2022.12.1 12:57
Olvasási idő 2:58
Szöllősi Anna

Ilyen hatással lehet az emberre a varázsgomba, ha mikrodózisban adagolja

ÉLETMÓD ÁRTALOMCSÖKKENTÉS DROG EDUKÁCIÓ
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

A mikrodózisban adagolt varázsgomba kapcsán sokszor hallani csökkent szorongásról, jobb hangulatról és nagyobb koncentrációról. Szigeti Balázs most a REFRESHER-nek mesélt áttörést hozó kutatásukról, ami sok szempontból öntött tiszta vizet a pohárba.

Senkinek nem ajánljuk az illegális szerek használatát, a pszichedelikumokhoz pedig semmiképp nem érdemes labilis érzelmi állapotban nyúlni. Ha ennek ellenére mégis úgy döntesz, hogy kipróbálnád, informálódj, tartsd be az ártalomcsökkentés alapszabályait, és csináld a lehető legbiztonságosabban!

A varázsgomba 

A varázsgomba aktív hatóanyaga a pszilocibin, ami illegális vegyület, de ez nem akadályozza meg az embereket abban, hogy éljenek vele. A varázsgombát fogyasztók száma még mindig viszonylag alacsony a kannabiszt, az MDMA-t vagy a kokaint fogyasztókéhoz képest, egy 2021-es, globális kábítószer-felmérés (GDS) szerint viszont a számuk 6 év alatt majdnem megduplázódott: a 2015-ös 8,6 százalékról 2021-re 15,7 százalékra ugrott.

Hogyan (ne) csináld 

Fontos hangsúlyozni, hogy a varázsgomba megvásárlása, szedése és fogyasztása illegális, viszont ha belevágsz, igyekezz megbízható forrásból beszerezni. Néhány mérgező gomba hasonlít a varázsgombához, ezért semmiképp nem jó ötlet, ha az erdőben kezdesz gyűjtögetésbe, mert nagy eséllyel futsz bele valami mérgezőbe. A varázsgomba törvényi szabályozása és teljes tiltása miatt sosem lehetünk teljesen biztosak a minőségben, és mindig benne van a pakliban, hogy teljesen mást kapunk, mint amire számítunk. 

Hollandiában 2008-ban szavazták meg a törvényt a varázsgomba forgalmazásának betiltásáról, azonban a truffle lemaradt a listáról. A hollandok hamar meg is találták a kiskaput és a mai napig árusítják a szürkezónás truffle-t a „smart shopnak“ nevezett üzletekben.
A varázsgomba (magic mushrooms) és a truffles között a lényegi különbség, hogy utóbbi a föld alatt nő, és nem töri át a föld felszínét. A beszámolók azt mutatják, hogy a truffle-ös élmény kissé enyhébb, míg a varázsgombás trip általában mélyebb, intenzívebb és befelé tekintőbb. Viszont mivel a kémiai vegyületei azonosak (pszilocibin), minőségi különbség nem nagyon van közöttük. 

Ha először csinálod, érdemes keresned magad mellé egy „tripmestert“, aki józan marad, és segít, ha bármi baj történne. Fontos, hogy ne keverd a gombát más drogokkal, még alkohollal sem, ugyanis a szerek egyvelege ilyenkor az agyadat mondhatni különböző irányokba húzza, ami semmi jót nem ígér.

Mi a mikrodózis?

A microdosingnak egyre nagyobb divatja lett, elég csak a Netflixen futó Fantastic Fungi vagy a How to Change Your Mind című dokumentumfilmekre gondolni. A TikTok-on a #mushies hashtag 27,9 millió megtekintést gyűjtött be, a #microdoselife pedig 20,9 milliót, de Google felhasználók tömegei voltak kíváncsiak arra is, hogyan kell „mikrodózolni“ vagy, hogy a „varázsgomba legális-e“.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered a drogokat? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered a drogokat? 2024.4.7 9:42

A GDS kutatása viszont arra jutott, hogy a pszilocibint mikrodózisban fogyasztók 77 százaléka nem számolt be mellékhatásokról, a válaszadók maradék 35 százalékánál a kellemetlen hatás a túl nagy adag miatt jelentkezett, de a mikrodózisnál kisebb volt az esélye egy bad tripnek. A microdosingnál a sztenderd adagolás, hogy egy-két héten át minden második nap egy mikroadag gombát veszünk be, majd egyhetes szünetet tartunk. A mikroadag körülbelül 0,1 és 0,9 gramm között feleltethető meg, ennél nagyobb mennyiségnél viszont valószínűleg belekerülünk a pszichedelikus, trippelős zónába.

Ha valaki túl sok szert fogyaszt, vagy különösen érzékeny a pszilocibinre, akkor vizuális élményeket, fokozott szorongást vagy hányingert tapasztalhat. Ilyenkor fontos, hogy emlékeztessük magunkat: a hatás el fog múlni, és nem tart örökké. Ha pszichológiai mellékhatásokat tapasztalunk, érdemes nagyobb szünetet tartani, és egy időre – vagy inkább örökre – mellőzni a pszichedelikumokat.

Elég, ha elhiszed

Egy maroknyi kutatás arra jutott, hogy akik mikrodózisban, azaz kisebb mennyiségben fogyasztják a varázsgombát, azok alacsonyabb szintű szorongásról és depresszióról, valamint jobb hangulatról, nagyobb produktivitásról és koncentrációról számolnak be - de nem valószínű, hogy a hatóanyaga miatt.

Szigeti Balázs, a londoni Imperial College kutatója és csapata 2021-ben publikálta a microdosing hatásait vizsgáló eddigi legnagyobb nemzetközi, placebo kontrollált kutatást. Bár ők – a szintetikusan előállított – LSD-t, a varázsgomba és az LSD két nagyon hasonló anyag, ezért Szigeti szerint az eredmények is nagyon hasonlóak lesznek ezzel a két szerrel, akár a mikrodózis, akár a nagy dózisú terápiás alkalmazás esetén.

Kiemelt tartalom
Mi az a HHC, vagyis a „legális THC“, ami augusztusig itthon sem számított tiltottnak? Mi az a HHC, vagyis a „legális THC“, ami augusztusig itthon sem számított tiltottnak? 2023.10.6 18:33

A „self-blinding“ módszertant külön erre a kutatásra fejlesztették ki, aminek a lényege, hogy az emberek otthon készítik elő a saját placebo kontrolljukat, így a költségeket 99%-kal csökkenteni tudták egy hagyományos klinikai vizsgálatéhoz képest. 

Az eredményeink vegyesek: egyrészt több pszichés faktor egyértelmű javulást mutatott 4 hét microdosing után, azonban a javulás mértéke egyik esetben sem haladta meg a placebo csoportban mért javulást. Tehát, a mikrodózisnak voltak pozitív hatásai, ezek a hatások azonban nem voltak nagyobbak, mint a placebo hatás.

– mondta el Szigeti a REFRESHER-nek.

Mi történt azóta? 

A 2021-es tanulmány óta két nagyobb, releváns klinikai vizsgálat is megjelent: az egyiket chicagói csoport végezte LSD-vel, a másikat dél-amerikai kutatók varázsgombával. Az eredmények többnyire rezonáltak Szigetiék eredményeivel, a konklúziók összeségében nagyon hasonlók voltak. 

Szigeti szerint elképzelhető, hogy van olyan kondíció, amin talán segíthet a mikrodózis, de a jelenlegi eredmények alapján nem tűnik hatékony gyógymódnak, emellett a jogi aggályokat is érdemes szem előtt tartanunk.