényművésszel.

Szerelmes és kreatív szikrák csiholódnak közöttük, és az alkotópáros aláírás nélküli poszterekkel plakátolja ki a kisvárost, rajta rejtélyes szöveggel, ami mindenkit megbabonáz. A poszterek egyre több helyen ütik fel a fejüket, és a helyieken, akik nem győzik megtippelni, vajon ki állhat mögöttük, eluralkodik a pánik. Lehet, hogy sátánisták? Gyerekrablók? A véget nem érő pletykák tragikus következményekhez vezetnek, amelyek jócskán túllépik a kisváros határait.“

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Mennyit tudsz a karácsonyról? REFRESHER-KVÍZ: Mennyit tudsz a karácsonyról? 2023.12.24 15:12

A Pánikra semmi ok az a fajta coming-of-age történet, amely bármely lázadó tininek, vagy kapunyitási pánikban szenvedő fiatal felnőttnek segítő kezet nyújthat. Az első szerelem, identitáskeresés, az alkotó mint ember kérdése – mind-mind alappillérei Wilson regényének, amit egyébként lendületes és szép prózai érzékkel írt meg a szerző.

Libri Könyvkiadó Kft., 2023.

Forrás Refresher / Marosi Marci
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!